Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový štadión Manchestru United by podľa štúdie mohol priniesť do ekonomiky miliardy libier

Čo bude so štadiónom Manchestru United?
Čo bude so štadiónom Manchestru United?News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia
Podľa štúdie ekonomickej udržateľnosti, ktorú si dal klub vypracovať, by navrhovaná rekonštrukcia štadióna Old Trafford a jeho okolia mohla priniesť britskej ekonomike 7,3 miliardy libier ročne. Starosta Manchestru Andy Burnham však v pondelok uviedol, že na projekt nepôjdu žiadne verejné peniaze.

United zvažujú, či pokračovať v pláne výstavby úplne nového štadióna pre 100 000 divákov v hodnote dvoch miliárd libier, alebo prestavať existujúci Old Trafford s kapacitou 74 000 divákov, prezývaný Divadlo snov. Burnham podporil ambície prestavať štadión spolu s revitalizáciou okolia súčasného sídla červených diablov, kde by sa mohli vybudovať nové obytné domy, nákupné centrá a zmien by sa dočkala aj verejná doprava.

Globálna poradenská spoločnosť Oxford Economics odhadla, že takýto projekt by mohol priniesť približne 92 tisíc nových pracovných miest, viac ako 17 tisíc nových domov a bytových jednotiek a 1,8 milióna ďalších návštevníkov mesta ročne naviac.

"Mohol by to byť najväčší revitalizačný projekt, aký som kedy v tejto krajine videl," uviedol Burnham. "Chceme, aby to bol najlepší futbalový štadión na svete, z ktorého budú mať prospech aj obyvatelia v okolí," dodal britský politik, ktorý je starostom mesta od roku 2017.

Za myšlienkou nového štadióna či prestavby toho aktuálneho stojí spolumajiteľ Manchestru United, britský miliardár Jim Ratcliffe, ktorý začiatkom tohto roka kúpil menšinový podiel v klub.

Hoci Ratcliffe pôvodne naznačil, že by mohol požiadať o vládnu pomoc pri financovaní "Wembley severu", zdá sa, že takýto krok pomaly vylúčil. Minulý týždeň si však severoanglický klub vybral svetovo uznávaných architektov spoločnosti Foster + Partners, aby vypracovali možné alternatívy.