Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bývalý hráč Realu o peniazoch v Arábii i o tom, prečo je Ronaldo najlepší

Medrán v súboji s Ronaldom.
Medrán v súboji s Ronaldom.@AltaawounFC
Je predstaviteľom prvej vlny prílivu zahraničných futbalistov do Saudskej Arábie, ktorá však v Európe zostala bez povšimnutia. Álvaro Medrán (29), ktorý debutoval v Reale Madrid pod vedením Carla Ancelottiho, našiel ideálne prostredie na to, aby v kariére zažiaril. V rozhovore pre španielsku mutáciu Flashscore Správ hovorí aj o tom, prečo je podľa neho Cristiano Ronaldo (38) stále najlepší hráč na svete.

Medrán hral na najvyššej úrovni v siedmich kluboch. V Španielsku hájil farby Realu, Getafe, Valencie, Alavésu a Raya Vallecano. Potom si vyskúšal pôsobenie v MLS, kde hral za Chicago Fire, a v polovici sezóny 2020/21 sa rozhodol pre inú mimoeurópsku destináciu. Ofenzívny stredopoliar začína tretí rok v saudskoarabskom klube Al-Taawone.

Za ten čas sa etabloval v základnej zostave a je jednou z najväčších hviezd tímu, ktorý čelí arabskej veľkej štvorke. Al-Ittihad, Al-Nassr, Al-Hilal a Al-Ahli finančne podporuje Saudskoarabský investičný fond. Al-Taawon takúto podporu nemá, napriek tomu má skvelý štart do sezóny. Po piatich kolách je na druhom mieste len o skóre.

V Saudskej Arábii pôsobíte už takmer dva roky. Ako vnímate rast ligy a masívny príliv hviezd?

"Veľmi sa mení a myslím si, že je to dobré. Prichádzajú hráči svetovej úrovne, čo je pozitívne pre tých, ktorí tu už sú. Dôležité je, že liga sa zlepšuje a stále smeruje k veľkým svetovým súťažiam. Mňa osobne baví hrať proti známym futbalistom. Keď som sem prišiel, už tu boli hviezdy ako Banega, Ighalo, Carrillo.... Ale nemôžu sa porovnávať s Cristianom Ronaldom alebo Karimom Benzemom, ktorí prišli po mne."

Hrali ste v aktuálnej sezóne proti niektorému z veľkej štvorky?

"Áno, s Al-Nassrom a vyhrali sme 2:0 na ich pôde. O pár dní sa stretneme s Al-Ahli, kde hrajú Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Franck Kessié a Gabri Veiga. Pokúsime sa proti nim pokračovať v našej dobre rozbehnutej sezóne. Máme kvalitné mužstvo a môžeme všetkých prekvapiť."

V Reale Madrid ste sa stretli s Cristianom Ronaldom a pri svojom debute ste po jeho prihrávke dokonca takmer skórovali. Rozprávali ste sa s ním často?

"Pamätám si na ten debut proti Rayu. Prihrávka bola dobrá, ale žiaľ som minul. Mnohokrát som na ten moment myslel. V poslednom zápase som sa s ním po dueli nemohol rozprávať, pretože je veľmi súťaživý a po prehrách sa mu nič nechce. Pred zápasom však áno."

A čo minulá sezóna, pýtali ste si jeho dres?

"Samozrejme. Dostal som ho. Keď prišiel, po troch týždňoch hral proti môjmu tímu. Všetci spoluhráči ma prosili, aby som zohnal jeho dres, ja som to urobil, ale nechal som si ho. Podpísal mi ho a potom sme sa chvíľu rozprávali."

Medran pôsobí v Saudskej Arábii už tretiu sezónu.
Medran pôsobí v Saudskej Arábii už tretiu sezónu.@AltaawounFC

Bola Saudská Arábia z futbalového hľadiska spiacim obrom, ktorý sa prebudil?

"Áno, to je dobré prirovnanie. Niekoľko rokov investovali do futbalu a zlepšovali infraštruktúru, ale teraz príchodom toľkých hviezd urobili veľmi dôležitý krok vpred . Budem sa snažiť zostať tu čo najdlhšie, aby som si aj naďalej užíval túto skvelú skúsenosť, ktorá bude o niekoľko rokov oveľa lepšia, pretože budú pokračovať v investíciách."

