Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Príbeh nezabudnuteľnej oslavy gólu Adebayora proti Arsenalu

Adebayor sa do dejín zapísal aj vďaka provokatívnej oslave.
Adebayor sa do dejín zapísal aj vďaka provokatívnej oslave.Nick Potts / PA Images / Profimedia
Zadosťučinenie, emócie, šialenstvo, provokácia, energia. Moment, ktorý sa odohral pred 15 rokmi 12. septembra 2009 počas zápasu Manchestru City proti Arsenalu mal všetky spomenuté parametre.

Bola 80. minúta zápasu, do pokutového územia Gunners priletel center z pravej strany, Emmanuel Adebayor vyskočil do vzduchu a hlavou usmernil loptu do siete. Reprezentant Toga skóroval proti svojmu bývalému tímu, zvýšil vedenie Citizens na 3:1 a najmä predviedol jednu z najpamätnejších gólových osláv v histórii Premier League.

Cesta Adebayora do veľkého futbalu

Najslávnejší futbalista z Toga sa narodil v roku 1984 v Lomé, hlavnom meste tejto západoafrickej krajiny. Strávil tam väčšinu svojej mládežníckej kariéry, než si ho všimli skauti francúzskeho prvoligového klubu FC Metz, ktorí ho v roku 1999 priviedli do Francúzska.

V Ligue 1 debutoval v novembri 2001 vo veku 17 rokov. Po zostupe Metz odohral sezónu v Ligue 2, počas ktorej v 34 ligových zápasoch strelil 13 gólov a v lete 2003 prestúpil do Monaka. Na európskej scéne nastúpil deväťkrát, keď sa Monako prekvapujúco dostalo do finále Ligy majstrov 2004 proti FC Porto v Gelsenkirchene, v ktorom bol pri prehre svojho klubu 0:3 nevyužitým náhradníkom.

V januári 2006 Adebayor prišiel do Premier League. Arsene Wenger ho získal do Arsenalu. Dostal prezývku "Baby Kanu" pre svoju podobnosť s bývalou nigérijskou hviezdou Arsenalu, ktorou bol Nwankwo Kanu a ktorého Adebayor ako dieťa zbožňoval. Nasledujúci mesiac, vo februári 2006, Emmanuel debutoval v ligovom zápase na pôde Birminghamu a po 21 minútach skóroval, pričom hostia vyhrali 2:0.

V Arsenale prežil úspešné obdobie. Počas 142 vystúpení strelil spolu 62 gólov. Fanúšikovia Arsenalu si cenili najmä jeho osem zásahov proti úhlavnému rivalovi Tottenhamu v severolondýnskom derby (neskôr sa jeho úloha v tomto súperení úplne obrátila). Kanonierov opustil v lete 2009 po tri a pol roku. V júli 2009 podpísal päťročný kontrakt so City.

Štart snov v drese City

Sky Blues boli na začiatku éry pod novými majiteľmi zo Spojených arabských emirátov. Okrem Adebayora získali aj Kola Tourého z Arsenalu, útočníka Carlosa Téveza od rivala z United a v danom prestupovom období učinili mnoho ďalších skvelých podpisov.

Adebayor začal svoje pôsobenie na Etihad Stadium skvele. Pri svojom debute proti Blackburnu strelil gól už v tretej minúte úvodného zápasu sezóny. Pri svojej domácej premiére skóroval pri víťazstve 1:0 nad Wolves. Potom sa presadil v treťom ligovom súboji po sebe, keď režíroval triumf 1:0 na pôde Portsmouthu. Vo štvrtom kole u seba Citizens privítali Arsenal.

Epický zápas, epický moment

Adebayor sa v ďalšom zápase postavil proti svojmu bývalému klubu vo veľkolepom súboji. Okrem očividnej motivácie chcel streliť svoj štvrtý gól vo štvrtom dueli. Nielenže sa mu to podarilo, ale jeho gólová oslava sa zapísala do dejín.

Celkovo to bol úžasný stret. Veľmi intenzívna bitka plná emócií s množstvom tvrdých zákrokov, ktoré trochu zatienili kvalitu predvedenej hry. Domáci viedli po polčase po góle Richardsa. Druhá polovica sa však začala vo veľkom štýle. Robin van Persie vyrovnal a hostiteľom vrátil vedenie Bellamy. Ale to, čo sa stalo po Adebayorovom góle, bolo úplné šialenstvo.

Po svojom zásahu zo všetkých síl prešprintoval celú dĺžku ihriska, aby ho oslávil skĺznutím sa po kolenách s výrazom tváre hráča pokeru priamo pred fanúšikmi Arsenalu. V posledných desiatich minútach sa skóre upravilo na 4:2 vďaka gólom Wrighta-Phillipsa na jednej strane a Rosického na strane druhej.

Za oponou

Adebayor bol následne FA suspendovaný na dva zápasy a dostal pokutu 25 000 libier. Čo ho však viedlo k tejto príliš ofenzívnej a nešportovej oslave gólu? Okrem samotných emócií pri góle uviedol, že to nebol on, kto vyprovokoval fanúšikov Arsenalu, ale že oni vyprovokovali jeho:

"Ľudia, ktorí pred šiestimi mesiacmi spievali moje meno, ma teraz urážali. Tie nadávky boli bezdôvodné. Nebola to moja chyba, že som odišiel, bol to Arsene Wenger, ktorý za mňa prijal ponuku."

Hoci sa za svoje správanie ospravedlnil, tento incident sa stal ďalšou iskrou v téme rasizmu v (nielen) anglickom futbale. Neskôr pre denník Daily Mail povedal: "Keď som oslavoval, FA ma pokutovala, potrestala ma. Fanúšikom Arsenalu sa nič nestalo. Takže rasizmus sa začal mnou a dávno predo mnou.

Pamätám si, ako som prišiel na štadión a boli tam fanúšikovia Arsenalu. Počul som len skandovanie: 'Tvoja matka je ku*va a tvoj otec umýva slony'. Teraz sa tá istá FA snaží zastaviť rasizmus? Je mi to ľúto. Takto to nefunguje."

V roku 2011 Adebayor nahneval fanúšikov Gunners ešte viac, keď prestúpil k ich úhlavnému rivalovi z Tottenhamu. Všetci ostatní futbaloví fanúšikovia si však Adebayora pamätajú najmä pre jeho góly. Útočník svetovej triedy a najlepší strelec histórie národného tímu Toga hral aj za Real Madrid, Crystal Palace, v Turecku, Paraguaji a kariéru ukončil v klube Semassi v rodnej krajine.