Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arabské prestupy opäť naberajú na obrátkach. Ktoré ďalšie hviezdy vypočuli volanie exotiky?

Nacho podpísal dvojročnú zmluvu s klubom Al Qadisiya.
Nacho podpísal dvojročnú zmluvu s klubom Al Qadisiya.X/@nachofi1990
Na Arabský polostrov sa aj naďalej sťahujú ďalšie a ďalšie futbalové hviezdy. Zatiaľ najprekvapivejším prestupom do Saudskej Arábie je odchod Moussu Diabyho (25) z Aston Villy. Okrem neho sa na exotickú cestu vydali aj Houssem Aouar (26), Nacho Fernández (34), Pierre-Emerick Aubameyang (35) a blízko k novému angažmánu v tejto destinácii má aj brankár Ederson (30) z Manchestru City.

Veľké prestupy do Saudi Pro League znovu ožívajú. Najaktívnejším klubom na európskom trhu je zatiaľ spomedzi arabských tímov Al Ittihad. Ten síce už má vo svojom kádri veľké mená ako Karim Benzema, N'golo Kanté, Jota či Fabinho, no snaží sa priviesť ďalšie...

Moussa Diaby

Prekvapivým a zatiaľ aj najdrahším prestupom sa stal Diaby, ktorý sa rozhodol po jednej sezóne opustiť Aston Villu. Za anglický klub si naprieč všetkými súťažami pripísal 54 štartov, strelil 10 gólov a pridal deväť asistencií. Na klubovej úrovni získal francúzsky Superpohár a ligový titul s PSG.

V reprezentácii zdvihol nad hlavu pohár pre víťaza Ligy národov UEFA. Bývalý hráč Bayeru Leverkusen podpísal zmluvu na päť rokov. Villans ako odškodnenie dostanú čiastku od Al Ittihadu pohybujúcu sa okolo 60 miliónov eur.

Houssem Aouar

Francúzsky stredopoliar s alžírskymi koreňmi väčšinu svojej futbalovej kariéry strávil v Olympique Lyon. Za OL debutoval v roku 2017 v zápase proti AZ Alkmaar v Európskej lige. Odvtedy si za tento klub stihol pripísať 179 štartov a streliť 30 gólov.

V roku 2023 sa ako voľný hráč sťahoval do AS Rím, kde si za jednu sezónu pripísal 25 zápasov, v ktorých strelil štyri góly. Dvadsaťšesťročný stredopoliar minulý týždeň prijal ponuku Al Ittihadu a s arabským klubom podpísal kontrakt do roku 2028. Rimania za prestup zinkasovali 12 miliónov eur.

Nacho Fernández

Legenda Realu Madrid sa v stredu oficiálne rozlúčila so svojím klubom. "Toto je môj domov. Chodil som sem každý deň, aby som bol so svojou druhou rodinou, Realom Madrid. Budem váš fanúšik číslo jedna, verte mi," lúčil sa Nacho so slzami v očiach.

Debut v A-tíme kráľovského klubu si odbil v roku 2011. Počas pôsobenia v tíme nazbieral 350 súťažných štartov a strelil 12 gólov. Na svojom konte má 26 trofejí vrátane rekordných šiestich titulov z Ligy majstrov. Španielsky stopér odišiel ako voľný hráč do tímu Al Qadisiya, podpísal zmluvu na dva roky.

Pierre-Emerick Aubameyang

Z Francúzska sa do arabského futbalu sťahuje aj gabonský útočník Aubameyang. Bývalý hráč Arsenalu, Barcelony, Dortmundu alebo Chelsea odchádza z Marseille za deväť miliónov eur a s celkom Al Qadisiya podpísal zmluvu na dva roky.

Tridsaťpäťročný útočník získal v kariére viacero trofejí. V roku 2015 bol vyhlásený africkým futbalistom roka, vyhral španielsky titul s Blaugranas, s BVB ovládol dvakrát nemecký Superpohár a Gunners zdvihol nad hlavu Community Shield a FA Cup.

Ederson

Brankárska jednotka Manchestru City má nakročené do Al Ittihadu. Citizens požadujú za Brazílčana čiastku pohybujúcu sa medzi 50 a 60 miliónmi eur. Gólman sa prestupu nebráni a necháva kluby, aby sa dohodli. V prípade odchodu Edersona by sa zatiaľ brankárskou jednotkou anglického klubu stal Stefan Ortega. "Neviem, či Ederson zostane, musí sa rozhodnúť," komentoval prípadný prestup tréner Pep Guardiola.

Tridsaťročná opora City začínala v Rio Ave, kde odohrala dve sezóny. Potom o jej služby prejavila záujem Benfica, tam brazílsky brankár strávil aj len dve sezóny. V roku 2017 portugalský klub neodolal ponuke z Premier League a za 40 miliónov eur sa Ederson sťahoval na Britské ostrovy. Doposiaľ si za Citizens pripísal 333 súťažných štartov a zmluvu má platnú do roku 2026.