Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

City uspelo v právnom spore. Pravidlá Premier League sú diskriminačné, tvrdí komisia

Manchester City uspel v jednom z právnych sporov.
Manchester City uspel v jednom z právnych sporov.Molly Darlington / Reuters
Manchester City a Premier League v pondelok uvítali rozhodnutie arbitrážnej komisie, ktorá sa zaoberala údajným porušením pravidiel o transakciách so združenými stranami (APT) zo strany Citizens. Komisia rozhodla, že niektoré prvky pravidiel APT, ktoré boli zavedené s cieľom zabrániť klubom umelo zvyšovať svoje príjmy prostredníctvom sponzorských zmlúv so spriaznenými spoločnosťami, porušujú právo britskej hospodárskej súťaže.

Komisia vo svojom rozsudku konštatovala, že predpisy vylučujú pôžičky akcionárov, čo je v rozpore s platnými britskými zákonmi. Tento prípad je však oddelený od prebiehajúceho vyšetrovania Manchestru City pre 115 porušení pravidiel ziskovosti a udržateľnosti Premier League (PSR).

Komisia rozhodla, že časti pravidiel Premier League týkajúce sa APT porušujú britské právo hospodárskej súťaže sú nezákonné, pretože kluby sa nemohli vyjadriť k typom údajov, ktoré v nich liga zohľadňuje.

Taktiež porota uviedla, že rozhodnutie Premier League týkajúce sa dvoch transakcií - dohody s First Abu Dhabi Bank a Etihad Aviation Group, ktoré boli uzavreté v roku 2023 - bolo prijaté procesne diskriminačným spôsobom a musí sa prehodnotiť.

City vo svojom vyhlásení uviedlo, že so svojou žalobou uspelo. Rozsudok považuje za víťazstvo aj Premier League, ktorá doplnila, že rozhodnutie podporilo "celkové ciele, rámec a rozhodovací proces systému APT". Nemá v úmysle vzdať sa týchto pravidiel.