Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bude Manchester City vylúčený z Premier League? Pojednávanie sa môže začať už v septembri

Vypočutie Manchestru City v súvislosti s obvineniami z porušenia pravidiel Premier League by sa mohlo preložiť na september.
Vypočutie Manchestru City v súvislosti s obvineniami z porušenia pravidiel Premier League by sa mohlo preložiť na september.Profimedia
Manchestru City hrozí po štyroch sezónach kraľovania v najvyššej anglickej lige tvrdý trest. Podľa správ denníka The Times by sa spor o údajné 115-násobné porušenie finančných predpisov Premier League mohol posunúť už na september. Pôvodne bolo vypočutie nezávislou komisiou naplánované na november, teraz sa zdá, že boj o "spravodlivosť" by sa mohol začať v polovici alebo koncom septembra. Mal by trvať približne 10 týždňov, verdikt tak možno očakávať začiatkom budúceho roka.

Klub, ktorý vlastní šejk Mansúr a jeho skupina City Football Group, čelí od februára minulého roka obvineniam z údajného porušenia finančných pravidiel v rokoch 2009 až 2023. V prípade uznania viny hrozí Manchestru City, ktorý v minulej sezóne získal štvrtý titul v najvyššej anglickej súťaži za sebou, odpočet bodov a dokonca aj vylúčenie z Premier League.

Manchesterský klub je obvinený zo 115 finančných priestupkov, konkrétne z 54 prípadov neposkytnutia presných finančných informácií v sezónach 2009/10 až 2017/18, 14 prípadov neposkytnutia presných údajov o platoch hráčov a manažérov v rovnakom období, piatich prípadov nedodržania pravidiel UEFA vrátane pravidiel finančnej fair-play medzi ročníkmi 2013/14 až 2017/18, siedmich prípadov porušenia pravidiel Premier League o zisku a udržateľnosti v sezónach 2015/16 až 2017/18 a 35 prípadov nespolupráce pri vyšetrovaní s Premier League v období od decembra 2018 do februára 2023.

Denník The Times dodal, že výsledok samostatného súdneho konania, ktoré City začalo proti pravidlám ligy o uzatváraní sponzorských zmlúv a iných finančných dohôd s firmami prepojenými s majiteľmi klubu, by mal byť známy v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. To by podľa novín urýchlilo prerokovanie 115 obvinení, pokiaľ nedôjde k ďalším právnym prieťahom. Vedenie klubu obvinenia odmieta a rovnako ako Premier League sa k odkladu súdneho procesu nevyjadrilo.

Nie je to prvýkrát, čo Citizens čelia podobným obvineniam. V roku 2020 im UEFA udelila dvojročný zákaz účasti v európskych pohároch za porušenie finančnej fair-play. Anglický celok sa však úspešne odvolal na Športový arbitrážny súd a vyviazol "len" s pokutou 10 miliónov eur.

Mračná sa však opäť zaťahujú nad Evertonom. V minulej sezóne prišiel pre porušenie finančných pravidiel celkovo o osem bodov a hrozia mu ďalšie odpočty. Toffees sa totiž údajne dopustili ďalšieho porušenia pravidiel PSR. Pravidlá ziskovosti a udržateľnosti umožňujú klubom Premier League stratiť 105 miliónov libier za obdobie troch rokov.

Everton bol potrestaný za obdobie končiace ročníkom 2022/23, keď túto sumu prekročil o 16,6 milióna libier. Podľa predstaviteľov Premier League však v rovnakom období prekročil limity o ďalších 6,5 milióna libier. Tieto prostriedky mali byť použité na splácanie úrokov za nový štadión. Verdikt ešte nie je známy. Nottinghamu boli v tabuľke anglickej najvyššej súťaže odobraté štyri body za porušenie pravidiel v rovnakom období. Forest prekročil povolenú stratu o 34,5 milióna libier.

Všetko o novej sezóne Premier League na Flashscore