Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od Fergusona po Gasperiniho: Príbehy manažérov, ktorých si neviete predstaviť v inom klube

Ferguson a Wenger sa viackrát stretli v priamom súboji.
Ferguson a Wenger sa viackrát stretli v priamom súboji.Martin Rickett / PA Images / Profimedia
Vo svete futbalu sa raz za čas objaví lodivod, ktorý sa dokáže zapísať do histórie klubu a stať sa ikonou. V 21. storočí sme už niekoľkokrát boli svedkami toho, že po rokoch bezkonkurenčných úspechov sa zrodili aj trénerské legendy. Flashscore Správy si posvietili na tých, ktorí si svojou prácou získali srdcia fanúšikov a pri ich mene sa vám hneď vybaví jeden klub.

Sir Alex Ferguson - Manchester United (1986 až 2013)

Pravdepodobne najlepší manažér v histórii Premier League. Veď absenciu Sira Fergusona pri taktovke tímu Red Devils je cítiť aj 11 rokov po jeho odchode do futbalového dôchodku. Škót bol skutočným fenoménom, ktorý počas prestížnej éry získal 13 anglických  titulov, dvakrát uspel v Lige majstrov, vyhral päť FA Cupov a štyri Ligové poháre.

Ferguson prakticky dohliadal na všetko v klube zhora nadol a bol majstrom v omladzovaní a oživovaní mužstva, keď sa situácia začala zhoršovať. Vytvoril niekoľko najlepších hráčov a tímov, aké kedy Anglicko videlo.

Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona, Roy Keane a Wayne Rooney sú len niektoré z mien, ktorým sa pod jeho vedením darilo a zapísali sa do histórie Premier League. Najvýraznejším momentom bola určite sezóna 1998/99, keď sa United stali prvým anglickým tímom, ktorý vyhral treble, a to vďaka neskorému hrdinskému zásahu Oleho Gunnara Solskjaera proti Bayernu Mníchov vo finále Ligy majstrov.

Manchester United a Sir Alex Ferguson boli tvárou Premier League a jeho odkaz rastie tým výraznejšie, čím dlhšie sa klubu nedarí naskočiť na vlnu víťazstiev a triumfov.

Ferguson získal v Premier League množstvo titulov.
Ferguson získal v Premier League množstvo titulov.Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Arsene Wenger - Arsenal (1996-2019)

Wenger a Arsenal boli značne prepojení, dokonca aj ich mená majú výraznú podobnosť. Francúz bol zodpovedný za meno a históriu klubu, stal sa jedným z najvplyvnejších manažérov v histórii Premier League.

Prepracoval kultúru, zlepšil kondičné štandardy a vytvoril značku futbalu. Začal tiež podpisovať viac zahraničných hráčov, pričom prišlo obrovské množstvo francúzskych hviezd. Priaznivcom sa okamžite vybavia mená ako Thierry Henry, Robert Pires a Patrick Vieira.

Počas svojich 22 rokov Wenger sedemkrát vyhral FA Cup a trikrát Premier League - vrátane sezóny 2003/04, keď titul získal bez jedinej prehry a vznikol ikonický káder "Invincibles". So spomínaným Fergusonom vytvorili medzi sebou lákavú rivalitu.

V roku 2006 pomáhal dohliadať na presun zo štadióna Highbury na Emirates Staidum, kde síce pracoval s menším rozpočtom, ale neustále udržiaval Gunners v prvej štvorke. Napriek nepriaznivému koncu svojho pôsobenia je Wenger legendou Arsenalu, čo potvrdzuje aj jeho socha pred štadiónom.

Wenger v roku 2004 s trofejou pre víťaza Premier League.
Wenger v roku 2004 s trofejou pre víťaza Premier League.PA /ROTA / PA Images / Profimedia

Fatih Terim - Galatasaray

(1996 až 2000), (2002 až 2004), (2011 až 2013), (2017 až 2022)

Najvplyvnejšia a najvýznamnejšia postava tureckej futbalovej histórie presahuje pojem "legenda", pokiaľ ide o jeho postavenie v klube Galatasaray. Terim strávil v klube 11 rokov ako hráč a kapitán, štyrikrát pôsobil ako manažér, čo svedčí o pozitívnom vzťahu medzi touto dvojicou. Vždy, keď klub zaklopal na dvere svojho záchrancu, ten nikdy nepovedal nie a nasledoval úspech.

Počas svojho prvého pôsobenia získal tzv. cisár štyri po sebe idúce tituly v Süperlig a stvoril tak jediný tím, ktorému sa to v histórii súťaže podarilo. V roku 2000 vyhral aj Pohár UEFA, prvú európsku trofej tureckého futbalu.

Dohromady získal ako tréner osem ligových titulov a celkovo tri turecké poháre a päť Superpohárov, čím sa stal najdekorovanejším koučom tamojších dejín. Jeho osobnosť a aura boli jedinečné a s Galatasarayom je spájaný dodnes, hoci má už 71 rokov.

Terim je najvplyvnejšou osobnosťou histórie Galatasarayu.
Terim je najvplyvnejšou osobnosťou histórie Galatasarayu.Profimedia

Jürgen Klopp - Liverpool (2015 až 2024)

Fanúšikovia Borussie Dortmund by k tomu možno mali čo povedať, ale Klopp a Liverpool sa stali jedným a tým istým. Nemec nereprezentoval len futbalový klub, ale celé mesto a stal sa jeho ikonou. Vášeň, emócie a živá osobnosť boli odrazom fanúšikov - dokonalý súlad.

