Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Everton nebude mať nového väčšinového vlastníka, Friedkin Group od kúpy ustúpila

The Friedkin Group nebude novým vlastníkom Evertonu.
The Friedkin Group nebude novým vlastníkom Evertonu.Reuters
Skupina Friedkin Group upustila od plánov na kúpu väčšinového podielu v Evertone po tom, ako jej minulý mesiac bola udelená exkluzivita na rokovania, uviedol v piatok klub Premier League.

Skupina Friedkin Group, ktorá je aj väčšinovým vlastníkom klubu talianskej Serie A AS Rím, viedla exkluzívne rozhovory o kúpe podielu po tom, ako stroskotala dohoda o prevzatí s potenciálnym vlastníkom 777 Partners.

"Po období exkluzivity sa rokovania medzi spoločnosťami Blue Heaven Holdings a The Friedkin Group o potenciálnom predaji väčšinového podielu v Evertone skončili. The Friedkin Group nebude pokračovať v kúpe klubu," uviedol Everton.

"Blue Heaven Holdings aj The Friedkin Group začali rokovania v dobrej viere, aby preskúmali, či by sa mohol uskutočniť predaj. Tieto diskusie sa skončili. Strany sa zhodli, že je v ich spoločnom záujme, aby sa Everton pozeral po alternatívnych možnostiach."

Everton ďalej informoval, že Friedkin Group zostane veriteľom klubu z Merseyside, keďže zohrala úlohu pri výstavbe nového štadióna.

"Spoločnosť Blue Heaven Holdings udržiava pozitívny vzťah so skupinou The Friedkin Group a chcela by sa jej poďakovať za čas a úsilie, ktoré do tohto procesu vložila," dodal klub.

Minulý rok investičný fond 777 Partners so sídlom v Miami uviedol, že podpísal dohodu s britsko-iránskym miliardárom Farhadom Moshirim o získaní jeho 94,1 % podielu v klube v transakcii, ktorej hodnota údajne presahuje 550 miliónov libier (približne 653 miliónov eur).

Moshiri, bývalý akcionár Arsenalu, prvýkrát kúpil 49,9 % akcií Evertonu v roku 2016. Do januára 2022 zvýšil svoj podiel na 94,1 % kapitálovou injekciou vo výške 100 miliónov libier.

Prevzatie sa pôvodne očakávalo do konca roka 2023. Odložilo sa však, keďže spoločnosť 777 Partners údajne mala problémy splniť podmienky, ktoré Premier League stanovila ako nevyhnutné na dokončenie kúpy. Minulý mesiac z toho úplne zišlo, keď vypršala platnosť zmluvy o prevzatí.

Everton v minulej sezóne koketoval so zostupom, keď mu boli dvakrát odpočítané body za porušenie pravidiel ziskovosti a udržateľnosti (PSR) Premier League. Nakoniec však skončil na 15. mieste po tom, čo vyhral päť z posledných ôsmich zápasov.