Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Premier League: Rekordéri Haaland a Kane, 39 trénerov i výdavky Chelsea

Haaland vo svojej prvej sezóne v Premier League vyhral titul a lámal rekordy.
Haaland vo svojej prvej sezóne v Premier League vyhral titul a lámal rekordy.AFP
Od Erlinga Haalanda (22), ktorý tridsaťšesťkrát roztrhal obrany súperov, cez nenápadne pôsobivú kampaň Harryho Kanea (29) až po plnú peňaženku Chelsea, ktorá uskutočnila astronomické prestupy. Uplynulá sezóna Premier League priniesla okrem dramatického boja o titul a záchranu aj množstvo rekordov a Flashscore Správy sa na to pozreli optikou čísel.

Dominantný Haaland

Futbaloví fanúšikovia vedeli, že v útoku Borussie Dortmund dominuje istý Erling Haaland, ktorý strieľa góly ako na bežiacom páse. Jeho prestup do Manchestru City vzbudzoval nádeje, ale len málokto mohol tušiť, že nórsky kanonier bude taký dominantný.

Vo svojej premiérovej sezóne v najlepšej lige sveta strelil Haaland v 35 ligových vystúpeniach fenomenálnych 36 gólov a pridal osem asistencií. To sú neuveriteľné čísla na chlapíka, ktorý bude mať v lete len 23 rokov.

Vo svojej prvej sezóne v Premier League sa Haaland stal jej majstrom a kráľom strelcov.
Vo svojej prvej sezóne v Premier League sa Haaland stal jej majstrom a kráľom strelcov.Opta by Stats Perform / AFP

Už dve kolá pred koncom sa mu podarilo prekonať Mohameda Salaha, ktorý v novodobej histórii Premier League strelil 32 gólov v 38 zápasoch, čoskoro dotiahol aj na spoločný rekord Alana Shearera a Andyho Colea, ktorí v polovici 90. rokov minulého storočia strelili 34 presných zásahov. Vtedy sa súťaž ešte hrala na 42 duelov.

Napriek šesťtýždňovej prestávke pre zimné MS sa Haaland stal prvým hráčom v histórii anglickej najvyššej súťaže s 20 gólovými zápismi na konci kalendárneho roka. Do februára prekonal rekord Sergia Agüera v počte ligových zásahov v jednej sezóne za Manchester City, Argentínčan ho stanovil 26 ranami v sezóne 2014/15.

Haaland oslavuje svoj gól do siete Arsenalu
Haaland oslavuje svoj gól do siete ArsenaluAFP

Ak by nórsky zabijak nebol v niektorých častiach sezóny z rozhodnutia trénera Pepa Guardiolu takticky striedaný alebo odpočívajúci, mohol sa priblížiť k absolútnemu anglickému rekordu v počte gólov, ktorý drží Dixie Dean, keď v sezóne 1927/28 skóroval šesťdesiattrikrát. A keďže Haaland si rád kladie veľké ciele, má o motiváciu na ďalší ročník postarané.

City doháňa United

Keď už hovoríme o Manchestri City, ten tretím titulom za sebou vyrovnal rekord mestského rivala United v počte ligových triumfov v rade.

United to dokázali dvakrát, najprv v sezónach 1998/99 až 2000/01, potom v období 2006/07 až 2008/09. City sa budú na konci sezóny takisto usilovať zopakovať niekdajší treble "Červených diablov".

Manchester City získal titul tretíkrát za sebou.
Manchester City získal titul tretíkrát za sebou.AFP

Pozoruhodný Kane

Hoci Tottenham má za sebou ďalšiu nelichotivú sezónu, keď skončil na ôsmom mieste, tak hviezdny útočník Harry Kane mal opäť mimoriadne plodný ročník. V Premier League skóroval tridsaťkrát, čo sa mu podarilo už druhý raz.

