Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Saudská Arábia nezaháľa. Nielen Benzema, ale aj ďalšie hviezdy majú mieriť na východ

Roberto Firmino bude po odchode z Liverpoolu voľným hráčom.
Roberto Firmino bude po odchode z Liverpoolu voľným hráčom.AFP
Hugo Lloris (36), Roberto Firmino (31) a Luka Modrič (37) figurujú podľa zdrojov agentúry AFP na zozname "viac ako 10" najväčších saudskoarabských futbalových prestupových cieľov na čele s Lionelom Messim (35) a Karimom Benzemom (35).

Sergio Ramos, Jordi AlbaSergio BusquetsN'Golo KantéÁngel Di María sú tiež medzi skúsenými víťazmi majstrovstiev sveta a Ligy majstrov, ktorí sú v hľadáčiku saudskoarabskej Pro League, uviedol zdroj.

Najnovšie informácie prichádzajú po tom, čo saudskí predstavitelia odleteli do Paríža a Madridu, aby sa podľa zdrojov a správ pokúsili uzavrieť dohody s Messim, resp. s Benzemom. Tie by im umožnili pripojiť sa ku Cristianovi Ronaldovi v kráľovstve bohatom na ropu.

Saudské úrady "sú v kontakte s viac ako 10 hráčmi, z ktorých mnohí vyhrali majstrovstvá sveta alebo Ligu majstrov, aby sa v budúcej sezóne stali súčasťou ligy v Saudskej arábii," hovorí zdroj blízky rokovaniam.

Okrem Messiho "na zozname figurujú Benzema, Ramos, Di Maria, Modrič, Hugo Lloris, Kante, Firmino, Alba a Busquets. Okrem toho, že dostanú pomerne lukratívne ponuky, budú hrať vo veľmi konkurenčnej lige," pokračoval zdroj a dodal, že cieľom Saudov je "uzavrieť väčšinu dohôd" pred začiatkom novej sezóny 11. augusta.

Najväčší svetový vývozca ropy už vyhodil stovky miliónov eur na športové dohody vrátane podpisu zmluvy s Ronaldom, Formulou 1 a rozporuplného turné LIV Golf. To vyvoláva časté tvrdenia, že sa "športom snaží vymyť mozgy" a odvrátiť pozornosť od ľudských práv v krajine.

Saudská Arábia, ktorej sused Katar minulý rok hostil majstrovstvá sveta vo futbale, skúmala možnosti kandidatúry na usporiadanie šampionátu vrátane možného trojkontinentálneho usporiadania s Egyptom a Gréckom.

Pozdvihnúť saudské kluby

Za prestupovými transakciami stojí skôr saudskoarabský verejný investičný fond, jeden z najväčších štátnych investičných fondov na svete, než jednotlivé kluby, uviedli zdroje. Ak hráči podpíšu zmluvy, rozdelia sa medzi päť saudských klubov: Al-Hilal, Al-Nassr, Al-Shabab, Al-Ittihad a Al Ahly.

Samostatne saudský vládny predstaviteľ pre agentúru AFP uviedol, že úrady rokujú s "hráčmi svetovej triedy. Cieľom je vytvoriť veľmi silnú a konkurencieschopnú ligu a zvýšiť úroveň saudských klubov," povedal úradník.

Všetci uvedení hráči sú veľké hviezdy na sklonku svojej kariéry. Firmino je najmladší vo veku 31 rokov. Okrem francúzskeho brankára Llorisa, ktorý má v Spurs ešte rok, sa všetkým tento mesiac končí zmluva. Podľa zdrojov sa zdá, že najbližšie k podpisu sú Modrič, Ramos, Kanté, Alba a Busquets.

Modrič, vplyvný záložník Realu Madrid, a Ramos, ktorý opúšťa Paríž Saint-Germain, by sa pripojili k Ronaldovi v Al-Nassr, zatiaľ čo Kanté by hral v saudskom majstrovi Al-Ittihad, uviedli zdroje. Saudská Arábia sa pod vedením svojho 37-ročného faktického vládcu, korunného princa Mohameda bin Salmána, snaží zlepšiť svoj prísny imidž a prilákať turistov a investície, čiastočne aj prostredníctvom športu.

Hoci najvyššia domáca súťaž nie je medzinárodne veľmi známa, v krajine, kde je viac ako polovica z 32 miliónov obyvateľov - 51 % - mladšia ako 30 rokov, sa teší veľkej obľube. Saudi Professional League sa v budúcej sezóne rozrastie na 18 klubov, pričom všetky tímy budú môcť na zápas nasadiť osem zahraničných hráčov.

Ronaldo prišiel do Al-Nassr v januári na základe dva a polročnej zmluvy, ktorá údajne predstavuje hodnotu viac ako 400 miliónov eur. Portugalčan potvrdil, že v klube zostane aj v budúcej sezóne.

Tento víkend saudská štátna televízia uviedla, že Benzema podpísal zmluvu s Al-Ittihad. Minulý mesiac zdroj blízky rokovaniam povedal agentúre AFP, že Messiho podpis je "hotovou vecou". "Chceme, aby ľudia navštevovali Saudskú Arábiu a sledovali futbalové hviezdy," dodal vtedy zdroj.