Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Všestranný a technicky nadaný. Ferdi Kadioglu je najnovšou vychádzajúcou hviezdou Turecka

Kadioglu má pred sebou svetlú budúcnosť.
Kadioglu má pred sebou svetlú budúcnosť.Liz Finlayson / Shutterstock Editorial / Profimedia / Flashscore
Keď Ferdi Kadioglu (24) toto leto prestúpil z Fenerbahce do Brightonu za 30 miliónov eur, stal sa 24. tureckým futbalistom, ktorý kedy vstúpil do Premier League. Okrem toho je už aj najdrahším prestupom v histórii Süper Lig, čím sa zaradil k obrancovi Sachovi Boeymu (24), za ktorého Bayern Mníchov začiatkom roka zaplatil Galatasarayu rovnakú sumu. Možno je to znak doby s nastrelenými cenovkami, ale aj ukazovateľ rastu Ferdiho reputácie.

Ferdiho talent je nesporný. Dokazuje to, odkedy sa objavil v najvyššej tureckej súťaži. Je obdarený množstvom technických schopností, ktoré z neho robia hrozbu na rôznych pozíciách, a preto sa nemožno diviť, že klub ako Brighton a manažér Fabian Hürzeler sa ho tak zúfalo snažili získať.

Napriek tomu, že je pravák, väčšinu minút za Fenerbahce odohral na poste ľavého beka. Turek takisto odviedol veľa kvalitnej práce aj keď prichádzal do stredu poľa a vytváral šance - ideálny typ pre mnohých manažérov, ktorí obrancov využívajú aj takto.

Všestranné schopnosti, kombinačná hra a šikovné prihrávky mu dávajú možnosť pôsobiť na poste krajného obrancu, oboch krídlach a aj v strede poľa. Za Brighton už nastúpil na poste pravého beka i krídelníka.

Vďaka svojej rýchlosti a technickej hre obomi nohami dokáže vyzývať obrancov na súboje a vysielať krížne prihrávky aj ľavou nohou. Dobrým príkladom toho je jeho asistencia na gól Merta Müldüra proti Gruzínsku na Eure.

Možno podobne ako pri mnohých súčasných obrancoch, aj nad jeho defenzívnymi schopnosťami visia otázniky najmä preto, že sa často nachádza v útočných pozíciách. Je silný v súbojoch, ale neujde postaveniu mimo hry. Vo veku len 24 rokov a s nedostatkom skúseností z najlepších európskych líg však potrebuje čas, aby plne zdokonalil svoje schopnosti a doladil oblasti, v ktorých je slabší.

Holandské korene

Ferdi sa narodil v Arnheme holandskej matke a tureckému otcovi a prešiel mládežníckymi kategóriami Oranjes. Ešte pred tromi rokmi hral za ich tím do 21 rokov a potom sa na seniorskej úrovni rozhodol reprezentovať Turecko.

Ferdi v drese holandskej reprezentácie do 21 rokov.
Ferdi v drese holandskej reprezentácie do 21 rokov.Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Svoju futbalovú kariéru odštartoval v holandskom amatérskom tíme ESA Rijkerswoerd, potom prestúpil do NEC Nijmegen, kde debutoval v seniorskom mužstve. Jeho futbalová výchova v prostredí, v ktorom sa kladie dôraz na technickú kvalitu a sebavedomie pri hre s loptou, mala zjavne vplyv na to, že sa z neho stal hráč, akým je dnes.

Prestup do Fenerbahce

V roku 2018 sa Ferdi presunul do Turecka a podpísal zmluvu s Fenerbahce pod vedením holandského trénera Phillipa Cocua za približne 1,5 milióna eur. Prvé dve sezóny strávil dosť času hraním za káder do 21 rokov, ale napokon sa v treťom roku začal presadzovať.

Stal sa kľúčovou postavou Fenerbahce, hral na viacerých postoch a bol lídrom v šatni. Aj pri neustálych zmenách v trénerskom oddelení zostal pravidelne hrajúcim futbalistom, podával vynikajúce výkony a napriek tomu, že hral v obrane, patril k najkreatívnejším hráčom mužstva.

