Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Minúta, ktorá zmenila život Petra Čecha. Po hororovom zranení sa znovu narodil

Petr Čech na nosidlách po Huntovom zákroku.
Petr Čech na nosidlách po Huntovom zákroku.ČTK / AP / Sang Tan
V sobotu 14. októbra 2006 odohrala Chelsea ligový zápas na pôde Readingu. Vyhrala 1:0, ale aj tak to bol pre londýnsky tím mimoriadne ťažký deň. Už po 20 sekundách zápasu sa ťažko zranil Petr Čech (42), brankár a jeden z pilierov tímu. Ten deň spred 18 rokov si môže pokojne zapísať do občianskeho preukazu ako svoj druhý dátum narodenia. Unikol oveľa vážnejším následkom a je takmer zázrak, že sa vrátil na trávnik, ešte k tomu vo svojej predchádzajúcej skvelej forme.

Na začiatku zápasu sa zrazil s krídelníkom Stephenom Huntom. Ír stíhal dlhú loptu, český brankár ju zachytil na zemi tesne pred sebou a šprintujúci súper ho zasiahol kolenom do hlavy. Na prvý pohľad to nevyzeralo príliš vážne.

Rozhodca zápasu Mike Riley tiež nereagoval nijako naliehavo. Najprv Hunta upozornil, aby sa zdržal tvrdých zákrokov, a až po chvíli, keď Čech stále ležal na trávniku, privolal nenúteným gestom lekára. Neskôr bol kritizovaný za príliš pomalú reakciu - každá sekunda mohla rozhodnúť v otázke života a smrti. Tak vážne bolo zranenie.

Čecha nahradil Cudicini, ale ani druhý brankár Chelsea duel nedohral. V nadstavenom čase druhého polčasu Reading zahrával rohový kop, Talian sa tvrdo zrazil s Ibrahimom Sonkom a skončil bezvládne ležať na zemi. Dokonca upadol do bezvedomia a aj on musel opustiť ihrisko na nosidlách.

V tom čase sa vo futbale mohli používať len tri striedania. José Mourinho na lavičke Chelsea už predtým využil všetky tri, a tak musel na posledné sekundy zápasu naskočiť medzi žrde kapitán John Terry. Blues dokonca dohrávali s deviatimi mužmi, keďže John Obi Mikel bol predtým vylúčený.

Napriek tomu sa im podarilo získať tri body. Čech však ešte rozhodne vyhraté nemal.

817 minút bez gólu

Pri zrážke s Huntovým kolenom utrpel vážnu zlomeninu lebky. Okamžite sa podrobil náročnej operácii a lekári neskôr uviedli, že tento incident ho takmer stál život. Z nemocnice ho prepustili po 10 dňoch. Chelsea oznámila, že bude mimo hry tri mesiace v súlade s odporúčaniami lekárov o čase potrebnom na úplné zotavenie. 

V následnom rozhovore Čech uviedol, že si na samotné zranenie nepamätá. Na ihrisko sa vrátil v januári 2007 a bol to veľmi náročný comeback. Chelsea totiž cestoval do Liverpoolu, ich brankár inkasoval už vo štvrtej minúte a o štvrťhodinu neskôr opäť. Ani jeden z gólov nebol jeho vinou, každopádne pre jeho psychiku to muselo byť nesmierne náročné.

O mnoho rokov neskôr priznal, že po návrate mal veľký strach a bál sa ísť do súbojov so súpermi. Liverpool porazil Chelsea 2:0, ale Čech svoj strach obdivuhodne prekonal. Hneď po prehre s Liverpoolom neinkasoval v lige 817 minút. A za marec bol vďaka ôsmim po sebe idúcim ligovým čistým kontám prvýkrát v kariére vyhlásený za hráča mesiaca Premier League. 

Zápas v Readingu našťastie nebol pre Čecha osudný, ale otvoril diskusiu medzi odborníkmi, komentátormi, expertmi a bývalými brankármi o potrebe väčšej ochrany mužov v rukaviciach. Rozhodcovia sú odvtedy pod tlakom, aby venovali väčšiu pozornosť zraneniam, najmä v oblasti hlavy.

Pod obrovským tlakom bol aj Hunt. Pre neho a celý tím Readingu bol domáci zápas proti úradujúcemu majstrovi Chelsea stále ešte na začiatku ich prvej sezóny v Premier League.

Po tomto incidente ho doslova prenasledovali médiá a fanúšikovia Chelsea, ktorí sa mu vyhrážali zabitím. Na druhej strane Čech prezradil, že hoci Hunt o incidente v médiách hovoril celé mesiace, osobne ho nekontaktoval a ani sa mu neospravedlnil.

Hviezdny brankár sa vrátil po zranení a počas svojej kariéry sa stal jedným z najlepších brankárov na svete. Od tohto osudného momentu bol však vždy známy ako "ten s prilbou".

Návrat mu umožnil chránič hlavy v ragbyovom štýle, ktorý mu zakryl zranené miesto na hlave. Čech pôvodne nosil prilbu vyrobenú novozélandskou spoločnosťou Canterbury, známou značkou športového oblečenia zameranou na ragbyové vybavenie. Chránič však niesol jej logo, čo spôsobilo trenice s výrobcom kolekcie Chelsea (Adidas) a tiež so sponzorom českého národného tímu (Puma).

Problém sa vyriešil po tom, čo posledná menovaná spoločnosť vyvinula pre Čecha vlastnú prilbu, ktorú nosil počas zápasov Chelsea a behom stretnutí reprezentácie nosil inú bez loga výrobcu. Každopádne, chránič hlavy sa stal jeho ochrannou známkou do konca kariéry.