Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obdivoval Zlatana, pripomína Ronaldinha. United získali v Zirkzeem unikátneho útočníka

Zirkzeeho vzorom je Ibrahimovič, ale bývalý tréner Bologne v ňom vidí skôr záblesky Ronaldinha.
Zirkzeeho vzorom je Ibrahimovič, ale bývalý tréner Bologne v ňom vidí skôr záblesky Ronaldinha.Profimedia
Prvá sezóna v Premier League bude pre Joshuu Zirzkeeho (23) veľkou výzvou. Útočník, ktorý vystrieľal Bologni postup do Ligy majstrov a následne jej svojím odchodom zarobil takmer 43 miliónov eur, však nové príležitosti v mladom veku zvláda. Flashscore Správy sa bližšie pozreli na novú posilu Manchestru United - od jeho začiatkov v akadémii Bayernu po veľmi úspešnú sezónu v Belgicku.

O Zirkzeem sa toto leto hovorilo ako o hráčovi, ktorý bol po skvelej sezóne v Bologni spájaný s viacerými najväčšími svetovými klubmi vrátane Manchestru United, AC Miláno a Arsenalu. Nakoniec sa stal zverencom Erika ten Haga a s novým tímom podpísal päťročný kontrakt. Akého hráča vlastne Red Devils získali? A môže uspieť v najnáročnejšej lige sveta?

Už od mladého veku bolo zrejmé, že Zirkzee je veľký talent. Preto ho holandský Feyenoord podpísal vo veku 12 rokov z ADO Den Haag, ale už o rok neskôr útočníka zlákal Bayern Mníchov. Po tom, čo prešiel mládežníckymi kategóriami bavorského klubu, strelil na jar 2019 pri debute v základnej zostave rezervného tímu hetrik. V tom istom roku nakukol aj do A-tímu.

Od Bayernu cez Brusel až po Bolognu

Keď sa v decembri prvýkrát objavil v základnej zostave "áčka", opäť sa zapísal do listiny strelcov. Príležitosti v prvom tíme sa však pre prítomnosť Roberta Lewandowského rodili ťažko, a tak bol Zirkzee v januári 2021 poslaný na hosťovanie do Parmy. Tam sa mu však nedarilo, pripísal si len štyri štarty. Jeho kariéra sa poriadne rozbehla až v lete, keď hosťoval v Anderlechte.

Pod vedením Vincenta Kompanyho bol útočníkom číslo jeden a jedným z najlepších v belgickej lige, keď v 32 štartoch zaznamenal 16 gólov a osem asistencií. Nie je prekvapením, že klub ho chcel na konci sezóny podpísať natrvalo, ale jeho budúcnosť ležala na severe Talianska. Bologna získala Zirkzeeho v lete 2022, pričom Bayern trval na výkupnej klauzule. Po prvej sezóne, v ktorej strelil v 19 vystúpeniach len dva góly, pričom väčšinou nastupoval z lavičky, sa však aktivácia klauzuly nezdala byť reálna.

V rovnakej dobe prišiel tréner Thiago Motta, ktorý chcel hrať systémom s jedným útočníkom a rýchlo uprednostnil Marka Arnautoviča pred Holanďanom, ktorý neskôr sám priznal, že v tom čase nebol pripravený na Mottove požiadavky. Trénerova pevná výchovná ruka ho však dostala do formy, a keď Arnautovič odišiel do Interu, mladík bol pripravený.

V jednej z najlepších sezón Bologne bol jej najvýraznejším hráčom. Jeho bilancia 12 gólov a sedem asistencií možno nevyzerá nijako zvlášť pozoruhodne, ale čísla nie sú všetko. V skutočnosti útočník vytvoril obrovské množstvo šancí pre spoluhráčov v úlohe akejsi falošnej deviatky. Za výkony bol odmenený ocenením pre najlepšieho mladého hráča Serie A, pozvánkou na EURO a prestupom do Manchestru United.

Rotterdamský Ronaldinho

Pri pohľade na jeho 193 cm vysokú postavu by sa mohlo zdať, že Zirkzee je iba hlavičkár v šestnástke, ale opak je pravdou. Často uvádza Zlatana Ibrahimoviča ako jednu z najväčších inšpirácií a medzi nimi nepochybne existuje podobnosť. Podobne ako Švéd, aj Holanďan je napriek výške skvelý s loptou na kopačkách, má vynikajúcu techniku a záľubu v oku lahodiacich akciách.

