Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hrdina malého Eura mieri do Premier League. Trafford by mohol byť oporou Albionu a Burnley

James Trafford sa dostal na Eure do najlepšieho výberu turnaja.
James Trafford sa dostal na Eure do najlepšieho výberu turnaja.Profimedia
Bol jednou z hviezd Eura do 21 rokov. Na celom turnaji ani raz neinkasoval a svoju dominanciu potvrdil vo finálovom zápase proti Španielsku. V deviatej minúte nadstaveného času zneškodnil rozhodujúcu penaltu Abelovi Ruizovi (23) a naštartoval anglickú radosť. Brankár James Trafford (20) prestúpil do Burnley, ktoré je nováčikom v Premier League, čo by mu mohlo otvoriť dvere do seniorskej reprezentácie.

Trafford na toto leto nezabudne. Skvelými výkonmi na malom Eure v Gruzínsku a Rumunsku pomohol ukončiť tridsaťdeväťročné čakanie Anglicka na trofej. Ako prvý brankár v histórii si udržal šesť čistých kont v rade a zaslúžene bol vybraný do najlepšej jedenástky turnaja.

Teraz bol odmenený prestupom do Premier League. Burnley poslalo do Manchestru City za 20-ročného rodáka z Carlisle v severnom Anglicku podľa médií približne 17,5 milióna eur, čím sa stal štvrtým najdrahším britským brankárom v histórii.

Úspešné hosťovanie

Mladík, ktorý nikdy nehral vyššie ako v tretej anglickej lige, má pred sebou výrazný kvalitatívny vzostup. Výkony na malom Eure v kombinácii s konzistentnosťou, ktorú preukázal počas posledných 18 mesiacov na hosťovaní v Boltone Wanderers naznačujú, že má potenciál rýchlo sa adaptovať.

Traffordov vplyv na výkony Boltonu bol okamžitý. Pred jeho príchodom v januári 2022 Wanderers prehrali šesť zápasov za sebou. S mladíkom, ktorého si požičali od "Citizens", sa výsledky a tvárnosť hry dramaticky zmenili. "Trotters" vyhrali štyri zápasy v sérii a Trafford v nich ani raz neinkasoval.

Skvelú formu si anglický "zázrak" udržal aj vo zvyšku sezóny. V ďalších 23 zápasoch dostal len 20 gólov, preto nebolo veľkým prekvapením, keď manažér Ian Evatt predĺžil jeho hosťovanie o ďalší rok.

Aj v minulom ročníku podával Trafford stabilné výkony. Od decembra do februára ho dokonca súperi deväťkrát v rade neprekonali, čím dosiahol rekord tímu z oblasti Greater Manchester. Bližší pohľad na štatistiky odhaľuje, prečo je o anglického mládežníckeho reprezentanta záujem o dve ligové úrovne vyššie.

V uplynulej sezóne League One nenastúpil žiadny brankár na viac súbojov. Trafford odohral 47 duelov, v ktorých inkasoval len 36 gólov. Dvadsaťdvakrát si udržal čisté konto a najmä vďaka jeho výkonom sa Bolton mohol pochváliť druhou najlepšou obranou v lige.

V rozšírenej štatistike očakávaných inkasovaných gólov by sme pri jeho mene našli hodnotu 50,58, čo znamená, že inkasoval približne o 15 gólov menej ako priemerný brankár.

Aby sme toto číslo uviedli do kontextu, presuňme sa do Premier League. V elitnej päťke brankárov s najvyšším počtom odchytaných zápasov nad priemerom by sme našli Davida Raya, Emiliana Martíneza, Jordana Pickforda, Davida de Geu a Bernda Lena. Z nich iba Leno prekonal Traffordove čísla, všetci ostatní sú horší než mladý Angličan.

Skvelá práca nohami

Samozrejme, rozdiel medzi Legue One a Premier League je značný, no Traffordove výkony naznačujú, že aj medzi anglickou elitou by mohol patriť k nadpriemeru. Vzhľadom na situáciu v národnom tíme Albionu, môže Trafford čoskoro prehovoriť do nominácie trénera Garetha Southgatea.

Trafford a jeho čísla z ostatných mesiacov
Trafford a jeho čísla z ostatných mesiacovFlashscore

Súčasná reprezentačná jednotka Jordan Pickford má oproti svojim konkurentom výhodu v stabilnej práci nohami, ale s príchodom Trafforda sa jeho hlavná devíza stráca. Majster Európy do 21 rokov na poslednom šampionáte dokázal, že lopta mu zďaleka nie je cudzia a aj vďaka tomu by mohol v blízkej budúcnosti zaklopať na dvere A-mužstva Anglicka.

Jeho kvality pri zakladaní útokov dokazujú čísla z minulej sezóny v tretej najvyššej anglickej súťaži. Trafford ukončil ročník s priemerom viac ako 30 prihrávok za 90 minút a mohol sa pochváliť vynikajúcou úspešnosťou - 88,4 percenta. V oboch ukazovateľoch bol najlepší v súťaži a ako bonus pridal tri gólové asistencie. Žiadny iný brankár v štyroch najlepších anglických ligách ich nenazbieral viac.

Je pravdepodobné, že strážca svätyne bude vo svojom novom pôsobisku naďalej zlepšovať prácu nohami. Burnley, vedené bývalým stopérom Manchestru City Vincentom Kompanym, predviedlo v poslednom období kombinačný futbal s výrazným vplyvom brankárov. Aj preto je nádejný gólman na dobrej ceste stať sa v budúcnosti anglickou jednotkou. Najskôr však musí prejsť skúškou v Premier League.