Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Multiklubový model i akadémie. City zarobí sto miliónov za hráčov bez odohratej minúty

Yan Couto stále patrí City, tri roky však strávil v Girone, jeden v Brage a teraz hosťuje v Dortmunde.
Yan Couto stále patrí City, tri roky však strávil v Girone, jeden v Brage a teraz hosťuje v Dortmunde.Profimedia
Manchester City je známy drahými nákupmi hviezd, ale posledné roky ukázali aj obrovskú silu akadémie. Cole Palmer (22) z Chelsea, najproduktívnejší futbalista uplynulej sezóny Premier League, nezískal ocenenie hráča sezóny pre výkony Phila Fodena (24), pričom obaja strávili celé detstvo v mládežníckych tímoch Citizens.

Sky Blues na predaji odchovancov a hráčov z hosťovaní zarábajú značné sumy. V prebiehajúcom prestupovom období sa zárobky blížia k 100 miliónom eur, za čo môžu ďakovať aj multiklubovému modelu. Napríklad Girona, ktorá skončila v La Lige na treťom mieste, spadá pod City Football Group. Prekvapivo dlho dokonca snívala o úspešnom závere z pozície "čierneho koňa". Skupinu City Football Group tvorí celkovo 12 klubov plus jeden partnerský. Medzi najznámejšie patria napríklad New York City, v brazílskej najvyššej súťaži Bahia a v Európe majú ďalšie štyri tímy vrátane Troyes.

Práve francúzsky celok pocítil odvrátenú stranu modelu. V sezóne 2022/23 ešte pôsobil v Ligue 1, ale po dvoch zostupoch za sebou čakala ESTAC až tretia liga. Od tej ho nakoniec zachránil bankrot Bordeaux, ktoré zostúpilo na úkor Troyes. Paradoxne, ich najväčší obchod sa týka hráča, ktorý za klub neodohral ani minútu. Brazílsky krídelník Sávio po prestupe do Troyes okamžite odišiel na hosťovanie. Najprv do PSV, potom do partnerskej Girony. Tam zažiaril a jeho hodnota stúpla na 50 miliónov eur, čo využil materský Manchester City a získal ho za polovicu tejto sumy.

Povestnú čerešničku na vrchole pomyselnej pyramídy pravidelne jedia Citizens. Až 30 miliónov eur im po budúcej sezóne a hosťovaní s povinnou opciou na kúpu zarobí prestup Yana Couta do Dortmundu, ktorý v Girone hosťoval tri roky a za City niky nenastúpil. To isté platí aj pre Taylora Harwooda-Bellisa, za ktorého Southampton zaplatil približne 23 miliónov eur. Angličan bol aspoň zapožičaný do klubov, ktoré nie sú jeho súčasťou. Zatiaľ čo fungovanie majiteľov zo Spojených arabských emirátov vyvolalo kritiku, akadémia City si zaslúži pochvalu.

Okrem Fodena a Palmera, za ktorého dostali takmer 50 miliónov eur, ňou prešli Jeremie Frimpong, Jadon Sancho či Roméo Lavia. Posledný menovaný sa síce pre zranenie nestihol presadiť, no práve vďaka nemu bola Chelsea ochotná v boji o jeho podpis predbehnúť Liverpool a zaplatiť 62 miliónov eur. Novým hráčom Londýnčanov je aj stopér Tosin Adarabioyo, takisto produkt Manchestru, ako aj Eric García z Barcelony, ktorý hrá na rovnakom poste. Okrem toho sú v kádri Citizens aj Oscar Bobb a Rico Lewis, odchovanci s výraznou hodnotou.

Ako zdroj financií slúži akadémia výborne. V posledných dvoch sezónach odtiaľ aj bez Palmera, ktorý už bol v A-tíme, predali hráčov za 110 miliónov eur, čo sa v účtovníctve počíta ako okamžitý čistý zisk. V tomto roku zarobili na mladíkoch približne 50 miliónov, pričom túto sumu tvoria najmä Harwood-Bellis a posila Ipswichu Liam Delap. Couto a akvizícia Realu Sociedad Sergio Gómez zvýšia túto sumu na 90 miliónov eur, pričom prestupové okno sa uzavrie koncom augusta.

Ďalšie prestupy a špekulácie