Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nepáči sa mi to, ale nemám na výber, hovoril Kavanagh pred vylúčením Ricea

Chris Kavanagh udelil stredopoliarovi Arsenalu červenú kartu v treťom kole.
Chris Kavanagh udelil stredopoliarovi Arsenalu červenú kartu v treťom kole.Profimedia / Kieran McManus / Shutterstock Editorial
Hlavný arbiter Chris Kavanagh (39) priznal, že červenú kartu pre Declana Ricea (25) udelil minulý mesiac nerád, no nemal na výber.

Zvukový záznam z incidentu bol zverejnený v utorkovej prvej epizóde relácie Match Officials Mic'd Up. Päť rozhodnutí z trávnikov Premier League prediskutoval niekdajší rozhodca Howard Webb, ku ktorému sa pripojil bývalý anglický útočník Michael Owen.

V nahrávke z duelu je zreteľne počuť, ako Kavanagh hovorí prostredníctvom mikrofónu svojim asistentom: "Nepáči a mi to, ale odkopol loptu." Rice, ktorý už jednu žltú kartu mal, posunul loptu ďalej od Joela Veltmana, aby zdržal súpera pred zahratím štandardnej situácie. Mikel Arteta po stretnutí netajil, že vylúčenie jeho zverenca ho prekvapilo. 

Kavanagh bol zjavne nespokojný s rozhodnutím, ktoré musel urobiť. Postavený však bol pred náročnú situáciu. "Pre mňa druhá žltá. Nemal som na výber, odkopol loptu. Keď sa Veltman chystal rozohrať, vyrazil mu ju,“ nechal sa počuť. "Nemám na výber. Dostal ma do hroznej pozície. Dec, obávam sa, že musíš ísť.“

Vedenie Premier League dúfa, že spomínaná relácia pomôže fanúšikom pochopiť procesy, ktoré sa týkajú rozhodovania arbitrov na ihrisku a VAR po intenzívnej kritike v minulej sezóne. Webb, ktorý je výkonným riaditeľom rozhodcovského orgánu PGMOL, označil rozhodnutie Kavanagha za správne.

"Hráčom sme pred sezónou veľmi jasne a dôrazne deklarovali, že je dôležité, aby sa po odpískaní nezapájali do hry a nezdržiavali tak. Keď videl Declana Ricea, ako úmyselne, jasne odkopáva loptu, nemal na výber," objasnil niekdajší uznávaný strážca pravidiel. 

Medzi ďalšími diskutovanými incidentmi bola aj penalta, ktorú rozhodca Simon Hooper udelil Dominicovi Calvertovi-Lewinovi v meraní síl s Brightonom. VAR však rozhodcu vyzval, aby incident preskúmal a pokutový kop bol napokon zrušený. Zábery ukázali, že futbalista Evertonu skutočne šliapol na nohu obrancu Lewisa Dunka, nie naopak.

"Niekedy je rozhodnutie jasne a očividne nesprávne a v tomto prípade to tak bolo. Ide o dobrý príklad situácie, keď arbiter rozhodol nesprávne a bolo potrebné, aby zasiahol VAR," vysvetlil Howard Webb.