Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V počte zranení vedie Bundesliga, problémy s kolenom na novom maxime

Jedným z dlhodobo zranených (roztrhnutý predný skrížený väz) je aj kandidát na Zlatú loptu Španiel Rodri.
Jedným z dlhodobo zranených (roztrhnutý predný skrížený väz) je aj kandidát na Zlatú loptu Španiel Rodri. Phil Oldham/Colorsport/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Podľa správy poisťovne Howden mali futbalisti v nemeckej Bundeslige v minulej sezóne najviac zranení spomedzi všetkých hráčov v piatich najlepších európskych ligách, ale najvyššie náklady súvisiace so zraneniami nesie anglická Premier League. Potvrdzuje sa tak stúpajúci trend zranení v najvyšších súťažiach v Anglicku, Nemecku, Španielsku, Taliansku i Francúzsku. V ročníku 23/24 došlo k 4 123 zraneniam, čo je o štyri percentá viac ako v sezóne 22/23 a o 37 percent viac ako v 20/21.

Hroziaci štrajk hráčov

Zranenia stáli kluby v piatich najlepších ligách v minulom roku celkovo 732 miliónov eur na mzdách vyplatených hráčom mimo ihriska. Od prvého zverejnenia správy za sezónu 20/21 sa stalo už 14 292 zranení, ktoré vyšli kluby 2,3 miliardy eur na mzdách.

Zdravotný stav futbalistov je čoraz aktuálnejšou témou v súvislosti s pribúdajúcimi európskymi pohárovými súťažami i majstrovstvami sveta klubov, ktoré dopĺňajú už tak nabitý kalendár. Hráčska organizácia FIFPro, asociácia európskych súťaží a tiež španielska La Liga podali v pondelok oficiálnu sťažnosť na FIFA v súvislosti s preplneným futbalovým kalendárom.

Varovali tiež, že hráči sa môžu uchýliť k štrajku. Zverejnené údaje len zdôrazňujú neustále sa zvyšujúce fyzické nároky na futbalistov. "So zvyšujúcim sa počtom zápasov vo všetkých súťažiach vidíme, že čoraz viac hráčov je vyradených na dlhší čas. Len v poslednom ročníku sa náklady na zdravotnú starostlivosť zvýšili o pozoruhodných päť percent," povedal James Burrows, vedúci športového oddelenia spoločnosti Howden.

Zranenie každých 92 minút

Správa poukazuje na znepokojujúci nárast závažnosti zranení hráčov Premier League vo veku do 21 rokov, pričom každé zranenie sa rovná priemernému prerušeniu práce na 44 dní - oproti 26,5 dňom v sezóne 22/23. Zranenia kolena, bez ohľadu na vek, dosiahli v piatich najlepších ligách nové maximum - 367 prípadov, čo kluby stálo 141 miliónov eur.

V minulom ročníku sa v TOP 5 súťažiach zranil futbalista každých 92 minút, čo tímy stálo v priemere 172 975 eur na zápas. Kluby Bundesligy mali zranenie každých 52 minút, Darmstadt dokonca každých 33 minút.

Mönchengladbach sa stal len druhým celkom, ktorý zaznamenal viac ako 100 zranení za sezónu od prvého zverejnenia správy. Bayern Mníchov hlásil 96 zranení, čo ho stálo 39 miliónov eur, zatiaľ čo majstrovský Leverkusen utrpel len 36 zranení za 3,45 milióna eur.

Celkový počet zranení v Premier League klesol z 944 v sezóne 22/23 na 915. Anglické kluby to však stálo 318 miliónov eur v porovnaní so 142 miliónmi eur v La Lige. Najvyššie náklady musel uhradiť Manchester United (39 miliónov eur) za hráčov, ktorí neboli k dispozícii pre ich 75 problémov. O niečo horšie bol na tom ešte Newcastle (76).