Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rooney sa už chopil nového kormidla: Cieľom je návrat do Premier League

Rooney oficiálne v novom pôsobisku.
Rooney oficiálne v novom pôsobisku.AFP
Wayne Rooney (37) bol predstavený ako nový manažér Birminghamu City. Bývalý hviezdny útočník povedal, že jeho cieľom v blízkej budúcnosti je postup do Premier League.

Niekdajší kanonier Manchestru United sa v stredu dohodol na tri a polročnej zmluve s klubom pôsobiacim v Championship po tom, ako cez víkend opustil DC United, účastníka Major League Soccer. Predchádzajúci lodivod Johna Eustace bol prepustený napriek tomu, že v prvých týždňoch sezóny doviedol Birmingham na šieste miesto ligovej tabuľky.

Rooney, ktorý predtým viedol Derby v rokoch 2020 až 2022, na tlačovej konferencii uviedol: "Cieľom je dostať sa späť do Premier League. Myslím si, že v celom futbalovom klube je potrebné urobiť veľa práce. Je to moja ambícia, robíme všetko pre to, aby sme to v blízkej budúcnosti dokázali."

Následne priznal, že po pôsobení v Spojených štátoch amerických sa chcel vrátiť do anglického futbalu. "Počas posledných šiestich týždňov som mal príležitosti aj v iných kluboch. Odkedy som sa ale rozprával s Birminghamom a videl jeho ambície, kam chce ísť a kam sa chce dostať, nadchlo ma to," vysvetlil.

Bývalý kapitán anglickej reprezentácie nedokázal zabrániť tomu, aby Derby v roku 2022 zostúpilo do tretej ligy po tom, čo bolo klubu odpočítaných 21 bodov za administratívne záležitosti a finančné porušenia.

V tejto sezóne sa mu tiež nepodarilo dostať DC United do play-off MLS. Rooney bol ako hráč materského klubu Evertonu tínedžerskou senzáciou a v roku 2004 prestúpil pod krídla Alexa Fergusona. Stal sa rekordným strelcom United, získal päť titulov v Premier League a jeden v Lige majstrov. Okrem toho má v zbierke aj mnoho ďalších pohárových úspechov.

Americká spoločnosť Shelby Companies Limited v júli dokončila prevzatie Birminghamu, pričom menšinovým vlastníkom klubu sa stal sedemnásobný víťaz Super Bowlu Tom Brady.