Stal sa tak prvým hráčom, ktorý strelil 30 a viac gólov v dvoch rôznych sezónach, hoci v oboch prípadoch mu ušla Zlatá kopačka pre kráľa strelcov. V sezóne 2017/18 mu ju vyfúkol Mohamed Salah s 32 zásahmi a v tomto ročníku Haaland.

Kaneova ligová produktivita bola opäť pôsobivá.
Kaneova ligová produktivita bola opäť pôsobivá.Livesport

Kane tiež prekonal rekord Jimmyho Greavesa v počte gólov za Tottenham, ktorý bol na úrovni 267, teraz má hodnotu 280. S 213 ranami sa zároveň stal druhým najlepším strelcom v histórii Premier League, čím prekonal Wayna Rooneyho (208) a priblížil sa Alanovi Shearerovi (260).

Okrem toho strelil najviac gólov hlavou (10) v sezóne, stal sa prvým hráčom, ktorý má na konte 100 gólových zápisov v dueloch doma aj vonku, skóroval v najvyššom počte stretnutí v jednej sezóne (26), stal sa najproduktívnejším strelcom Boxing Day v histórii ligy (11 gólov) a tiež najlepším strelcom záverečného kola (11 gólov).

A len pre zaujímavosť, je aj najlepším kanonierom v histórii anglickej reprezentácie (55 gólov). Pozoruhodné čísla.

Výprask Bournemouthu

Koncom augusta Liverpool znemožnil Bournemouth, na Anfielde ho rozstrieľal 9:0 a vyrovnal tak rekord najvyššieho víťazstva v histórii Premier League.

Rovnakým výsledkom Manchester United porazil Ipswich (1994/95), Leicester zdolal Southampton (1999/20) a "Red Devils" pokorili takisto  Southampton (2020/21). Výprask 9:0 sa teda zrodil štvrtý raz.

Rekordný zápas z augusta minulého roka.
Rekordný zápas z augusta minulého roka.Opta by Stats Perform

Rekordné zmeny trénerov

Uplynulý ročník bol pre trénerov nebývale náročný - v Premier League sa vymenilo 14 z nich. Chelsea, Leeds a Southampton zašli počas sezóny dokonca tak ďaleko, že manažéra vyhodili až dvakrát.

Fanúšikovia Chelsea vítajú Franka Lamparda pred zápasom s Brightonom.
Fanúšikovia Chelsea vítajú Franka Lamparda pred zápasom s Brightonom.AFP

Len deväť z 20 tímov ukončilo sezónu s rovnakým koučom, s akým do nej vstúpili, vrátane náhradníkov v podobe asistentov, športových manažérov alebo hráčov viedlo aspoň jeden zápas Premier League presne 39 ľudí.

Najvyššie výdavky Chelsea

Viac ako 300 miliónov libier vynaložených v januári a 270 miliónov už v lete. Chelsea sa postarala o dva z troch najvyšších výdavkov v prestupovom období, aké kedy boli zaznamenané. Medzi ne sa vtesnal Real Madrid s 292 miliónmi libier z leta 2019. Je to bez pochýb najväčšia útrata v anglickom futbale.

Curtis Jones z Liverpoolu si to rozdáva s Enzom Fernandezom z Chelsea.
Curtis Jones z Liverpoolu si to rozdáva s Enzom Fernandezom z Chelsea.AFP

Preto niet divu, že "Blues" prekonali britský prestupový rekord, keď získali Enza Fernándeza z Benficy za údajných 106,8 milióna libier. Po kúpe klubu od Romana Abramoviča v máji minulého roka konzorcium pod vedením Todda Boehlyho minulo na hráčov 583 miliónov libier a vymenilo štyroch rôznych manažérov.

Výsledkom bolo 12. miesto v Premier League, najhoršie umiestnenie Chelsea od sezóny 1995/96. A ďalší dôkaz toho, že za peniaze sa šťastie a úspech vždy kúpiť nedajú.