Počas svojho pôsobenia pomohol The Reds vyhrať ligu prvýkrát po 30 rokoch, čím okamžite potvrdil, že je ich najlepším manažérom v histórii Premier League. Okrem toho ovládol Ligu majstrov, FA Cup a dvakrát aj Ligový pohár.

Neuveriteľný comeback Liverpoolu z prvého zápasu proti Barcelone, v ktorom prehrával 0:3, zostane dlho v pamäti - ide o jeden z najlepších duelov v histórii Ligy majstrov. Nebyť Pepa Guardiolu a Manchestru City, nepochybne by získal minimálne ďalší ligový titul, čo dokazuje aj fakt, že v sezóne 2018/19 skončil na druhom mieste s 97 bodmi. Každý týždeň zaručoval aj zábavu na postrannej čiare. Futbal bude bez neho chudobnejší... až do jeho prípadného návratu.

Klopp získal pre Liverpool prvý titul v ére Premier League.
Klopp získal pre Liverpool prvý titul v ére Premier League.Laurence Griffiths / PA Images / Profimedia

Christian Streich - Freiburg (2011 - 2024)

Mimoriadne partnerstvo, Streich strávil s Freiburgom ako hráč síce len rok, ale vo svojej manažérskej kariére bol klub jediným, čo poznal. Streich prešiel od vedenia tímu U19 v rokoch 1995 až 2011, aby nakoniec prevzal seniorov na ďalších 13 rokov.

Bol zodpovedný za to, že Freiburg prežil svoju najúspešnejšiu éru, premenil ho na bundesligovú stálicu, dvakrát sa s ním umiestnil na piatom mieste a získal historicky najvyšší počet bodov (59).

V roku 2022 ho delil penaltový rozstrel od zisku historicky prvej trofeje Nemeckého pohára vo finále proti Lipsku a napriek tomu, že v roku 2015 vypadol do nižšej súťaže, v nasledujúcej sezóne sa postaral o postup po titule z 2. Bundesligy - pred druhým Lipskom. Jeho úspechy sa navždy zapísali do histórie a na jeho odkaz sa nikdy nezabudne.

Streich pôsobil v štruktúrach Freiburgu od roku 1995.
Streich pôsobil v štruktúrach Freiburgu od roku 1995.ČTK / imago sportfotodienst / Grant Hubbs

Diego Simeone - Atlético Madrid (2011 - doteraz)

Okrem toho, že v klube strávili päť rokov ako hráč, snáď žiaden tím na tomto zozname sa nezmenil na osobnosť manažéra tak, ako Atlético so Simeonem pri kormidle.

Argentínčan je divoko vášnivý, nezlomný a intenzívny lodivod, ktorý sa rozhodne nikdy nebojí nosiť svoje srdce na dlani. V dôsledku toho sa klub stal na ihrisku ohnivou a neúprosnou jednotkou, pričom Wanda Metropolitano sa stal jedným z najobávanejších štadiónov, na ktorý súperi chodia za nepriateľskou atmosférou a agresivitou hráčov na ihrisku.

Simeone prišiel na lavičku v ére dominancie Realu a Barcelony a s odstupom siedmich rokov získal dva tituly v La Lige (2013/14 a 2020/21), dve Európske ligy, dva Superpoháre UEFA, Copa del Rey a tím doviedol aj k dvomi finálovým účastiam v Lige majstrov, v ktorých im trofej po mestskom derby unikla len o vlások.

Najdlhšie slúžiaci súčasný manažér v európskom futbale. Len ťažko si ľudia dokážu predstaviť Simeoneho bez Atlética a Atlético bez Simeoneho. Je to klub, ktorý je dokonale stvárnený na jeho obraz.

Simeoneho osobnosť sa odráža v odhodlaní Atlética.
Simeoneho osobnosť sa odráža v odhodlaní Atlética.Profimedia

 Gian Piero Gasperini - Atalanta (2016 - doteraz)

Gasperini je v Atalante skutočne obľúbeným trénerom, ktorý taliansky celok premenil na jeden z ofenzívne najlepšie hrajúcich tímov v Európe. Pred jeho príchodom bol klub z Bergama tímom zo stredu tabuľky Serie A, pričom v 21. storočí štyrikrát zostúpil do nižšej súťaže.

Gasperini však tento osud zmenil. Od jeho nástupu nikdy neskončili nižšie ako na ôsmom mieste a pravidelne si zabezpečovali účasť v európskom futbale.

V roku 2020 sa dostali do štvrťfinále Ligy majstrov, ale ich najlepší moment prišiel v minulej sezóne, keď porazili dovtedy nezdolaný Bayer Leverkusen a vyhrali Európsku ligu. Pre Atalantu to bol vôbec prvý európsky titul a prvá trofej od roku 1963.

Výborný manažér, ktorému sa možno nedostáva takého uznania, aké by si zaslúžil, si v severotalianskom meste plne zarobil na status ikonického lodivoda.

Gasperini s trofejou z Európskej ligy.
Gasperini s trofejou z Európskej ligy.ČTK / imago sportfotodienst / www.imagephotoagency.it