Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Zlatá éra Premier League. Keď Wengerov Arsenal schytal debakel storočia od Sira Alexa

Presne pred 13 rokmi prispel Wayne Rooney hetrikom k demolácii Arsenalu 8:2.
Presne pred 13 rokmi prispel Wayne Rooney hetrikom k demolácii Arsenalu 8:2.ČTK / AP / Jon Super via Profimedia / Flashscore
Manchester United a Arsenal sú gigantmi anglického futbalu. Roky vzájomného súperenia o ligový titul podporili rivalitu, ktorú na začiatku tohto tisícročia rozvírili legendárni tréneri Alex Ferguson (82) a Arséne Wenger (74). Presne pred 13 rokmi, 28. augusta 2011, sa medzi týmito mužstvami odohral pamätný zápas, v ktorom padlo 10 gólov. Gunners boli potupne porazení 2:8 a asistencia Tomáša Rosického ostala v tieni zabudnutia

Manchester United a Arsenal sú historicky veľkí rivali. Napäté vzťahy medzi tímom zo severu Anglicka a tímom z hlavného mesta sa vyostrili po založení Premier League v roku 1992. V deväťdesiatych rokoch a na prelome tisícročí medzi sebou červení diabli a kanonieri často bojovali o ligové tituly a ďalšie domáce trofeje. Stretnutia gigantov v červených dresoch zaručovali aj dlhoročný súboj dvoch najlepších trénerov ligy - Sira Alexa Fergusona a Francúza Arséna Wengera.

Počas predchádzajúcich stretnutí došlo medzi nimi k viacerým incidentom. Tréner United najskôr vyvolal rozruch, keď sa vyjadril na adresu Wengerovej bilancie v predchádzajúcich rokoch. Vyhlásil, že na rozdiel od svojho náprotivku by nikdy nedopustil takú dlhú sériu bez trofejí. Od víťazstva v Community Shield v roku 2005 vtedy uplynulo šesť rokov...

Naopak, manchesterský tím vstúpil do sezóny 2011/12 ako úradujúci majster a oslavoval svoj 12. ligový titul (z 13) vo Fergusonovej ére. United začali obhajobu víťazstvom v prvých dvoch zápasoch sezóny. Na druhej strane Arsenal v úvodnom kole remizoval a následne prehral s Liverpoolom. A tak sa snažili o svoj prvý triumf.

Zápas sa hral pred vypredaným Old Traffordom. Domáci otvorili skóre v 22. minúte, keď Danny Welbeck hlavou prekonal Wojciecha Szczesného. O päť minút neskôr mohli Gunners vyrovnať, ale David de Gea chytil penaltu po faule Johnnyho Evansa na Thea Walcotta. Ten nastúpil v bráne štvrtýkrát po sebe po letnom príchode z Atlética Madrid a správne odhadol úmysel exekútora Robina van Persieho.

Už o minútu neskôr sa na druhom konci ihriska dostal k lopte Ashley Young, ďalšia letná posila United. Prevzal si loptu, posunul si ju na pravú nohu a zakrútenou strelou do šibenice otvoril svoj gólový účet za červených diablov. V 41. minúte Wayne Rooney zvýšil na 3:0, čo bol jeho 150. gól za Manchester United, keď skóroval z priameho kopu.

Kráľ Rooney

Arsenal rýchlo odpovedal. V závere prvého polčasu znížil, keď Andrej Aršavin a Tomáš Rosický zakombinovali na hranici pokutového územia. Český reprezentant potom poslal prihrávku, ktorú Van Persie nechal prejsť až k Walcottovi, ktorý z uhla prestrelil De Geu. Bol to prvý ligový gól Arsenalu v sezóne a do kabín sa išlo za stavu 3:1 pre United.

Zhrnutie zápasu.
Zhrnutie zápasu.Flashscore

Po zmene strán trvalo takmer 20 minút, kým padol ďalší gól. Stalo sa tak po hodine hry, keď Rooney z ďalšieho priameho kopu elegantne rozvlnil sieť. Krátko na to prišla smršť. Najprv Rooney našiel voľného Naniho a potom v 70. minúte Park Ji-Sung prízemnou strelou k vzdialenejšej žrdi skóroval. V 74. minúte Van Persie znížil na 2:6.

Carl Jenkinson však dostal druhú žltú kartu, čo znamenalo, že hráč Gunners bol vylúčený vo všetkých troch zápasoch v sezóne. Po ďalšom faule, tentoraz v pokutovom území, zavŕšil Rooney v 80. minúte svoj hetrik z pokutového kopu. Desiaty a posledný gól zápasu strelil opäť Young krásnou strelou k vzdialenejšej žrdi.

Arséne Wenger sleduje demoláciu svojho tímu na Old Trafford.
Arséne Wenger sleduje demoláciu svojho tímu na Old Trafford.ČTK / AP / Jon Super via Profimedia

Konečné skóre bolo 8:2. Červení diabli uštedrili Arsenalu najvyššiu porážku od roku 1896. Vyznamenali sa Young, ktorý sám strelil dva góly a na tri asistoval, a Rooney, ktorý zaznamenal svoj šiesty hetrik za United z ôsmich v ich drese. Jeho tím začal sezónu tromi víťazstvami v rade. Na konci sezóny však Manchester prišiel o titul v poslednom kole v napínavom súboji na diaľku s mestským rivalom City.

Napriek zlému začiatku sezóny Arsenal nakoniec skončil na treťom mieste. Najlepší strelec Gunners Van Persie získal Zlatú kopačku Premier League, keď nastrieľal 30 gólov. V lete však prestúpil k jednému z najväčších rivalov klubu, Manchestru United...