O koľko lepšia? Ako ďalej sa môže posunúť? 

"Cristiano povedal, že v krátkom čase bude Saudi Pro League patriť medzi päť najlepších na svete, a je na dobrej ceste. Nebudem mu nič upierať."

Do ligy vkladá peniaze štátny investičný fond. Prečo idú v podstate do štyroch klubov?

"To by som chcel vedieť. Teraz pomáhajú aj mužstvám Al-Ettifaq a Al-Shabab, ktorý podpísal Yannicka Carrasca. Veľmi nerozumiem tomu, ako rozdelenie funguje. Dostávame málo, ale máme skvelý tím, ktorý môže poraziť kohokoľvek. V skutočnosti sme spolu s Al-Hilalom na čele tabuľky."

Odkiaľ pochádzajú peniaze Al-Taawonu?

"Neviem, či nám vôbec pomáha saudská vláda, ale väčšina je z našich vlastných zdrojov. Hospodária tu veľmi dobre. Práve sme uskutočnili najdrahší prestup arabského hráča a za tieto peniaze priviedli ďalších dvoch cudzincov. V minulej sezóne sme boli piaty a môžeme konkurovať každému finančne silnému tímu. Navyše sme v predchádzajúcej sezóne aspoň raz porazili každý veľký klub."

Štatistiky Álvara Medrána
Štatistiky Álvara MedránaFlashscore

Ku ktorému tímu španielskej ligy by sa dal Al-Taawon prirovnať?

"Boli by to tímy ako Villarreal alebo Real Sociedad, ktoré bojujú na vrchole, ale je pre ne ťažké stať sa majstrom."

A kým by bol Al-Hilal v Španielsku?

"Z hľadiska titulov by to bol Real Madrid. Superclasico je tu Al-Hilal vs. Al-Ittihad, je to duel s najväčšou mediálnou a spoločenskou pozornosťou."

Benzema, Neymar, Kanté, Mahrez, Firmino.... Kto je momentálne veľkou hviezdou saudskej profesionálnej ligy?

"Pre mňa je Cristiano najlepším hráčom na svete. To je môj názor. Už teraz je najlepším strelcom a je číslo jeden."

Na svetovej úrovni a vo veku 38 rokov je podľa vás stále najlepší, dokonca nad Kylianom Mbappém, Erlingom Haalandom alebo Viníciusom Júniorom?

"Je pravda, že už má svoj vek a v Európe by ho to stálo trochu viac, ale je to futbalový velikán, pracuje ako nikto iný a nikdy mu nemôžete nič vyčítať."

Prekvapilo vás, že Messi odmietol saudské peniaze?

"Myslím si, že viac zavážila jeho rodina a osobná situácia. Nemám veľa informácií, ale mám pocit, že jeho rozhodnutie išlo týmto smerom."

Medran v zápase proti Al Nassr
Medran v zápase proti Al Nassr@AltaawounFC

V MLS ste pôsobili v tíme Chicago Fire. Aký veľký je rozdiel medzi futbalom v USA a v Saudskej Arábii? 

"V MLS je viac intenzity a fyzickej náročnosti, ale tu v Arábii je viac kvality. Tak či onak, obidve súťaže sú veľmi dobré a zábavné na sledovanie. Niekedy si pred La Ligou pozriem zápasy MLS alebo Saudi Pro League."

Keby ste mohli do svojho tímu podpísať špičkového hráča, kohokoľvek na svete, kto by to bol?

"Pre mňa je to jasné - Cristiano. Veľmi rád by som si s ním opäť zahral. Som jeho veľký fanúšik. Želám si, aby sa to stalo skutočnosťou."

Je cieľom všetkých týchto investícií okrem zlepšenia imidžu krajiny aj usporiadanie majstrovstiev sveta?

"Nejde len o futbal, ale o šport všeobecne. Priniesli F1, tenisové turnaje, padel tenis.... Na šport vsádzajú veľmi veľa. Neviem, ako ďaleko zájdu a či sa im podarí usporiadať MS, ale investujú do športu veľký záujem i prostriedky."