Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

AC a Inter Miláno odmietli modernizáciu San Sira, kluby nevylučujú sťahovanie mimo mesta

Nad budúcnosťou štadióna San Siro visí otáznik.
Nad budúcnosťou štadióna San Siro visí otáznik. Profimedia / Daniela Porcelli / SPP
Inter a AC Miláno v piatok odmietli projekt modernizácie a reštrukturalizácie ikonického štadióna San Siro, o ktorý sa delia. Oznámil to starosta mesta Giuseppe Sala.

Giganti zo severu Talianska nemali zhodne súhlasiť s návrhom stavebnej skupiny WeBuild. "Poskytli podrobné analýzy technickej a ekonomickej uskutočniteľnosti a ich závery sú, že tento projekt nie je možné realizovať s udržateľnými nákladmi. Týmto smerom sa uberať nechcú," ozrejmil starosta Milána. 

Podľa jeho názoru by však oba kluby boli pripravené obnoviť pôvodný projekt nového štadióna v bezprostrednej blízkosti San Sira. "V tejto téme nezačíname od nuly, ale miestni obyvatelia sa bránia. Musia nám predložiť projekt v pomerne krátkom čase, no výstavba štadiónov v Taliansku je vždy veľmi zložitá," doplnil. 

Talianski rivali chcú opustiť San Siro, ktoré vlastní mesto, aby zvýšili svoje komerčné príjmy. Štadión Giuseppeho Meazzu s kapacitou 80-tisíc miest je veľkolepou betónovou stavbou postavenou v roku 1926. Potrebám týchto klubov už však nevyhovuje. 

Začiatkom tohto roka AC Miláno kúpilo pozemok na predmestí San Donato Milanese na juhovýchode mesta v rámci plánu presťahovať sa zo San Sira mimo oficiálnych hraníc mesta Miláno. 

Úradujúci majster Serie A Inter si vyhliadol mestá Rozzano a Assago južne od Milána, pričom sa zaujímal aj o možnosť výstavby na bývalých priemyselných pozemkoch na ľudnatom severnom predmestí Sesto San Giovanni. 

V roku 2026 bude San Siro hostiť otvárací ceremoniál zimných olympijských hier v Miláne a Cortine. Malo by byť aj dejiskom finále Ligy majstrov v roku 2027, ale podľa talianskej tlače by to vzhľadom na pretrvávajúcu neistotou ohľadom budúcnosti tohto futbalového stánku platiť nemuselo.