Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šampión, kráľ strelcov či vypadávajúci. Aké sú kurzy pred štartom sezóny Premier League?

Bude aj v tejto sezóne smerovať trofej do rúk Citizens?
Bude aj v tejto sezóne smerovať trofej do rúk Citizens?AFP
Po letnej prestávke, ktorú vyplnili majstrovstvá Európy a Copa América, sa Premier League v tretí augustový víkend konečne vráti. Fanúšikovia už sú dozaista pripravení vidieť ďalšie napínavé a strhujúce preteky o titul, najlepšiu štvorku či zostup.

Manchester City bude chcieť v sezóne 2024/25 získať piaty ligový titul, zatiaľ čo Arsenal sa ho bude snažiť po niekoľkých po sebe idúcich druhých miestach konečne zosadiť z trónu. V boji o prvú štvorku si Liverpool, Chelsea, Manchester United, Tottenham, Newcastle a Aston Villa budú chcieť zabezpečiť účasť v Lige majstrov. V dolnej časti tabuľky Premier League sa nováčikovia Leicester, IpswichSouthampton budú snažiť udržať si svoje miesto medzi elitou.

V novom ročníku je toho veľa, čo sa dá očakávať. V tom predchádzajúcom napríklad padol rekord v počte gólov - do sietí ich zamierilo 1 246. Vzhľadom na kvalitu, ktorou disponujú jednotlivé tímy, je pravdepodobné, že priaznivcov čaká ďalšia neuveriteľná sezóna najvyššej futbalovej ligy v Anglicku.

Favoriti sezóny

Podobne ako Liverpool dvakrát skončil na druhom mieste, kým sa mu podarilo zdolať Manchester City, mnohí očakávajú, že tento rok bude konečne časom Arsenalu. Je to však dlhá cesta a ešte sa uvidí, či Martin Ødegaard bude mužom, ktorý zdvihne nad hlavu ligovú trofej. Na konci sezóny by sa o titul totiž mohli uchádzať aj iné tímy.

The Reds pod vedením nového manažéra Arneho Slota by mohli byť v rámci kurzov podceňovaní, zatiaľ čo ani Chelsea a United na prvý pohľad nevyzerajú ako uchádzači o titul, ale určite majú silné tímy. Citizens a Gunners sú podľa stávkových kancelárií považovaní za dvoch silných favoritov. Kurzy na zisk titulu niektorých tímov si môžete pozrieť nižšie:

Manchester City: 2,10 

Arsenal: 2,87 

Liverpool: 8,00 

Chelsea: 21,00 

Manchester United: 23,00

Tottenham: 26,00 

Newcastle: 34,00 

Aston Villa: 51,00 

Arteta a Guardiola by sa opäť mohli stretnúť v boji o titul.
Arteta a Guardiola by sa opäť mohli stretnúť v boji o titul.Reuters

Kto vyhrá Premier League?

V pretekoch o zisk titulu sú dvaja hlavní favoriti a ak sa kurzy nemýlia, budú to rovnaké tímy, ktoré sme videli bojovať o trofej aj v posledných dvoch sezónach. Ak sa história z týchto ročníkov zopakuje, potom uvidíme Arsenal v pozícii blízko prvému titulu v Premier League po viac ako 20 rokoch, len aby napokon nestačil na giganta zo City.

Manchester City vyhrá Premier League / kurz 2,10

Sky Blues dominuju súťaži už štyri roky. Ak sa vrátime ešte viac späť, tímu City sa od príchodu Guardiolu podarilo vyhrať šesť z ôsmich titulov. Vzhľadom na to nie je vôbec prekvapením, že opäť sú ašpriantom na post majstra aj v očiach kurzov - podľa očakávaní stávkových kancelárií sa upečie piate prvenstvo za sebou.

Keďže nad hlavou klubu visí 115 obvinení a očakáva sa, že súdny spor sa bude ťahať počas celej sezóny, mohlo by to mať vplyv na dianie na ihrisku. Ale keďže poznáme mužstvo aj kouča Guardiolu, je nepravdepodobné, že poľavia vo svojej neúnavnej snahe o ešte výraznejší zápis do histórie.

