Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

O McTominaya prísť nechcel. Liverpool je v inej fáze cyklu, priznal ten Hag pred derby

Ten Hag hovorí, že dôvodom predaja McTominaya boli finančné pravidlá.
Ten Hag hovorí, že dôvodom predaja McTominaya boli finančné pravidlá.ČTK / imago sportfotodienst / Frankie OKeeffe/ PPAUK
Manažér Manchestru United Erik ten Hag (54) vyzval na zmenu pravidiel Premier League týkajúcich sa zisku a udržateľnosti (PSR) ešte predtým, ako Scott McTominay (27) v piatok večer skompletizoval prestup do talianskeho Neapola.

Odchod McTominaya, ktorý je produktom akadémie United, umožnil Red Devils posilniť káder pred uzávierkou prestupov o uruguajského reprezentanta a stredopoliara Manuela Ugarteho z Paríža Saint-Germain.

Nie je to správne

Predaj hráčov, ktorí prešli mládežníckym systémom, je pre kluby mimoriadne užitočný z hľadiska dodržiavania finančných predpisov, keďže celá prestupová suma sa v účtovníctve zaznamená ako zisk. Pravidlá o zisku a udržateľnosti (PSR), ktoré obmedzujú kluby Premier League na stratu 105 miliónov libier počas trojročného hodnotiaceho obdobia, sú dávané za vinu pokojnému letnému prestupovému obdobiu.

"Najradšej by som o neho neprišiel, pretože vo všetkom stelesňoval Manchester United," povedal ten Hag na adresu McTominaya na predzápasovej tlačovej konferencii pred nedeľňajším súbojom s Liverpoolom.

"Bol taký dôležitý pre tím, pre Manchester United, ale, bohužiaľ, také sú pravidlá. Musíme diskutovať o pravidlách, pretože keď musíte predávať, pričom domáci a odchovanci prinášajú v tomto smere väčšiu hodnotu, tak to nie je správne. Myslím si však, že pre všetky strany je to dobrý obchod. Scott je šťastný, Neapol získal veľmi dobrého hráča, ale spokojní sme aj my."

Špekulovalo sa, že pred uzávierkou prestupov by sa na Old Trafford mohli odohrať ďalšie príchody a odchody. Jadon Sancho bol spájaný s Chelsea, kam aj nakoniec odišiel na hosťovanie s povinnou opciou. Dlho sa spomínalo meno nadbytočného krídelníka The Blues Raheema Sterlinga, aby vo finále zakotvil na hosťovaní v Arsenale. 

Iná fáza životného cyklu

Liverpool je vyspelejším mužstvom ako Manchester United, pričom jeho výhodou je súdržný tím zložený z osvedčených hráčov, komentoval ten Hag situáciu pred stretnutím s úhlavným rivalom na Old Trafford.

"Liverpool je v inej fáze životného cyklu. Je to vyspelý tím s hráčmi, ktorí spolu hrajú už dlho a sú veľmi skúsení. My máme mix hráčov a musíme budovať nový tím," zamyslel sa manažér Red Devils.

Futbalisti United neporazili Liverpool v lige od triumfu 2:1 na Old Trafford v auguste 2022, hoci ten Hagovi zverenci zvíťazili 4:3 nad mužstvom bývalého manažéra Jürgena Kloppa na ceste za výhrou FA Cupu v minulej sezóne. Liverpool skončil v ostatnom ligovom ročníku na treťom mieste, o päť priečok a 22 bodov pred United, ale ten Hag skonštatoval, že jeho tím si môže vziať príklad z výkonu vo finále pohára.

"Vždy môžeme vyhrať, minulý rok sme vyhrali FA Cup v druhej polovici sezóny. Liverpool je tím, ktorý má jasno vo vzťahoch medzi hráčmi. To je to, čo nový manažér Arne Slot zdedil. Budovalo sa to počas posledných rokov," nadviazal Holanďan.

Posledné vzájomné zápasy.
Posledné vzájomné zápasy.Flashscore

Slot a ten Hag sa v minulosti stretli počas pôsobenia v holandskej najvyššej súťaži. Obaja manažéri majú na konte po dve vzájomné víťazstvá v Eredivisie, nedeľňajší duel na Old Trafford bude ich prvým vzájomným stretnutím od marca 2022.

Liverpool má za sebou solídny štart do sezóny pod vedením Slota. Ten sa stal prvým manažérom od Graemea Sounessa v roku 1991, ktorý vyhral dva úvodné ligové zápasy vo funkcii vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu 2:0 nad Brentfordom. Na druhej strane United stratili prvé body v kampani, keď minulú sobotu prehrali na pôde Brightonu po výsledku 1:2.

"Jedným z dôvodov, prečo som sem prišiel, je, že som vopred vedel, že to bude najťažšia vec, akú som kedy v živote mohol urobiť - prísť do klubu s množstvom problémov. Zdedil som šesťročnú históriu bez trofeje. Stále sme v prechodnom období. Máme mladých hráčov, hráčov z akadémie a teraz musíme vybudovať tím pre budúcnosť," dodal ten Hag, ktorý bol menovaný manažérom United v apríli 2022.

Manchester United - Liverpool (17:00)