Manchester City prepísal históriu a štvrtý raz po sebe získal titul v Premier League

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City prepísal históriu a štvrtý raz po sebe získal titul v Premier League

Manchester City vyhral štvrtý titul po sebe.
Manchester City vyhral štvrtý titul po sebe.Profimedia
Futbalisti Manchestru City získali v anglickej Premier League štvrtý titul za sebou. V nedeľnom záverečnom kole domácej súťaže si ho zaistili víťazstvom nad West Hamom. Ich konkurent v boji o trofej londýnsky Arsenal zdolal Everton a obsadil druhé miesto s dvojbodovou stratou. S futbalovou smotánkou sa lúči Luton.

Manchester City - West Ham 3:1

Manchester City potvrdil pozíciu favorita a Phil Foden dvomi gólmi zas ukázal, prečo sa stal najlepším hráčom tejto sezóny Premier League. Šikovný ofenzívny mladík zaznamenal už devätnásť ligových gólov, k tomu pridal osem asistencií. Vo všetkých súťažiach má bilanciu 27+11. Šesťkrát sa v PL presadil spoza šestnástky.

Mohammed Kudus síce krásnymi nožničkami pred koncom prvého polčasu znížil, ale ani jeho štrnásty súťažný gól tejto sezóny nestačil na body. Rodri totiž ôsmym presným zásahom podčiarkol svoju životnú sezónu, keďže v PL má okrem toho aj deväť prihrávok. 

Španiel ťahá v PL šnúru 50 zápasov bez prehry, keď nastúpil. Historicky je na tom lepšie iba bývalý obranca Sol Campbell (56).

Dvakrát asistoval Bernardo Silva a s deviatimi ligovými prihrávkami vyrovnal svoju najlepšiu sezónu 2016/17 z Monaka. Celkovo má v PL už 42 asistencií. Spomedzi portugalských hráčov je lepší iba Nani (43). Citizens neprehrali posledných sedemnásť zápasov PL proti West Hamu (14-3-0).

Zverenci trénera Pepa Guardiolu spečatili štvrtý majstrovský titul po sebe, čo sa v histórii najvyššej anglickej súťaže ešte nikdy nikomu nepodarilo. Zároveň je to ôsmy titul od roku 2012 a celkovo jubilejný desiaty v histórii klubu a v historických tabuľkách najvyššej anglickej súťaže sa tak osamostatnili na štvrtom mieste pred Evertonom.

Najúspešnejší klub vôbec je Manchester United s 20 titulmi. Spomínaný Foden vyhral už šiesty titul v PL a to len o deväť dní oslávi 24. narodeniny.

Arsenal - Everton 2:1

Arsenal potreboval vyhrať a dúfať, že West Ham ozbíja Manchester City o body. Splnila sa však len prvá možnosť, takže zverenci trénera Artetu končia na druhom mieste. Everton sa dostal do vedenia, ale ešte pred prestávkou vyrovnal obranca Tomijasu a v závere rozhodol Kai Havertz.

Strelil trinásty ligový gól, k tomu má aj sedem asistencií. Dvakrát asistoval Martin Odegaard, počet prihrávok zaokrúhlil na desať, čo je druhý najlepší počin v kariére. Viac ich mal iba v drese Vitesse. Arsenal končí na druhom mieste o dva body za majstrovským Manchestrom City.

Gunners vyhrali v poslednom kole sezóny už 23-krát, čo je najviac spomedzi všetkých mužstiev. Ešte nikdy v PL sa nestalo, aby titul vyhral tím, ktorý do záverečného kola nevstupoval ako líder tabuľky. Nezmenil to teda ani londýnsky tím.

Brentford - Newcastle 2:3

Alexander Isak sa stal prvým hráčom Newcastlu, ktorý v jednej sezóne strelil vo všetkých súťažiach 25 alebo viac gólov v jednej sezóne od ročníka 2003/04, keď to dokázal Alan Shearer (28). Slovenský brankár Martin Dúbravka bol iba na lavičke náhradníkov, keďže po dlhom zranení sa do hry vrátil Nick Pope. Straky ukončili ročník na šiestom mieste.

