Nováčik, ktorý myslí vo veľkom. Saudi získali kapitána Realu a cielia na ďalšie veľké mená

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nováčik, ktorý myslí vo veľkom. Saudi získali kapitána Realu a cielia na ďalšie veľké mená

Bude Nacho jedinou hviezdnou španielskou posilou nováčika saudskoarabskej súťaže?
Bude Nacho jedinou hviezdnou španielskou posilou nováčika saudskoarabskej súťaže?Profimedia
Saudskoarabská najvyššia súťaž naďalej láka najväčšie svetové hviezdy a zdá sa, že na trh pribudol k už známym značkám ďalší veľký hráč, ktorým je nováčik Al-Qadsiah.

Tento klub vlastní tamojšia ropná spoločnosť Saudi Aramco, ktorá má podľa jednoducho dohľadateľných údajov len počas roku 2022 výnosy 535,2 miliárd amerických dolárov. To jej dáva prakticky neobmedzené prostriedky na to, aby angažovala veľké mená a vedela ich kráľovsky zaplatiť.

Al-Qadsiah ovládol druhú najvyššiu súťaž so ziskom 73 bodov, pričom počas 34 kôl sa tešil z 22 výhier. Už vtedy boli v kádri známe mená ako brankár Joel Robles, ktorý v minulosti chytal za West Ham, Leeds alebo Betis. Doplnili ho stopér Álvaro González, krídelník André Carrillo či argentínsky útočník Luciano Vietto známy z Atlética.

Senegalský útočník Mbaye Diagne bol s 26 gólmi v 20 odohraných zápasoch najlepším strelcom súťaže. Na lavičke od októbra minulého roka sedí od Míchel, bývalý lodivod Marseille, Olympiakosu aj Getafe. Ako hráč bol 14 rokov súčasťou Realu Madrid, ktorého je aj odchovancom.

Teraz však Al-Qadsiah mieri ešte vyššie a snaží sa angažovať elitné mená. Prvou lastovičkou je Nacho Fernández. Doterajší kapitán Realu Madrid síce ešte oficiálne nebol predstavený ako posila, ale kráľovský veľkoklub už potvrdil jeho odchod a o všetkom informoval napríklad renomovaný novinár Fabrizio Romano.

Skúsený španielsky stopér pôsobil ako člen bieleho baletu od roku 2001, vyhral s ním 26 trofejí. Vzhľadom na španielske zázemie nie je prekvapením, že záujem je o Álvara Moratu, kapitána národného tímu, avšak tento prestup sa momentálne nezdá ako pravdepodobný. V januári ponuku odmietol Sergi Roberto.

Ponuky zatiaľ odmieta ďalší skúsený útočník - Alexandre Lacazette. Klub z mesta Khobar by rád rozvíril vody aj v Premier League. Vyhliadol si Gabriela Jesusa z Arsenalu a Richarlisona hrajúceho za Tottenham. Zlákať ich chce na lukratívne podmienky, ani jeden sa však do Saudskej Arábie neženie.

Al-Qadsiah sa zameral nielen na hráčov z Európy, ale takisto by rád lovil v konkurenčných kluboch. Sadio Mané nezažil najlepší ročník v Al-Nassr, preto sa výrazne hovorí o sťahovaní. Podľa niektorých informácií je v hre hosťovanie nielen v tomto celku, ale napríklad aj v majstrovskom Al-Hilale.

Al-Ahli by pre potreby nováčika mohli opustiť defenzívny stredopoliar Franck Kessié i krídelník Allan Saint-Maximin a aby toho nebolo málo, tak po konci v rímskom AS dostal ponuku stať sa športovým riaditeľom José Mourinho. Prichádzajú aj menej známe mená ako Julian Quiñones, Paulo Díaz alebo Percy Tau.

Oficiálny je už príchod brankárskej jednotky belgického národného tímu na európskom šampionáte. Koen Casteels po deviatich rokoch opúšťa Wolfsburg a po trinástich sa lúči s Bundesligou.

Zaujímavé je, že Al-Qadsiah v sezónach 1993/94 a 2003/04 trénoval slovenský kouč Ján Pivarník. V minulosti na lavičke sedel aj niekdajší anglický kanonier Robbie Fowler. Tento klub bol kedysi pravidelnou súčasťou najvyššej súťaže. Potom takmer zanikol. V roku 2023 sa však dokopy zlúčilo sedem klubov.

Pod patronátom spoločnosti Saudi Aramco potom prišli vysoké ambície. Bude zaujímavé sledovať, ako sa nováčik pobije medzi elitou s momentálne najlepšími klubmi ako Al-Hilal, Al-Nassr, Al-Ahli alebo Al-Ittihad.