Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kritikov umlčal postupom do Premier League. Trénera Southamptonu naplnili vďaka a hrdosť

Southampton smeruje medzi anglickú elitu.
Southampton smeruje medzi anglickú elitu.AFP
Manažér Southamptonu Russell Martin (38) po postupe do Premier League neskrýval hrdosť. Britskému trénerovi sa podarilo vzdorovať nízkym očakávaniam, ktoré sprevádzali jeho vymenovanie. Klub z juhu Anglicka doviedol späť do najvyššej súťaže.

O víťazstve nad Leedsom v kľúčovom barážovom finále vo Wembley rozhodol v 24. minúte svojím zásahom Adam Armstrong. Celok z Championship tak opäť mieri medzi elitu. Návrat Saints do Premier League po minuloročnom zostupe je pre Martina veľkým úspechom. Vo svojej prvej sezóne na St Mary's Stadium oživil tím, ktorý sa pred 12 mesiacmi ocitol na dne.

Triumf v boji o postup konečne umlčí kritikov a neprajníkov, ktorí spochybňovali, či manažér, ktorý v roku 2023 doviedol Swansea do stredu tabuľky Championship, je tým správnym mužom na prácu kouča Southamptonu. Ešte len pred tromi rokmi bývalý obranca viedol Milton Keynes Dons v tretej lige, ale teraz sa môže tešiť na to, že si zmeria sily s Pepom Guardiolom či Mikelom Artetom.

Leeds - Southampton 0:1

Martin vzdal hold majiteľom Southamptonu a bývalému riaditeľovi Jasonovi Wilcoxovi, ktorý ho priviedol do klubu, ale minulý mesiac odišiel do Manchestru United. "Som vďačný majiteľom za to, že mi vôbec dali príležitosť, ďakujem aj Jasonovi. Cítim obrovskú hrdosť na to, čo sme dosiahli," povedal kormidelník.

"Mám pocit, že pre Southampton nebol môj príchod nebol sexi vymenovaním, ale boli dosť odvážni na to, aby mi dali príležitosť. Dúfam, že sme sa im odvďačili dňom, ktorý si budú pamätať navždy. Určite mi to dalo jeden z najlepších okamihov mojej kariéry, takže necítim nič iné ako vďačnosť a veľa lásky k ľuďom, s ktorými som celý rok pracoval," dodal Martin.

Southampton v septembri prehral štyri zápasy v rade, potom Martin dohliadal na rekordnú klubovú sériu 25 duelov bez prehry. Nevydarený koniec základnej časti, vrátane prehry 0:5 v Leicesteri, pohrozil zničením snahy o postup. Následne však v semifinále play-off porazili West Brom a vo finále aj Leeds.

Armstrongovo krásne zakončenie na slávnom Wembley znamenalo, že Martin po tretí raz v sezóne zdolal Daniela Farkeho, ktorý viedol Norwich, keď bola zmluva niekdajšieho obrancu v roku 2018 ukončená.

"Strelili sme naozaj pekný gól a je to niečo, na čom chlapci veľa pracujú, pokiaľ ide o spôsob, akým to vybudovali. Nechcel som, aby sme bránili tak dlho ako v posledných 25 minútach, ale vzhľadom na napätie v zápase to chápem, pretože je to veľká príležitosť," uviedol manažer Saints.