Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Príbeh Marka Viduku. Príbuzný Modriča, lojálny Austrálčan a jedinečný kanonier

Viduka (vľavo) v súboji s Aggerom v roku 2009.
Viduka (vľavo) v súboji s Aggerom v roku 2009.Paul Ellis / AFP / Flashscore
Mark Viduka (48) je jedným z najlepších hráčov, ktorí kedy nastúpili v drese austrálskej futbalovej reprezentácie. Počas svojej kariéry strieľal góly v popredných európskych súťažiach vrátane Premier League a Ligy majstrov. Jeho futbalové gény pochádzajú z Európy a je dokonca príbuzným Luku Modriča (39).

Hrdosť na chorvátske korene

Viduka v súčasnosti oslavuje narodeniny - narodil sa 9. októbra 1975 v austrálskom Melbourne. V roku 1993 vo veku 18 rokov odštartoval svoju profesionálnu kariéru v tíme Melbourne Knights, ktorý bol až práve do spomínaného roka známy ako "Melbourne Croatia".

Jeho rodičia emigrovali do Austrálie v 60. rokoch 20. storočia z Chorvátska (ktoré bolo vtedy súčasťou Juhoslávie). Zástúpenie tohto národa na austrálskom kontinente je veľké. Odhaduje sa, že tam žije viac ako 250-tisíc Chorvátov.

Melbourne Croatia fungoval aj ako jeden z krajanských spolkov. Viduka má futbal v krvi. Jeho otec a celá rodina v spomínanej balkánskej krajine takisto hrávali. Jeden z bratrancov Vidukovho otca je otcom ďalšieho známeho futbalistu - slávneho stredopoliara a držiteľa Zlatej lopty za rok 2018 Luku Modriča. Viduka a Modrič sú teda príbuzní.

Markov futbalový osud ho akoby ťahal späť ku koreňom. V roku 1995 sa presťahoval do Chorvátska, aby hral za klub Croatia Zagreb (dnes Dinamo Záhreb, rovnaký klub, v ktorom svoju kariéru začal Modrič). Strávil tam tri a pol sezóny a v rokoch 1996 až 1998 mu trikrát v rade pomohol vyhrať double.

Lojálny Austrálčan

V tom čase bol Viduka už austrálskym reprezentantom. Do tímu Socceroos ho povolali krátko po tom, ako začal svoju kariéru v Melbourne Knights. Vďaka koreňom a skvelým výkonom v Chorvátsku sa ho dokonca prezident snažil presvedčiť, aby zmenil svoju národnú príslušnosť. Viduka mohol stále hrať za Chorvátsko, ale ponuku odmietol a trval na tom, že vždy chcel reprezentovať len Austráliu - krajinu, v ktorej sa narodil a vyrastal.

Mark sa stal jedným z najlepších austrálskych futbalistov všetkých čias. Bol dokonca kapitánom národného tímu. Po skončení kariéry bol uvedený do Siene slávy športu Austrálie. Celkovo nastúpil za Austráliu v 43 zápasoch, v ktorých strelil 11 gólov. O dosť viac ich však strelil počas pôsobenia na Britských ostrovoch.

Celtic a Premier League

V roku 1998 ho získal Celtic. Počas dvoch sezón v Škótsku zaknihoval 35 presných zásahov (v 48 zápasoch), čo predchádzalo jeho prestupu do Premier League. V lete 2000 ho kúpil Leeds United. V predchádzajúcej sezóne (1999/2000) skončil klub na treťom mieste najvyššej anglickej súťaže a kvalifikoval sa do Ligy majstrov.

Očakávalo sa, že Viduka nastúpi v útoku spolu s najlepším strelcom predchádzajúceho ročníka Michaelom Bridgesom a austrálskym spoluhráčom Harrym Kewellom, ale pre zranenia týchto dvoch hráčov vytvoril spoluprácu s ďalším skvelým útočníkom Alanom Smithom.

Vo svojom premiérovom ročníku v Leedsi strelil Viduka 22 gólov vrátane všetkých štyroch pri pamätnom víťazstve 4:3 nad Liverpoolom. Štyri si pripísal aj v sezóne Ligy majstrov, čo z neho dodnes robí najlepšie skórujúceho Austrálčana v histórii najprestížnejšej klubovej súťaže na svete. V tejto veľkolepej sezóne sa Leeds dokonca dostal do semifinále LM (prehral s Valenciou) a v Premier League skončil štvrtý.

Vďaka výnimočným tímovým aj individuálnym výkonom sa o Viduku začali zaujímať viaceré slávnejšie kluby. Jedným z nich bolo AC Miláno, ktorému fandil už ako dieťa, ale k prestupu nakoniec nedošlo. Údajne mu "dvoril" aj Alex Ferguson a Manchester United, ale Viduka sa rozhodol neprestúpiť k jednému z najväčších rivalov Leedsu.

Najlepší austrálsky strelec

Viduka strávil v drese Leedsu štyri sezóny. V roku 2004, keď yorkshirský tím vypadol do nižšej súťaže, prestúpil do Middlesbrough. V roku 2007 sa presunul ešte severnejšie, a to do Newcastlu United. Za Magpies hral dva roky. Počas deviatich sezón v drese troch rôznych tímov absolvoval v Premier League celkovo 240 vystúpení, v ktorých strelil 92 gólov.

Mark je najlepším austrálskym strelcom v najvyššej anglickej súťaži. Jeho rekord ďaleko prevyšuje spomínaného Kewella (57 gólov za Leeds a Liverpool) a 56 zásahov Tima Cahilla za Everton. Z hľadiska počtu štartov je však najlepším Austrálčanom v histórii súťaže brankár Mark Schwarzer s 514 vystúpeniami (Middlesbrough, Fulham, Chelsea a Leicester).

Kaviareň v Chorvátsku

Vďaka svojej stavbe tela a fyzickému štýlu hry dostal Viduka prezývku "V-Bomber" alebo "Big Dukes". Počas pôsobenia v Chorvátsku v polovici 90. rokov sa zoznámil so svojou manželkou Ivanou. Majú spolu troch synov - Josepha (narodený v roku 2002), Lucasa (narodený v roku 2006) a Olivera (narodený v roku 2008). V súčasnosti žije v Záhrebe, kde vlastní kaviareň a rád pripravuje kávu spolu so svojou manželkou.