Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Ikonické derby, v ktorom City prevrátilo futbal v Manchestri. V hlavnej úlohe Balotelli

Miroslav Šifta
Prečo vždy ja? Balotelli odhalil svoj ikonický slogan.
Prečo vždy ja? Balotelli odhalil svoj ikonický slogan.Fotosports International / Newscom / Profimedia
Manchesterské derby malo 23. októbra 2011 historický náboj. Prvýkrát v histórii sa proti sebe postavili United a City ako tímy na prvom a druhom mieste ligovej tabuľky a oba boli dovtedy neporazené. Domácich na Old Trafforde stále viedol Sir Alex Ferguson, zatiaľ čo ich súperi práve začínali svoju novú éru pod vedením šejka Mansúra. Práve v ten deň sa zmenila dlhoročná futbalová nadvláda nad mestom a Citizens ju odvtedy nepustili.

Závan zmeny

Veľkolepá demolácia 6:1, ich najtriumfálnejšie víťazstvo v manchesterskom derby v histórii a najvyššie víťazstvo na trávniku rivala od roku 1955, keď ho tam rozdrvili 5:0. Pre domácich červených diablov sa ich slávne "Divadlo snov" zmenilo na "Divadlo nočných môr".

Tento zápas bol druhým manchesterským derby v sezóne. Obaja súperi sa stretli aj na úplnom začiatku ročníka, v auguste 2011, vo Wembley v boji o Community Shield. Úradujúci ligový šampión United nastúpil proti držiteľovi FA Cupu a tretiemu tímu predchádzajúcej sezóny Premier League City.

V polčase tohto stretnutia viedli Sky Blues 2:0 po góloch Joleona Lescotta a Edina Džeka. Chris Smalling a Nani však vyrovnali na 2:2. V nadstavenom čase Nani využil zaváhanie obrancov City Vincenta Kompanyho a Gaela Clichyho a svojím druhým gólom v zápase rozhodol o víťazstve červených diablov 3:2.

Citizens preto túžili po odvete v októbrovom ligovom zápase. A dosiahli ju vo veľkom štýle. Prvý polčas sa skončil 1:0 pre hostí, ktorých do vedenia poslal Mario Balotelli. Nezbedné dieťa svetového futbalu, ktorého príbeh tohto zápasu ďaleko presahuje postrannú čiaru. Hneď po prestávke ho zastavil Johnny Evans faulom pri hranici pokutového územia a videl červenú kartu. United sa ocitli v desiatich a všetko sa začalo rúcať...

Balotelli po hodine hry skóroval druhýkrát a Sergio Agüero zvýšil na 3:0. Potom Darren Fletcher zaznamenal čestný úspech domácich, no Citizens ešte nekončili. Od 89. do 93. minúty prekonali Davida de Geu v bráne United ešte trikrát. Džeko skóroval dvakrát a David Silva raz.

"Prečo vždy ja?"

Späť k prvému gólu, ktorý v 22. minúte otvoril divoké skóre tohto derby. Bol to nádherný futbalový moment. Po skvelej práci Silvu a Jamesa Milnera dostal Balotelli loptu z ľavej strany spätnou prihrávkou a strelou z uhla z 18 metrov prekonal brankára United.

Ešte veľkolepejšia ako samotný gól bola oslava, ktorú kontroverzný Talian predviedol. Vyhrnul si dres, prehodil si ho cez hlavu a so stoickým výrazom v tvári ukázal na tričku nápis "Prečo vždy ja?". Týmto gestom narážal na niekoľko príbehov mimo ihriska, ktoré o ňom v tom čase kolovali.

Jedna z najzvláštnejších udalostí sa stala len deň pred týmto zápasom. Balotelli sa predchádzajúci večer rozhodol vyriešiť nudu odpálením ohňostroja v kúpeľni svojho domu. Situáciu museli prísť riešiť hasiči a polícia. Napriek tomu ho tréner City Roberto Mancini o niekoľko hodín neskôr zaradil do základnej zostavy a Balotelli na Old Trafforde odpálil ďalší ohňostroj, tentoraz trochu iným spôsobom.

Balotelliho slávny výrok je zvečnený aj na stene štadióna City.
Balotelliho slávny výrok je zvečnený aj na stene štadióna City.Jakub Dvořák

City sa podarilo pokoriť svojho súpera aj celkovo a prvýkrát od roku 1968 oslavovali ligový titul. Dosiahli to vďaka jednému z najnapínavejších finišov v histórii ligy. O titule sa rozhodlo v poslednom zápase kampane. Queens Park Rangers doma porazili 3:2 dvoma gólmi tesne pred záverečným hvizdom, čím sa vrátili do zápasu, v ktorom prehrávali 1:2.

Bol to zároveň prvý titul Premier League, o ktorom rozhodol rozdiel v skóre. Víťazný gól Citizens proti QPR padol 15 sekúnd po záverečnom hvizde, ktorý potvrdil výhru rivala United 1:0 v Sunderlande. V tej chvíli by kombinácia výsledkov poslala titul do červenej časti Manchestru. Proti bol strelec zlatého gólu Agüero, ktorý do klubu prišiel v roku 2011.

City ho kúpilo z Atlética Madrid za 36 miliónov libier. Zmluvu podpísali aj s bývalým futbalistom United Owenom Hargreavesom ako voľným hráčom, takisto minuli veľké peniaze na kúpu Samira Nasriho (24 miliónov libier) a Clichyho (10 miliónov libier), oboch z Arsenalu.

Okrem nich a spomínaných Kompanyho, Silvu, Milnera a Džeka boli najdôležitejšími hráčmi tímu v titulovom ročníku 2011/12 brankár Joe Hart, obrancovia Micah Richards a Pablo Zabaleta a stredopoliari Yaya Touré a Gareth Barry.

Manchesterské derby z októbra 2011 akoby predznamenalo, že celé mesto a Premier League postupne zmenia farbu z červenej na nebesky modrú. United získali svoj (zatiaľ posledný) titul v roku 2013. Potom sa skončilo pôsobenie ich legendárneho trénera Sira Alexa Fergusona v klube.

Naopak, City odvtedy vyhrali Premier League sedemkrát, vrátane štyroch titulov v rade v posledných štyroch sezónach. Dá sa povedať, že ich víťazstvo 6:1 v spomínanom derby bolo zlomové.