Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Citizens na výhru nestačilo ani 28 striel a dlhá presilovka, Arteta hovoril o zázraku

Erling Haaland a aj Gabriel sa zapísali do streleckých štatistík.
Erling Haaland a aj Gabriel sa zapísali do streleckých štatistík. TASR / AP Photo / Dave Thompson
Španielsky futbalový tréner Mikel Arteta (42) hovoril po nedeľnej remíze Arsenalu s Manchestrom City o zázraku. Jeho mužstvo bolo v šlágri 5. kola Premier League len kúsok od prvého víťazstva na Etihade od roku 2015, a to hralo v početnej nevýhode. Úradujúci anglický majster zaznamenal prvú stratu bodov v novom ligovom ročníku.

Manchester City - Arsenal 2:2

Skóre otvoril v 9. minúte domáci Erling Haaland a hostia do konca prvého polčasu otočili zásluhou obrancov Riccarda Calafioriho a Gabriela. Ťažký moment pre kanonierov prišiel v závere prvého dejstva, keď videl druhú žltú kartu Leandro Trossard. Hostia tak po zmene strán čelili enormnému tlaku, domáci tím ich prestrieľal 28:1 a mal až 87-percentné držanie lopty. O deľbe bodov rozhodol v ôsmej minúte nadstaveného času striedajúci John Stones.

Arteta bol na výkon Arsenalu hrdý. "Je zázrak, že sme na Etihade odohrali v desiatich 56 minút a neprehrali. Je neuveriteľné, čo sme dokázali. Do každej jednej akcie hráči dali svoje srdce a dušu, takže trest v samotnom závere ich zdeptal. Ale vedia, že urobili ďalší veľký krok ako tím a jednotlivci," zhodnotil bývalý asistent svojho náprotivka Pepa Guardiolu. Arsenal by šiel v prípade výhry na prvé miesto tabuľky, momentálne je štvrtý o dva body za City a bod za Liverpoolom s Aston Villou.

Leví podiel na konečnom skóre mal brankár hostí David Raya, ktorý čelil 11 strelám. "Raya predviedol tri alebo štyri veľmi dôležité zákroky a lopta tam nespadla. Na konci tam však bol John," uviedol Guardiola a na adresu svojich zverencov dodal: "Boli sme jednoducho skvelí a bola to len otázka trpezlivosti, talentu a šťastia. Taktiku Arsenalu sme museli zvládnuť a aj sme to urobili. Viedli sme si naozaj dobre."

Nórsky kanonier Haaland strelil v 105. zápase za Citizens jubilejný 100. gól. V piatich stretnutiach tejto sezóny najvyššej anglickej súťaže sa trafil už desaťkrát, z toho dvakrát zaznamenal hetrik. "Tréner chcel, aby som hral bližšie k Erlingovi a dostal sa do vyššej pozície, aby sme v prípade krížnych prihrávok začali vyhrávať viac vzdušných súbojov. V priebehu rokov sme sa ako tím naučili držať spolu, bez ohľadu na to, kto hrá," povedal Stones podľa AP.

Manchester City zároveň prišiel o jedného z kľúčových hráčov Rodriho, ktorý musel striedať po 20 minútach hry. Rozsah jeho zranenia dosiaľ nebol známy. "Ešte neviem, zatiaľ som sa nerozprával s lekármi. Rodri je silný muž a ak išiel dole z trávnika, niečo musel cítiť. Inak by tam zostal," konštatoval Guardiola. Španielskemu koučovi už v strede poľa chýbal Kevin De Bruyne, ktorý sa zranil v stredajšom dueli Ligy majstrov proti Interu Miláno (0:0).