Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Erling Haaland. Umenie Nóra nie je len strieľať góly

Gesto Erlinga Haalanda pri piatich góloch Lipska.
Gesto Erlinga Haalanda pri piatich góloch Lipska.Profimedia
Pri výbere najlepšieho hráča uplynulého mesiaca podľa údajov v elitnej päťke európskych líg nebolo nad čím rozmýšľať. Útočník Manchestru City Erling Haaland (22) bodoval v marci v každom zápase, pričom v osemfinále Ligy majstrov vsietil Lipsku päť gólov a vo štvrťfinále FA Cupu Burnley hetrik. V oboch prípadoch navyše strávil na ihrisku len 62 minút.

Z hľadiska kvality a počtu dovolených príležitostí na skórovanie má Lipsko najlepšiu defenzívu v aktuálnej sezóne Bundesligy. V priemere dovolia svojim súperom 0,87 očakávaného gólu na duel a od januárového reštartu súťaže dokonca len 0,70. Z hry inkasovali počas posledných 10 zápasov len šesť gólov. Napriek tomu Haaland potreboval sedem striel a 57 minút hry na to, aby v stretnutí zaznamenal päť presných zásahov...

V doterajších šiestich štartoch v tomto ročníku Ligy majstrov vyslal na súperovu bránu 23 striel, z ktorých rezultovalo 10 presných zásahov. To znamená, že premenil 43 % svojich pokusov, čo je nevídané číslo. A za celú jeho kariéru v milionárskej súťaži to nie je príliš odlišné.

Nórsky fenomén doteraz odohral 25 súbojov a približne 2 000 minút hry, pričom z 82 striel sa trafil do čierneho v 33 prípadoch. A to je presne 40 % úspešnosť. Dokonca aj najlepšie deviatky sveta premenia počas sezóny (alebo podobnej vzorky minút) len približne každú piatu strelu. Prinajlepšom štvrtú, ale to sú zvyčajne najlepšie výsledky kariéry.

Odkiaľ Haaland strieľa v Lige majstrov.
Odkiaľ Haaland strieľa v Lige majstrov.11Hacks / Livesport

Zakončovanie je pre útočníka druhoradá schopnosť. Dôležitejšie je, či dokáže predvídať, ako sa bude hra vyvíjať a kam pôjde lopta, aby ju potom dokázal pohybom nájsť a zakončiť. Ak sa bude dostávať do nebezpečných pozícií dostatočne často, na samotnej technike nebude až tak záležať, pokiaľ nebude naozaj extrémne zlá.

Haaland dlhodobo vyniká v oboch a zápas proti Lipsku bol dokonalou ukážkou jeho schopností. Nebol to ten typ zásahov, ktoré vyhrávajú fanúšikovské hlasovania, spravidla ale boli výsledkom skvelého čítania hry. Túto zručnosť umocňuje fakt, že sa pri rozohrávke dokáže pohybovať v stredových priestoroch, málokedy po celej šírke ihriska, čím zvyšuje pravdepodobnosť, že sa mu podarí včas dostať do správneho priestoru.

Na ihrisku pôsobí dojmom, že je v myslení vždy o krok pred obrancami. Svojím pohybom v pokutovom území dokáže manipulovať s ich postavením, a to nielen pri nábehoch, ale aj v situáciách, keď sa jednoducho postaví na správne miesto, pretože dokáže odhadnúť, že práve tam lopta nakoniec spadne. A keď sa k nej dostane, nastupuje jeho skvelá technika zakončenia.

Vysoké percento premenených šancí je jedným z fenoménov, ktorý sprevádza celú jeho kariéru. Či už ide o Ligu majstrov, rakúsku alebo nemeckú Bundesligu, reprezentačné stretnutia i anglickú Premier League.

Žiadny iný hráč sa v aktuálnom ročníku nedostáva do lepšej streleckej pozície. Podľa matematických modelov má Haaland 73 % šancu skórovať v každom zápase (bez penált). Presadil až 28-krát, pričom celkovo sa očakávalo 22 gólov.

To nie je prevratná informácia, pretože ako skvelý zakončovateľ pravidelne prekonáva svoje xG. Okrem šiestich trief nad očakávania v Premier League je to 16 v Bundeslige, 10 v Lige majstrov a ďalších šesť v rakúskej najvyššej súťaži. To všetko dáva dohromady objektívnu vzorku 11-tisíc minút alebo 122 duelov.

Haalandove útočné schopnosti v grafickej podobe.
Haalandove útočné schopnosti v grafickej podobe.11Hacks / Livesport

Z hľadiska priemerného počtu striel na stretnutie sú v Anglicku pred Haalandom len Aleksandar Mitrovič z Fulhamu a Darwin Núñez z Liverpoolu. Nórsky útočník nazbiera 3,5 pokusu, zatiaľ čo Núñezov štandard je o jeden viac. V priemernom počte dotykov s loptou v pokutovom území súpera je útočník City až piaty za Gabrielom Jesusom z Arsenalu, Eddiem Nketiahom, Aleksandrom Isakom z Newcastlu a spomínaným Núñezom.

Znamená to, že Haaland má stále čo zlepšovať? On sám by to určite povedal. Na tomto prípade možno dobre demonštrovať, že nemožno robiť rýchle závery z vybraných dátových metrík, ale treba ísť trochu hlbšie.

Hoci Núñez a Mitrovič majú vyšší počet zakončení, Haaland zaznamenáva najviac pokusov z tzv. "danger" zóny. Teda z centrálnej časti pokutového územia súpera, kde sú šance na skórovanie najväčšie. Na bránu vysiela v priemere 2,5 strely na zápas. Má tiež najviac prienikov do tohto priestoru v prepočte na 100 prihrávok a driblingov.

Práve použitie metriky sledujúcej frekvenciu akcií nie na 90 minút hry, ale na 100 dotykov s loptou, poskytuje objektívnejší pohľad na to, ako často je Haaland v pokutovom území a aký štýl hry využíva. Zo 100 dotykov sa s loptou vo vápne stretol 26-krát, čo je najlepší výsledok v Premier League. Skrátka, jeho prvým inštinktom je dostať sa čo najrýchlejšie do dobrej streleckej pozície.

V anglickej lige sa Haaland dostane v priemere len na 15 dotykov s loptou v záverečnej tretine ihriska za zápas. Pre porovnanie, Jesus má v priemere 32 dotykov, Núňez 25 a Harry Kane je na 18 dotykoch. Kanonier "Sky Blues" teda nemá loptu na kopačkách príliš často, ale áno, predstavuje vďaka svojmu pohybu obrovskú hrozbu pre súperovu obranu. Navyše, keď už je na lopte, je veľmi ťažké ho o ňu pripraviť. V metrike, ktorá sleduje počet prípadov, keď útočník stratí loptu po zákroku súperovho hráča, je Haaland štvrtý najlepší v Premier League.

Málo sa hovorí o jeho veľmi dobrej finálnej prihrávke. Podľa metriky očakávaných asistencií má v každom zápase šancu 13 % asistovať na gól z hry, čo je tretia najlepšia hodnota medzi útočníkmi v Anglicku. Pohybuje sa na úrovni Gabriela Jesusa, ktorého odborníci považujú za jednu z najkreatívnejších deviatok súčasného futbalu. Počas pôsobenia v Bundeslige sa Haaland v rovnakom modeli pohyboval okolo 15 % a v súčasnosti je v Lige majstrov na úrovni 14 %.

Jednoducho povedané, je výnimočný v mnohých ohľadoch, nielen v strieľaní gólov...