Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Noví tréneri v Premier League: Náhrada za Kloppa či najmladší manažér v histórii ligy

Fabian Hürzeler bude najmladším trénerom v Premier League.
Fabian Hürzeler bude najmladším trénerom v Premier League.Profimedia
V Premier League sa v nadchádzajúcej sezóne predstaví hneď päť nových tvárí na poste hlavného trénera. Arne Slot (45) strieda v Liverpoole legendárneho Jürgena Kloppa, Enzo Maresca (44) chce vzkriesiť slávu Chelsea, Kieran McKenna (38) a Russell Martin (38) privádzajú svoje tímy po úspešných sezónach v Championship a Fabian Hürzeler (31) by sa ako najmladší tréner ligy rád zbavil predsudkov. Kto sú noví tréneri a čo od nich môžeme očakávať?

Arne Slot (Liverpool)

Slot má možno najťažšiu pozíciu zo všetkých nových koučov. Má nahradiť legendárneho Jürgena Kloppa, ktorý za sebou nechal úspešnú éru na Anfielde. Za deväť rokov pri kormidle získal osem trofejí vrátane anglického titulu a víťazstva v Lige majstrov. Fanúšikovia Reds čakali na domáci triumf 30 rokov. Nakoniec voľba športového vedenia padla na dnes už bývalého manažéra Feyenoordu. Liverpool za neho zaplatil 9,4 milióna libier.

Rovnako aj Slot zanechal po sebe úspešné dedičstvo svojmu následovníkovi. Počas troch rokov vyhral Eredivisie a Holandský pohár a v roku 2022 sa pozrel až do finále Konferenčnej ligy. V príprave na novú sezónu sa Liverpoolu darilo, pripísal si víťazstvá nad ArsenalomManchestrom United.

"Určite nie je ľahké zavrieť za sebou dvere v klube, v ktorom ste zažili toľko nádherných chvíľ a úspešne spolupracovali s toľkými skvelými ľuďmi," povedal pre webovú stránku Feyenoordu. "Ale pre športovca je ťažké ignorovať príležitosť stať sa trénerom v Premier League, v jednom z najväčších klubov na svete. Som Feyenoordu vďačný za ochotu spolupracovať pri tomto prestupe," dodal.

Predtým strávil dve sezóny v holandskom AZ Alkmaar a rovnaký čas v SC Cambuur v druhej najvyššej holandskej lige. Podľa stredopoliara Liverpoolu Harveyho Elliotta je štýl nového trénera typicky "elegantný" a holandský v porovnaní s Kloppovým "heavy metalovým futbalom". "Štýl hry je veľmi odlišný. Teraz je to viac o držaní lopty," komentuje Elliott novú výzvu.

Arne Slota čaká premiérová sezóna v Premier League.
Arne Slota čaká premiérová sezóna v Premier League.@MT_Analysis

Enzo Maresca (Chelsea)

Maresca doviedol Leicester City k majstrovskému triumfu v Championship vo svojej jedinej sezóne v klube - a okamžite odišiel. Dôvodom bola ponuka z Chelsea, kde nahradil Mauricia Pochettina. Argentínsky tréner musel londýnsky klub opustiť po tom, čo The Blues skončili na šiestom mieste a nekvalifikovali sa tak do Ligy majstrov. "Podpísať zmluvu s Chelsea, jedným z najväčších klubov na svete, je snom každého manažéra," povedal Maresca pri oficiálnom predstavení. "Som nadšený z tejto príležitosti," doplnil.

Bývalý stredopoliar zavesil kopačky na klinec v roku 2017 a v podstate okamžite sa presunul na trénerskú lavičku. V sezóne 2022/23 bol asistentom Pepa Guardiolu pri treble Manchestru City a ako asistent pôsobil aj vo West Hame a Seville. Predtým krátko viedol Parmu, avšak neúspešne. V Serii B sa mu nepodarilo doviesť tím k postupu a bol odvolaný.

