Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Blýska sa Evertonu s novým vedením a štadiónom na lepšie časy? Zmeny sľubujú návrat k výšinám

Vráti sa Everton na popredné priečky ligovej tabuľky?
Vráti sa Everton na popredné priečky ligovej tabuľky?PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Everton má jedných z najviac trpezlivých fanúšikov sveta. Toffees sa už vyše 10 rokov pohybujú na pomyselnej horskej dráhe, z ktorej nie a nie vystúpiť. Kouč David Moyes (61) zmenil jeden z historicky najväčších anglických klubov z bojovníkov o záchranu na tím, ktorý sa uchádza o miesta v európskych pohároch, no Merseyside po viac ako dekáde opustil v roku 2013. Odvtedy to má zostupnú tendenciu.

Výnimkou bola sľubná sezóna 2016/17 pod vedením Ronalda Koemana, keď Everton skončil na siedmom mieste. Posledné tri roky sa však zmieta v bojoch o udržanie si príslušnosti v Premier Legue. Najbližšie k nejakému úspechu bola štvrťfinálová prehra s Fulhamom v Ligovom pohári.

Napriek tomu priaznivci nestrácajú nádej. Vyzerá to tak, že teraz na to majú oprávnený dôvod. Po oznámení dohody spoločnosti The Friedkin Group (TFG) s väčšinovým akcionárom Farhadom Moshirim o prevzatí klubu sa stali Toffees horúcou témou.

Generálny riaditeľ skupiny Dan Friedkin je zároveň majiteľom AS Rím, vedenie prevzal v roku 2020 a v posledných troch sezónach úspešne dohliadal na to, aby sa tím v talianskej Serii A umiestnil do šiesteho miesta. V roku 2021 sa postaral o veľký prevrat, keď prilákal Josého Mourinha, ktorý o rok neskôr ovládnutím Konferečnej ligy doviedol Rimanov k prvej trofeji po 14 rokoch.

Úspech Giallorossi môže byť pre priaznivcov Evertonu prísľubom, že klub bude fungovať aj s "neznámymi ľuďmi" pri kormidle. Rimanom sa podarilo získať útočníka Dovbyka, ktorého chcelo viacero špičkových klubov, aj 21-ročného krídelníka Soulého z konkurenčného Juventusu. 

Výhodne taktiež ulovili DybaluParedesaMatičaBelottihoAouara. Hoci niektorí z týchto hráčov v klube dlho nezotrvali, ukazuje to dobrý čuch na príležitosti na trhu. Pod spoločnosťou TFG by sa mal Everton cítiť finančne istejší, podľa Forbes predstavovali príjmy tejto skupiny v minulom roku 8,4 miliardy libier, čo tímu ponúka určitú stabilitu. TFG bude na investície do klubu používať vlastné peniaze a nemala by sa spoliehať na pôžičky, čo sa o Moshiriho vlastníctve povedať nedá.

Flirtovanie so zostupom

V uplynulých troch rokoch hráči z Goodison Parku nebezpečne balansovali nad priepasťou do Championship. V posledný deň sezóny 2022/23 zostup tesne odvrátili a fanúšikovia vtrhli na ihrisko, aby tento úspech oslávili.

Everton nezačal novú ligovú sezónu šťastne, od Tottenhamu dostal výprask 0:4 a od Brightonu 0:3. Jeho prvé víťazstvo prišlo až v šiestom kole, keď doma zdolal Crystal Palace 2:1. Ak sa Toffees nepodarí pravidelne zbierať body, najmä proti tímom ako Bournemouth, sú na najlepšej ceste k ďalšej sezóne ohrozenej zostupom.

To je prvý kameň úrazu, ktorý musí klub prekonať, pokiaľ sa chce vrátiť k bývalým výšinám. Za súčasného stavu je pre špičkových hráčov skrátka neatraktívnou destináciou. Stabilizácia mimo ihriska, ktorú priniesla spoločnosť TFG, by mala najmä umožniť klubu vyhnúť sa ďalším trestom za porušenie finančných predpisov.

Ďalším prvkom, ktorý treba vziať do úvahy, je nový štadión. Jeho poloha je bezkonkurenčná, stojí na slávnom liverpoolskom nábreží, čo by malo prispieť k opätovnému upevneniu medzi TOP futbalovými stánkami v krajine.

To síce výhry nezaručí, ale má to výhody v podobe organizovania akcií, ktoré pomôžu so spomínanou finančnou stabilizáciou aj všeobecným zviditeľnením. Prvým kľúčovým dátumom pre nový štadión v dokoch Bramley-Moore je spoluorganizovanie Eura 2028.