Ibrahimovič je však takmer neomylným zakončovateľom vo vnútri pokutového územia, čo sa o Zirkzeem zatiaľ povedať nedá. Naznačuje to porovnanie, ktoré v minulej sezóne priniesol Motta.

"Povedal, že jeho idolmi sú Zlatan a Gabriel Batistuta, dvaja vynikajúci hráči. Keď ho však denne pozorujem, pripomína mi skôr Ronaldinha, s ktorým som hral v Barcelone," uviedol Talian.

Môže sa zdať zvláštne povedať, že vysoký útočník je podobný Ronaldinhovi, ale ak sledujete Zirkzeeho, rýchlo pochopíte. Rád behá s loptou a miluje jedinečné riešenia herných situácií. Po vzore Brazílčana hrá s chuťou a drzosťou niekoho, kto pri hraní futbalu na dvore zamotáva kamarátom hlavy.

Zirkzeeho štatistiky v ostatných dvoch sezónach.
Zirkzeeho štatistiky v ostatných dvoch sezónach.Flashscore

Pri pohľade na prostredie, z ktorého pochádza, dáva jeho štýl hry zmysel. Veď samotný začiatok futbalovej kariéry strávil na Cruyffových ihriskách v Rotterdame. Ide o malé ihriská zriadené nadáciou holandskej legendy a podľa Zirkzeeho vlastných slov mali veľký vplyv na to, akým hráčom sa stal.

"Robí to z vás tvrdšiu osobu. Musíte byť chytrejší, nájsť spôsob, ako držať krok s chlapcami, ktorí sú väčší a silnejší ako vy," poznamenal pre La Gazzetta dello Sport. "Naučil som sa to na ulici, práve tam ožíva kreativita."

Vzhľadom na kreatívny talent Holanďan vo všeobecnosti uprednostňuje hru po boku útočného partnera, ktorý bude hlavnou hrozbou pre súpera. To mu umožňuje voľnejší pohyb po ihrisku.

Presadí sa v Manchestri?

Zirkzee sám seba označil za niekoho, kto nie je tradičnou deviatkou alebo desiatkou, ale skôr niečím medzi. Môže futbalista, ktorý hrá takto špecificky, uspieť v Manchestri United? Prinajmenšom na papieri už má ideálneho partnera na útok v Rasmusovi Höjlundovi. Ten sa rád pohybuje vysoko a útočí za obranu súpera. V dvoch systémoch, ktoré ten Hag využíva najčastejšie, je priestor pre oboch.

Mohli by hrať vedľa seba vo formácii 4-2-2-2, alebo by Zirkzee mohol byť desiatkou v tradičnom rozostavení 4-2-3-1. V druhom prípade by však hviezdny Bruno Fernandes musel opustiť pozíciu, na ktorej je najproduktívnejší. Po presune na pravú stranu už zvyčajne nie je taký efektívny. Zirkzee nakoniec možno bude hrať na hrote sám.

V Bologni sa mu darilo. Avšak v lige, kde bude mať oveľa menej času a priestoru pri práci s loptou, by mohol mať problémy s vytváraním akcií. Navyše hrozí, že sa spolu s Fernandesom budú snažiť plniť podobné úlohy z rovnakej časti ihriska. To by nakoniec mohlo vyústiť do situácie, keď si budú navzájom prekážať a hrať bude môcť vždy len jeden z nich.

Preto je možné, že Holanďan bude aspoň spočiatku primárne zaskakovať za Höjlunda a Fernandesa. V prvom kole Premier League nastúpil na posledných 30 minút namiesto Masona Mounta. A bol to fantastický debut - v 87. minúte si nabehol na center Garnacha a rozhodol o víťazstve 1:0 nad Fulhamom.

V každom prípade má Zirkzee ešte veľa času na to, aby prispôsobil svoju hru a stal sa ešte väčšou hrozbou pred bránou súperov. S Ruudom van Nistelrooyom ako asistentom trénera si United v tomto smere nemohli želať lepšieho mentora.