Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neymar, Benzema a tí ďalší. Saudskoarabské kluby minuli na posily viac ako miliardu

Neymar je už hráčom klubu Al Hilal.
Neymar je už hráčom klubu Al Hilal.AFP
Viac ako jednu miliardu dolárov minuli podľa agentúry AP saudskoarabské futbalové celky na nové posily v letnom prestupovom období, ktoré sa skončilo vo štvrtok. Viac na nových hráčov minuli len účastníci anglickej Premier League, ktorí investovali približne trikrát viac.

Vlnu prestupov hráčov z Európy do Saudskej Arábie spustil decembrový príchod portugalskej hviezdy Cristiana Ronalda do Al-Nassru, kam odišiel po skončení nevydareného angažmánu v Manchestri United. Bývalý najlepší futbalista sveta by mal ročne zarobiť 200 miliónov eur.

Rozprávkové platy zlákali do Saudskej Arábie aj ďalších hráčov, napríklad minuloročného držiteľa Zlatej lopty Karima Benzemu z Francúzska a Brazílčana Neymara, najdrahšieho futbalistu v histórii.

Práve Neymarov rekordný prestup z Barcelony do Paríža St. Germain za 222 miliónov eur v roku 2017 by mohol byť vďaka aktivite saudských klubov prekonaný. Podľa medializovaných informácií ponúkol Al Hilal Parížu Saint-Germain 300 miliónov eur za Francúza Kyliana Mbappého. Neuspel ani Al-Ittihad, ktorý bol ochotný zaplatiť Liverpoolu 215 miliónov libier za Egypťana Mohameda Salaha vrátane bonusov. Argentínčan Lionel Messi predtým ponuku od Saudov odmietol.

Prestupy futbalových hviezd vyvolali aj rozhorčenie, keďže Saudská Arábia, podobne ako Katar, dlhodobo čelí kritike za porušovanie ľudských práv a slobôd. Ľudskoprávne organizácie upozorňujú na "sportswashing", teda prax, keď vládnuce režimy investujú do športu s cieľom zlepšiť vlastný imidž.