Arsenal vyhrá Premier League / kurz 2,87

Ak sa od niekoho očakáva, že pôjde do súboja so City, je to Arsenal. Ilustruje to aj  kurz na jeho víťazstvo v Premier League, ktorý je nižší ako v posledných dvoch sezónach, keď skončil na druhom mieste.

Svoj už aj tak silný káder doplnil o Calafioriho z Bologne, pričom podľa prestupových špekulácií sa očakáva príchod Merina. Okrem toho Gunners naďalej hľadajú útočníka, čo je podľa mnohých rozdiel medzi tým, či skončia na druhej priečke, a tým, či konečne získajú prvý titul od roku 2004.

V porovnaní s predchádzajúcou sezónou, v ktorej sa v záverečných 10 zápasoch sezóny napokon zrútili, sa v minulom ligovom kolotoči určite poučili a zdá sa, že sú oveľa silnejší. City sa však aj po Vianociach ukázali ako silný káder. Zverencov Artetu čaká ťažká cesta za tým, aby sa konečne stali tímom, ktorý zastaví sériu titulov Citizens začínajúcu od roku 2021.

Účastníci Premier League v sezóne 2024//25.
Účastníci Premier League v sezóne 2024//25.Flashscore

Aké bude zloženie TOP 4?

Jedným z najočakávanejších pretekov každej sezóny je boj o prvú štvorku, čo by ešte nedávno niektorí ľudia označili za nepodstatné. Po tom, čo sa Newcastlu aj Aston Ville podarilo v posledných dvoch rokoch spečatiť svoje miesto v TOP 4 a zaručiť si futbal v Lige majstrov, ani tento rok nevylučuje nejaké prekvapenie od tímu, ktorý možno ani nie je vidieť v nižšie uvedených kurzoch:

Manchester City: 1,10

Arsenal: 1,18 

Liverpool: 1,50 

Chelsea: 2,37 

Manchester United: 3,00 

Newcastle: 3,00 

Tottenham: 3,00 

Aston Villa: 4,00 

Adepti na najlepšieho strelca

Zdá sa, že už od začiatku je vopred jasné, že Erling Haaland bude mať blízko k ďalšej Zlatej kopačke Premier League, aj keď City nedokážu získať titul. Ale kto vie, čo sa môže stať v priebehu sezóny? Do hry môžu zasiahnuť aj zranenia alebo slabšia forma nórskeho vikinga. Kurzy však ponúkajú vidinu vyššieho finančného zisku pre tých, ktorí majú záujem staviť si na niekoho iného:

Erling Haaland: 1,66 

Mohamed Salah: 11,00 

Alexander Isak: 17,00

Darwin Núňez: 17,00 

Ollie Watkins: 17,00

Cole Palmer: 21,00 

Ivan Toney: 21,00

Bukayo Saka: 34,00

Son Heung-Min: 34,00

Bude to Haalandovi sypať aj v novej sezóne?
Bude to Haalandovi sypať aj v novej sezóne?Profimedia

Kto sa s elitou rozlúči?

Ako vo väčšine sezón býva zvykom, aj teraz sú nechcenými favoritmi na zostup tri tímy, ktoré postúpili. V minulom ročníku vypadlo celé trio nováčikov po prvýkrát od kolotoča 1997/98, čo znamená, že ide skôr o raritu než o niečo, čo sa stáva často.

To by naznačovalo, že v kurzoch na zostup sa oplatí pozrieť niekam, kde vidíte, že tím nezískal veľa posíl a oproti minulej sezóne sa priveľmi nezlepšil. Takisto aj tam, kde správy okolo klubu nie sú príliš pozitívne. Pozrite sa na nižšie uvedené kurzy na vypadnutie z Premier League:

Leicester City: 1,40 

Ipswich Town: 1,72 

Southampton: 2,25 

Everton: 2,75 

Nottingham Forest: 3,00 

Wolves: 4,50 

Brentford: 5,50