Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zaplatiť ho nevedeli ani Saudi. Pépé mieri za 4 percentá ceny do Turecka

Pépé nikdy nebol Artetovým obľúbencom.
Pépé nikdy nebol Artetovým obľúbencom.Profimedia
Arsenal prežíva skvelú sezónu a zdá sa, že aj tento rok bude hlavným vyzývateľom Manchestru City v boji o ligový titul. V rámci prestavby mužstva na obraz Mikela Artetu (41) to vyzerá tak, že sa po štyroch rokoch zbavia stredopoliara, ktorého kariéra zaznamenala prudký pokles. Nicolas Pépé (28) má namierené do tureckého Trabzonsporu za približne štyri percentá toho, čo zaňho "kanonieri" v roku 2019 položili na stôl.

Arsenal priviedol reprezentanta Pobrežia Slonoviny v lete 2019 z Lille, vtedy išlo o druhého najlepšieho strelca Ligue 1. Francúzskemu celku za neho zaplatil 80 miliónov eur, čo bola suma, ktorá bola rekordná až do tohto leta, keď "Gunners" priviedli Declana Ricea za 116,6 miliónov eur. Pépé ešte pod trénerom Emerym nezačal zle, takmer okamžite naskočil do základnej zostavy a odohral celé finále FA Cupu 2020, v ktorom pomohol k zisku trofeje asistenciou.

Dôvera Mikela Artetu, ktorý Emeryho nahradil na konci roka 2019, v šikovného krídelníka však časom ochabla. Španielsky tréner ho raz označil za voľnomyšlienkára - vtedy to myslel ako pochvalu v tom zmysle, že Pépé dokáže na ihrisku nájsť neobvyklé riešenia.

Čoskoro však zistil, že jeho uvoľnenosť je občas prehnaná a hraničí s nekoncentrovanosťou, čo vyvrcholilo zbytočnou červenou kartou proti Leedsu v jeho druhej sezóne. Paradoxne vo svojom strelecky najproduktívnejšom ročníku (10 ligových gólov).

Arteta však chce mať v tíme hráčov, ktorí odvádzajú 100 % počas celých 90 minút. Bývalá opora Lille navyše nezapadala do koučovho taktického štýlu, nevytvárala dostatočný tlak na súperových obrancov z krídla a nedokázala vypomáhať v defenzíve.

"Môžem vám ukázať asi šesť hráčov z akadémie, ktorých by Arteta vybral do zostavy skôr, ako by ukázal na Pépého," povedal redaktor CBS James Benge v streame novinára Charlesa Wattsa.

Hierarchia Arsenalu odsunula Afričana na lavičku náhradníkov a napokon ho úplne vyradila zo zostavy. V minulej sezóne sa ho "kanonieri" pokúsili prebudiť hosťovaním vo Francúzsku, kde sa mu predtým darilo, ale Pépé aj vinou zranenia odohral za OGC Nice len 19 ligových duelov, počas ktorých šesťkrát skóroval.

Keď sa pred novou sezónou vôbec nezmestil na súpisku a jeho devätnástku dostal Leandro Trossard, bolo jasné, že jeho dni na Emirates sú spočítané. Arsenal však musel vedieť aj to, že v Pépého prípade bude na strane porazených - za cenu, za ktorú ho kupoval, ho ani zďaleka nemohol predať.

Podľa anglických médií malo v lete prísť lano zo Saudskej Arábie, konkrétne z tímu Al-Shabab. Pépé však videl cifry, ktoré Arabi míňali, a napriek prudkému poklesu svojej kariéry požiadal o vyšší plat, než dostával. 

"Podľa mojich informácií je suma, ktorú si v júli vypýtal, mimo rámca aj pre arabské kluby. Bolo by to výrazné zvýšenie jeho súčasného platu, v Arsenale poberal približne 200-tisíc libier týždenne," dodal Benge. Keď ste drahý aj pre Saudov, ktorých výdavky zrejme nemajú hraníc, asi je niekde problém...

Krídelníka napokon zachráni turecký Trabzonspor. Ten zaňho pošle na sever Londýna 3,5 milióna libier, čo je len niečo vyše štyroch percent toho, čo zaňho Arsenal zaplatil pred niekoľkými rokmi. Navyše v šiestom tíme minulej sezóny Süper Lig podpísal iba ročný kontrakt.

Aby za päť rokov neprešiel cestou od rekordného podpisu k nechcenému voľnému hráčovi, musí v Turecku ukázať, že stále má ofenzívne schopnosti, pre ktoré bol ešte nedávno nesmierne cenený.