Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zbláznila sa Chelsea definitívne? V kádri má 45 hráčov, ide skôr o zveličovanie

Chelsea púta vo futbalových kruhoch pozornosť.
Chelsea púta vo futbalových kruhoch pozornosť.Profimedia
To, že Chelsea je v posledných rokoch v centre pozornosti počas každého prestupového obdobia, sa stalo tradíciou. Po tom, čo vedenie londýnskeho futbalového klubu získalo za 60 miliónov eur portugalského útočníka Pedra Neta (24), sa jeho káder rozrástol na 45 hráčov. A to je voda na mlyn kritikom, ktorí nadobudli presvedčenie, že noví majitelia šesťnásobného anglického šampióna konajú bezhlavo.

Prvý tím zvyčajne tvorí 25 hráčov. Má to zmysel, najmä v dnešnej dobe, keď sa porcia zápasov za sezónu stále zvyšuje a veľké kluby musia byť schopné zostaviť dve konkurencieschopné základné jedenástky. S novým formátom MS klubov môžu mužstvá odohrať približne 72 zápasov za sezónu, pričom reprezentačné duely vrátane Ligy národov pridávajú ďalšiu záťaž. Okrem toho sa cesta Chelsea do európskych pohárov začína v predkole Konferenčnej ligy.

Čo sa týka 45 hráčov na súpiske Chelsea, nie so všetkými sa počíta. Hoci sa nedá poprieť neortodoxnosť prestupovej politiky Blues, médiá k tomuto číslu dospeli preháňaním. V skutočnosti zoznamy, ktoré kolujú na internete, zahŕňajú mladíkov z akadémie, hráčov určených na hosťovanie a tých, ktorí sú jednou nohou v inom klube.

Nie každý hráč, ktorý do Londýna prestúpi, je určený pre A-tím, aspoň nie na začiatku. Nákup talentov sa uskutočňuje s cieľom predať ich so ziskom. Ak vývoj futbalistu prekoná očakávania, bude zaradený do áčka. Napríklad Omari Hutchinson bol vlani získaný zadarmo, hneď odišiel na hosťovanie do Ipswichu a následne tam bol predaný za 24 miliónov eur.

Samotný tréner Enzo Maresca uviedol, že v súčasnosti pracuje s 28 hráčmi, s ktorými počíta pre túto sezónu. Zvyšok trénuje oddelene a hľadajú sa pre nich riešenia. Z radov získaných talentov sa do povestnej "loan army" už zaradili aj do Southamptonu zapožičaný Lesley Ugochukwu, Caleb Wiley, ktorý hráva za Štrasburg, a Gabriel Slonina, ten pôsobí v Barnsley. Doplnil ich produkt akadémie Alfie Gilchrist, ktorý odišiel do Sheffieldu a ďalšie hosťovania budú nasledovať.

Čo sa týka trvalých odchodov, prestupová listina Chelsea je tiež tradične nabitá. Blíži sa prestup Romelua Lukakua do Neapola, ako aj začiatok novej kapitoly Conora Gallaghera v Atléticu. Mladík z Cobhamu Bashir Humphreys sa čoskoro natrvalo pripojí k Burnley.

Medzi ďalších hráčov, ktorí sú na predaj, patrí Raheem Sterling, ktorý nebol zaradený na súpisku na zápas s Manchestrom City. To isté platí aj pre Bena Chilwella, trápi ho pokles formy z dôvodu zranení a navyše má iné kvality, ako tréner Maresca od beka vyžaduje. Trevoh Chalobah je teda skôr obeťou nového modelu, pretože v očiach majiteľov je ako produkt akadémie zdrojom potrebného čistého zisku.

Po odpočítaní týchto 10 hráčov zo zoznamu môžeme pokračovať ďalej, ale v skratke budú mať Blues počas sezóny skutočne káder zložený z približne 25 hráčov plus výpomoc od mladíkov z akadémie. Okrem toho by mohol káder posilniť Joao Félix. Chelsea plánuje získať Portugalčana za tretinu toho, čo stál Atlético, keď ho získalo z Benficy, teda 40 miliónov eur. Hovorí sa aj o príchode Victora Osimhena, nad ktorým však visí veľký otáznik.

Pravdou je, že grafiku o absurdnej hĺbke kádra môžu vytvoriť viaceré veľkokluby, ktoré majú hráčov určených na hosťovanie a kvalitné mládežnícke kategórie. Majitelia Chelsea sú však v tomto smere predsa len architektmi najextravagantnejšieho modelu, najmä v kombinácii s neuspokojivými výsledkami a masívnymi investíciami.

Tabuľka Premier League