Nádej menom Ancelotti

Everton zažil v posledných zhruba 10 rokoch vzostupy aj pády. Zlom nastal, keď do klubu v roku 2019 nastúpil Carlo Ancelotti, možno najlepší kouč modernej éry. "Don Carlo" bol nútený pracovať s veľmi malým počtom hráčov, pričom najvýznamnejším úlovkom bol voľný prestup Jamesa Rodrígueza.

Počas Ancelottiho pôsobenia na Merseyside boli podpísaní aj Doucouré a Allan. Pod jeho vedením sa mužstvu darilo, s Talianom na čele zaznamenalo 12. a 10. miesto. V lete 2021, keď Zinedine Zidane oznámil svoj odchod z Madridu, Carlo náhle prerušil spoločné väzby a vrátil sa k Los Blancos.

Carlo Ancelotti počas svojho pôsobenia v Evertone.
Carlo Ancelotti počas svojho pôsobenia v Evertone.PETER POWELL / POOL / EPA / Profimedia

Potom do klubu prišiel bývalý manažér Liverpoolu Rafael Benítez, ale vydržal len šesť mesiacov, kým ho na rok vystriedal Frank Lampard. Následne prevzal opraty Sean Dyche a relatívne pomohol stabilizovať výkony na ihrisku od roku 2023 až po súčasnosť.

Budúcnosť trénera

Bývalý šéf Burnley je manažérom, ktorého Everton potreboval, od jeho príchodu do konca minulej sezóny mali Toffees priemer 1,22 bodu na zápas.

Hovorí sa, že aby sa tím vyhol zostupu z Premier League, musí za jeden ročník dosiahnuť aspoň 40 bodov. Pod Dycheom ich v ročníku 2022/23 vybojoval 36 a o rok neskôr presne 40. V minulej sezóne dosiahli zostupujúce celky neobvykle nízke súčty, Luton Town získal 26 bodov, Burnley 24 a Sheffield United iba 16. V predchádzajúcom ligovom kolotoči, v ktorom Everton potreboval vyhrať posledný zápas, aby sa udržal, zostúpil Leicester so ziskom 34 bodov, Leeds s 31 a Southampton s 25.

Sean Dyche počas augustového zápasu Evertonu.
Sean Dyche počas augustového zápasu Evertonu.ČTK / imago sportfotodienst / Daniel Bearham

Dyche si v oboch prípadoch poradil a nebyť zmätkov s odčítaním bodov za porušenie finančných pravidiel, mohla by tabuľka vyzerať prívetivejšie. Je teda tým pravým mužom, ktorý Everton navráti k výšinám? "O takých veciach nikdy nepremýšľam," povedal nedávno a dodal:

"Za dobu, čo som v hre, som sa toho veľa naučil a poučil som sa z niekoľkých zvratov. Samozrejme, že by som chcel byť ďalej manažérom, ale neexistuje žiadne božské právo, ktoré by len tak povedalo 'Áno, ty si na to určite ten pravý'. Tak to jednoducho je."

Súčasný kouč sa s budúcimi majiteľmi údajne ešte nestretol: "Nemôžem povedať, ako sa cítim, kým to prevzatie nebude vyriešené. Porozprávam sa s nimi a poviem: Čo chcete vedieť? Čo si o tom myslíte? Kam to bude smerovať?"

Ďalšie kroky kedysi slávneho klubu sú vo hviezdach, ale vzhľadom na to, že impozantný štadión a nový vlastník sú na obzore, má Everton dôvod na radosť. Jedno varovanie však predsa len existuje. Napríklad v Ríme majitelia vyhodili Mourinha aj jeho nástupcu Danieleho De Rossiho, čo bolo veľmi nepopulárne rozhodnutie.

Otázkou je, či sa Dyche na lavičke udrží. "Jediné, čo môžem urobiť, je ďalej tvrdo pracovať. Pracovné tempo tu neklesá, to mi verte. Naopak, stúpa. Každé nové okno, hospodárenie s peniazmi, s platmi... Môžeme získať hráča? A môžeme predať hráča? Ideme neustále..." vyhlásil.

Pokiaľ by si Everton v rámci siedmeho kola Premier League odniesol zo stretnutia s Newcastlom tri body, vynieslo by ho to na 15. miesto. Ak prehrá, hrozí mu zostupové pásmo.

Everton - Newcastle (18:30)