V sezóne 2022/23 posunul svoju úroveň o ďalší level vyššie a potvrdil, že je jedným z najlepších hráčov v lige. Ferdi strelil štyri góly, zaznamenal päť asistencií a prvú trofej sa mu podarilo získať, keď s tímom vyhral Turecký pohár. V semifinále strelil nádherný gól, Fenerbahce zdolalo Sivasspor 3:0.

Počas šiestich rokov v klube sa mu však nikdy nepodarilo splniť si sen o ligovom titule. Vyčnieva najmä sezóna 2023/24, v ktorej Fenerbahce nazbieralo 99 bodov, no napriek tomu skončilo druhé za Galatasarayom.

Hviezdna rola na ME 2024

Ešte pred rokom 2024 nebol Ferdi na svetovej scéne príliš známy. Okolo jeho potenciálu v Turecku rástlo vzrušenie, ale svoju kvalitu nepredal tak, aby ho videl celý svet. To sa však v lete zmenilo. Počas Eura sa mladý a nádejný tím Turecka dostal až do štvrťfinále a vynikol ako jedno z najpríjemnejších prekvapení turnaja.

Neoddeliteľnou súčasťou tureckého úspechu bol práve Kadioglu. Hral na poste ľavého obrancu a počas celého podujatia bol silou v defenzíve i ofenzíve, pričom svojím pokojom na lopte, vychádzaním z obrany a zakladaním útokov pomáhal spoluhráčom prežiť vlny tlaku.

Vynikol hlavne vtedy, keď Turci v osemfinále zdolali Rakúšanov 2:1 aj napriek tomu, že takmer celý zápas strávili bez lopty na nohách. Ferdi spolu s ostatnými kolegami statočne bránil a neustále bol jedným z hlavných ofenzívnych prvkov pri zisku lopty. 

Spomedzi tureckých hráčov mal najviac dotykov s loptou (71) a počas zápasu nabehal až 12,2 km, čím prekonal rekord turnaja. Ak futbaloví fanúšikovia náhodou netušili, kto je Ferdi, po Eure 2024 to už určite vedia.

Miesto pre kariérny rast

Ferdiho prestup do Brightonu je preňho v tejto fáze kariéry ideálnym krokom a on to určite vedel. Po tom, ako v lete povedal Fenerbahce, že chce prestúpiť do Hürzelerovho tímu, sa mu jeho želanie na konci augusta konečne splnilo. Nie je dobré pozerať sa vždy príliš ďaleko dopredu, ale ak má Ferdi v budúcnosti túžby prestúpiť do väčšieho klubu, nemohol si nájsť lepšiu platformu.

Seagulls v posledných rokoch ukázali, ako kvalitne sa im darí vychovávať mladé talenty a robiť z nich hviezdy. Hráči, ktorí boli pred príchodom do Brightonu neznámi, ako Moises Caicedo a Alexis Mac Allister, boli nakoniec predaní do Chelsea, resp. do Liverpoolu - z prvého menovaného sa stal hráč za 115 miliónov libier.

Samozrejme, Ferdi má pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa stane hviezdou, ale vďaka schopnostiam, ktoré má, a prostrediu, v ktorom sa teraz nachádza, jednoznačne existuje šanca zažiariť. Najskôr sa musí stať pravidelným členom základnej zostavy. Do Brightonu prišiel so zranením stehna, takže sa istý čas nemohol naplno ukázať.

V polovici septembra však strelil svoj prvý gól za klub po príchode z lavičky v zápase Ligového pohára proti Wolves, ktorým rozhodol o postupe. Nedávno konečne zažil premiéru v základnej zostave počas ligového duelu proti Chelsea a zažil kruté prebudenie.

Blues na čele so štvorgólovým hrdinom Coleom Palmerom dali Hürzelerovým zverencom lekciu a zničili trestuhodne vysoko postavenú líniu Brightonu. Hoci Ferdi nebol vinný za žiadny z gólov, bol to pre neho dokonalý moment s podtitulkom "vitaj v Premier League", ktorý demonštroval značný rozdiel v intenzite medzi anglickým a tureckým futbalom.

Napriek tomu sa mu otvára veľká príležitosť a ako už počas svojej kariéry ukázal, má schopnosť chopiť sa jej oboma rukami. V zlatej ére talentov tureckého futbalu sa stal jedným z najlepších hráčov tejto krajiny.