Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rodri je pre City stelesnením víťazstva. Ak nefiguruje v zostave, šance na prehru stúpajú

Rodri je pre Manchester City nenahraditeľný.
Rodri je pre Manchester City nenahraditeľný. Profimedia / Nick Potts / PA Images
Pepa Guardiolu (53) pred ďalším lekárskym vyšetrením Rodriho (28) zalieva pot. Vo veľkom sa totiž špekuluje o tom, že jedného z kľúčových hráčov Citizens čaká pre zranenie kolena dlhá pauza.

Kvalita v tíme City je vysoká, ale niektorí hráči sú jednoducho nenahraditeľní. Do tejto kategórie rozhodne patrí aj defenzívny stredopoliar Rodri. Od svojho príchodu z Atlética Madrid v roku 2019 odohral za anglického giganta 174 zápasov v Premier League. Z víťazstvá sa radoval 129-krát, prehru s ním Citizens utrpeli len v 19 prípadoch. 

Je však príznačné, že šance klubu z Manchestru na prehru dramaticky stúpajú, keď Španiel nefiguruje v strede poľa. City ťahali za kratší koniec v siedmich z 21 ligových duelov, v ktorých absentoval, čo predstavuje 33 % prehier v porovnaní s 10,9 %, pokiaľ hral. V minulom ročníku prehrali tri stretnutia v prvej polovici sezóny bez Rodriho - s Wolverhamptonom Wanderers, Arsenalom a Aston Villou - ale ani jeden po jeho návrate po zranení.

Podľa štatistík sa len zopár hráčov pohybuje po všetkých oblastiach ihriska tak ako Rodri. Od svojho príchodu do Anglicka rozdal na súperovej polovici viac prihrávok ako ktorýkoľvek iný hráč. V počte získaných lôpt ho predbehol iba Declan Rice. Jednoducho povedané, je majstrom v získavaní lopty a jej následnom rýchlom a účinnom využití. 

Vďaka týmto schopnostiam sa The Sky Blues stali dominantnou silou na Britských ostrovoch. Španielsku zasa pomohol opäť ovládnuť Európu. Za posledných 18 mesiacov prehrali zverenci hlavného trénera Pepa Guardiolu alebo reprezentácia z Pyrejenského polostrova s Rodrim v zostave iba raz. 

Štatistiky Rodriho z posledných sezón.
Štatistiky Rodriho z posledných sezón.Flashscore

Niet divu, že 28-ročný hráč, ktorý v minulej sezóne strelil za klub a národný tím 12 gólov, je horúcim kandidátom na zisk tohtoročnej Zlatej lopty. Nemožno sa čudovať, že Guardiola vyzeral tak vystrašene, keď jeho generál v strede poľa odkríval na začiatku nedeľného súboja s Arsenalom, rivalom v boji o titul. 

Mateo Kovačič je potenciálnou náhradou za Rodriho, ale ak ten utrpel zranenie kolena ACL, ktoré môže ukončiť sezónu, šance City na zisk piateho titulu v Premier League sa výrazne znížia.