Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Phillips je vďačný Ipswichu za šancu obnoviť kariéru, čaká na neho súboj s bývalým klubom

Phillips prežil turbulentné obdobie.
Phillips prežil turbulentné obdobie.Matthew Childs / Reuters
Keď bola kariéra Kalvina Phillipsa (28) na vzostupe a pôsobil v anglickej reprezentácii, jeho prestup do tímu Ipswich Town sa zdal byť nemysliteľným. Futbal však prináša rôzne príbehy.

Teraz je bývalý stredopoliar Leedsu United vďačný klubu zo Suffolku za to, že mu pomohol znovu naštartovať kariéru. Phillips odohral takmer každú minútu pri postupe Anglicka do finále preloženého turnaja EURO 2020 po tom, čo na medzinárodnú scénu vtrhol pod vedením bývalého trénera Garetha Southgatea.

Jeho rýchly vzostup vyústil v júli 2022 do prestupu do Manchestru City za 42 miliónov libier, ale namiesto toho, aby sa jeho hra posunula na vyššiu úroveň, Phillips začal stagnovať. Komentáre manažéra Pepa Guardiolu o tom, že hráč sa vrátil z majstrovstiev sveta v Katare bez formy, mu rozhodne nepomohli a v januári nasledujúceho roka bol zapožičaný do West Hamu United.

Phillips zažil v Londýne ešte väčší zmar. Pri svojom debute bol zavinil gól súpera, v druhom ligovom štarte bol vylúčený a v treťom vystriedaný v polčase. V marcovom stretnutí s Newcastlom United dosiahol nové dno, keď nastúpil ako náhradník, pričom West Ham viedol 3:1, a dopustil sa penalty. Kladivári nakoniec prehrali 3:4.

Existujú však pozitívne náznaky, že Phillips sa od svojho príchodu do Ipswichu v rámci hosťovania zlepšil a sobotňajší výlet na štadión West Hamu ponúka šancu ukázať niektorým ľuďom, že sa mýlili.

Bilancia Phillipsa v uplynulých sezónach.
Bilancia Phillipsa v uplynulých sezónach.Flashscore

"(Pri príchode do Ipswichu) som sa rozhodol, že chcem hrať svoju hru pod menším stresom a možno tak, aby bolo na mne menej očí," povedal Phillips bývalému spoluhráčovi z Leedsu Patrickovi Bamfordovi v podcaste My Mate's a Footballer.

"Vo West Hame som mal pocit, že sa na mňa pozerá dosť veľa očí, pretože to bolo moje prvé hosťovanie od odchodu zo City. Samozrejme, nedopadlo to dobre a dosť som si to odniesol. Niekedy to zvládnete dobre, inokedy naopak."

Phillips pochválil manažéra Ipswichu Kierana McKennu, ktorého tím získal štyri remízy zo šiestich ligových zápasov v prvej sezóne klubu v Premier League po 22 rokoch.

"Hlavným dôvodom, prečo som prišiel do Ipswichu, bolo práve to, aby som sa vrátil k futbalu na pravidelnej báze a uistil sa, že som opäť fit a nebudem mať veľa zranení. V každom klube, do ktorého som prišiel, manažér a odborník na výživu vždy hovorili o váhe skôr, ako povedali čokoľvek iné. V istom momente ma to trochu vytočilo."

"Tréner Ipswichu je neuveriteľný človek aj manažér. Rozprávali sme sa o všetkých veciach, ktoré sa stali v mojej kariére. Povedal len, že chce, aby som sa dostal tam, kde som bol, keď som hrával v Leedsi," nechal sa počuť.

Phillips z pochopiteľných dôvodov nebol súčasťou anglickej nominácie sa blížiace sa zápasy Ligy národov. Zatiaľ ho však zaujíma len to, aby opäť hral futbal s úsmevom na tvári. "Od prvého dňa mi McKenna dával pocit, že ma tam chcú, a to bude v tejto sezóne hrať obrovskú úlohu," povedal.