Hoci sa mu podarilo vrátiť líšky do Premier League na prvý pokus, jeho štýl hry mu nezískal priazeň všetkých fanúšikov. Maresca je známy tým, že uprednostňuje držanie lopty, agresívny pressing a herné schémy, ktoré sa snaží uplatňovať aj v Chelsea. Namiesto častých zmien v zostave sa zameriava na stabilitu.

Jeho prístup však priniesol ovocie v úvode sezóny s Leicesterom - 21 víťazstiev z prvých 26 zápasov a neohrozené vedenie v Championship. Hoci tím po sérii prehier v závere ročníka vypadol z prvej dvojky, dokázal sa zmobilizovať a postúpiť.

Enzo Maresca.
Enzo Maresca.@ChelseaInPhotos

Kieran McKenna (Ipswich)

McKenna urobil na Portman Road neuveriteľné veci. Za dva a pol roka doviedol tím z League One do najvyššej anglickej súťaže. Na trénerskú lavičku oficiálne zasadol 20. decembra 2021. Jeho expanzívny štýl futbalu priniesol Ipswich k postupu vďaka dvom druhým miestam za sebou, pričom tím strelil 101 gólov v League One a 92 v Championship. Nie je prekvapením, že 38-ročný severoírsky tréner je považovaný za jeden z najväčších manažérskych talentov.

Špekulovalo sa o jeho odchode, bol spájaný s Manchestrom United i Brightonom. Nakoniec však predĺžil zmluvu s Ipswichom o štyri roky. McKennov úspech je vydretý, minulé leto klub na posilnenie kádra minul len 4 milióny libier.

Po ukončení hráčskej kariéry v 22 rokoch sa stal trénerom v akadémii Tottenhamu a Manchestru United. "Je to iný typ manažéra. Nie ako tí, s ktorými som vyrastal, kde je jeden človek, ktorý riadi celý klub. Jeho silnou stránkou je tréningové ihrisko," povedal o McKennovi bývalý kapitán Mick Mills. "Je to neuveriteľný manažér, ktorý si potrpí na detaily. Vidíte to na všetkom, čo robí, či už ide o to, ako s nami hovorí, alebo ako sa správa na tréningu," nadviazal útočník Kieffer Moore

McKenna odmietol iné ponuky a zostáva v Ipswich Town.
McKenna odmietol iné ponuky a zostáva v Ipswich Town.@IpswichTown

Russell Martin (Southampton)

Martin a Maresca mali minulý rok veľa spoločného. Obaja boli vymenovaní v lete, obaja boli kritizovaní za svoj štýl založený na prihrávkach a obaja doviedli svoje tímy k postupu do Premier League. Martin však zostáva verný svojmu klubu a podpísal novú trojročnú zmluvu.

"Viem, že držanie lopty vám nevyhrá zápasy," povedal Martin po víťazstve nad Leedsom v poslednom strete sezóny vo Wembley. "Je to však prostriedok, ako ukázať našu najlepšiu verziu," dodal. Bývalý lodivod MK Dons držal so Southamptonom rekordnú 25-zápasovú sériu bez prehry.

Russell Martin chce udržať Southampton v Premier League.
Russell Martin chce udržať Southampton v Premier League.@SouthamptonFC

Fabian Hürzeler (Brighton)

Po prestupe Roberta De Zerbiho do Marseille siahol Brighton podľa majiteľa Tonyho Blooma po "najmenej riskantnej možnosti", ktorou bol Hürzeler. Nemecký tréner, ktorý po 13 rokoch doviedol St. Pauli k postupu do Bundesligy, sa stane najmladším v histórii Premier League. Vo veku 31 rokov je mladší ako šesť hráčov súčasného kádra.

Po ukončení hráčskej kariéry vo veku 23 rokov viedol nemeckú mládežnícku reprezentáciu ako asistent manažéra. Do Anglicka prináša štýl futbalu založený na držaní lopty. Podľa odborníka na druhú Bundesligu Matthewa Karagicha je Hürzeler vášnivý kouč, ktorého tímy sa snažia dominovať a "ničiť" súperov.

Fabian Hürzeler už vedie Brighton.
Fabian Hürzeler už vedie Brighton.@OfficialBHAFC