Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Osudová chyba v ceste na vrchol? Arteta neučinil ťah v podobe zisku gólového kanoniera

Arteta chce pokoriť svojho učiteľa Guardiolu.
Arteta chce pokoriť svojho učiteľa Guardiolu.Profimedia / Kirsty Wigglesworth / AP
Každý veľký klub potrebuje svojho strelca, ktorý mu pravidelne zaobstará víťazné góly. Chýba práve takýto kanonier londýnskemu Arsenalu? Ten posledné dva roky dýcha na chrbát Manchestru City, ale stále ho na Britských ostrovoch nemôže zosadiť z trónu.

Kouč Gunners Mikel Arteta odvádza na Emirates Stadium skvelú prácu a tím pod jeho taktovkou zaznamenáva nebývalý progres, ale pomyselný posledný krok v podobe zisku elitného strelca sa javí ako ťah, ktorého sa španielsky taktik obáva.

Príspevky na sociálnych sieťach pod článkami o Arsenale majú už druhý rok podobné scenáre. Dochádza k hádkam a diskusiám, či klub z Londýna potrebuje útočníka, ktorý by na seba vzal bremeno a počas sezóny by nastrieľal napríklad 20 a viac gólov. Často je predhadzovaný Erling Haaland vo farbách Citizens, ten príchodom na Etihad Stadium klubu výrazne pomohol upevniť nadvládu v Premier League.

Podobná diskusia sa kedysi viedla aj medzi fanúšikmi City a ukázalo sa, že schopný strelec skutočne potrebný bol. Kai Havertz vo farbách Arsenalu plní úlohu, ktorú mu Arteta vo svojej stratégii prisúdil, ale nemôže byť hlavnou palebnou silou. Vsádzať na Gabriela Jesusa sa javí ako lotéria, pretože jeho forma má obrovské výkyvy.

Arsenal sa na prestupovom trhu rád upne na jedno či dve mená, ale nemá záložný plán, keď rokovania nevyjdú. Taký scenár sa objavil už v januári, keď sa skloňoval príchod nového strelca, ale nakoniec k tomu nedošlo. Vtedy bol s Gunners spájaný Ivan Toney z Brentfordu, ktorý tam však zotrval do konca sezóny, aby v závere letného prestupového okna vypočul volanie saudskoarabského Al-Ahli.

Arteta si na leto stanovil ako hlavný prestupový cieľ slovinského útočníka Benjamina Šeška hrajúceho v Lipsku. Dvadsaťjedenročný talent sa však rozhodol zostať v Bundeslige, čo urobilo Londýnčanom hrubú čiaru cez rozpočet. Na konci leta prišiel od rivala z Chelsea Raheem Sterling, ktorý však niekdajšiu formu už dlhší čas hľadá.