Brighton - Manchester United 0:2

Domáci tréner Roberto De Zerbi sa lúčil s Brightonom, ale nebola to úspešná rozlúčka, pretože Manchester United si odniesol všetky body. Skóre otvoril portugalský obranca Diogo Dalot, ktorý prvý raz v jednej ligovej sezóne zaznamenal viac ako jeden gól. Dán Rasmus Hojlund strelil desiaty ligový gól, čo je jeho najvyšší počet v súťaži.

Burnley - Nottingham 1:2

Nottingham mohol klesnúť do zóny zostupu už naozaj len za veľmi bláznivých podmienok, ale aj tak si všetko pre istotu sám poistil. Chris Wood sa presadil dvakrát a proti svojim bývalým zamestnávateľom vsietil v PL už jedenásť gólov, čo je piate najvyššie číslo. Viackrát to dokázali iba Nicolas Anelka (18), Andy Cole (12), Peter Crouch (12) a Louis Saha (12).

Chelsea - Bournemouth 2:1

Chelsea sa dostala do vedenia po nádhernom góle, o ktorý sa strelou z polovice ihriska postaral Moisés Caicedo. Pridal sa k nemu Raheem Sterling. Ten skóroval za The Blues devätnásty raz v kariére, čím vyrovnal hráčov ako Arjen Robben alebo Damien Duff.

Cole Palmer zaznamenal jedenástu asistenciu v ligovej sezóne, k tomu pridal 22 gólov. Na viac presných zásahov sa v drese Chelsea počas jedného ligového ročníka podieľali iba Frank Lampard (36) a Didier Drogba (39).

Conor Gallagher spravil v tejto sezóne PL najviac faulov spomedzi všetkých hráčov (82). Jeho zápis je najvyšší od sezóny 2012/23, keď ich mal rovnako 82 bývalý útočník Grant Holt vtedy hrajúci za Norwich.

Crystal Palace - Aston Villa 5:0

Francúzsky útočník Jean-Philippe Mateta sa v závere sezóny dostal do obdivuhodnej formy, pretože v posledných desiatich zápasoch strelil jedenásť gólov, celkovo ich má na konte v tejto ligovej sezóne šestnásť, čo je jeho nový kariérny rekord v najvyšších súťažiach.

V sobotu sa do siete Aston Villy presadil až trikrát a to mu ešte jeden zásah zobral VAR. Bol to iba druhý hetrik hráča Palace v PL. Ako prvý to dokázal Yannick Bolasie v roku 2015. Skvele hral takisto Eberechi Eze, autor dvoch gólov a jednej asistencie. S bilanciou 11+4 prekonal svoj životný minulý ročník, keď mal 10+3.

Crystal Palace je v posledných týždňoch tímom s jednou z najlepších foriem v PL, keďže z uplynulých siedmich duelov šesťkrát vyhral a raz remizoval. Villans si každopádne z tejto porážky nemusia nič robiť, keďže už dopredu mali isté štvrté miesto a tým pádom postup do Ligy majstrov.

Liverpool - Wolverhampton 2:0

Jürgen Klopp sedel na lavičke Liverpoolu celkovo 491-krát, ale zároveň to bolo jeho posledné vystúpenie. Už pred stretnutím sa emócie dali krájať a po ňom na oficiálnej rozlúčke vypukli naplno. Zverenci nemeckého lodivoda mu pripravili víťazný odchod. 

Pomohla k tomu aj červená karta Semeda z 28. minúty. Následne sa presadili Mac Allister a Quansah, ktorého gól bol 1223. v tejto sezóne PL, čo je nový rekord od vzniku súťaže v roku 1992. The Reds ukončili sezónu na treťom mieste.

Luton - Fulham 2:4

Slovenský brankár Marek Rodák bol iba na lavičke Fulhamu, ktorý poslal Luton definitívne naspäť do Championship. Nováčik však mal iba teoretickú šancu na udržanie, aj keby vyhral. Za hostí dvakrát skóroval mexický útočník Raúl Jiménez.

Sheffield United - Tottenham 0:3

Postupovú priečku do Európskej ligy si udržal s prehľadom Tottenham, keďže vyhral na pôde posledného tímu tabuľky a ročník ukončil na piatom mieste. Sheffield United inkasoval počas 38 zápasov dokopy 104 gólov, čo je najhoršie číslo v histórii najvyššej anglickej súťaže.

Konečná tabuľka tejto sezóny Premier League.
Konečná tabuľka tejto sezóny Premier League.Flashscore