Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Botafogo zachránil pred bankrotom nový zákon. Po takmer 30 rokoch má šancu získať titul

John Textor s klubovým emblémom.
John Textor s klubovým emblémom.ČTK / AP / Thiago Ribeiro
Botafogo, jeden z najtradičnejších brazílskych klubov, vďaka novému zákonu znovu objavuje svoje prestížne miesto v krajine. Za úpadkom stáli roky zlého hospodárenia, narastajúce dlhy, právne spory a hrozby zabavenia majetku. Nový model riadenia však Glorioso zachránil, teraz sú semifinalistom Copa Libertadores a bojujú - opäť - o titul v Brasileiru.

Tím z Ria de Janeiro kedysi slúžil ako základňa brazílskej reprezentácie pre majstrovstvách sveta, v jeho radoch pôsobili veľké generačné talenty - Garrincha, jeden z najlepších futbalistov všetkých čias, Didi, Nilton Santos, Zagallo, Jairzinho, Paulo César Caju, Amarildo a mnohí ďalší. Najúspešnejšia éra Botafoga prišla v 60. rokoch 20. storočia a posledný veľký úspech zaznamenali v roku 1995, keď sa vďaka svojim gólom stal hviezdou Túlio Maravilha.

Túlio Maravilha, idol Botafoga, keď v roku 1995 vyhralo Brasileiro.
Túlio Maravilha, idol Botafoga, keď v roku 1995 vyhralo Brasileiro.MARCELO SANTOS/AGIF/AGIF via AFP

Následne prišlo 21. storočie. Čierno-bieli trikrát zostúpili do druhej ligy. Naposledy v roku 2020 a takmer tri desaťročia nezískali žiadny veľký titul. Zdá sa však, že to najhoršie je už za nimi a nové Botafogo je opäť hrozbou, nielen výplňou tabuľky. Neúspešné časy nie sú v histórii tímu ničím novým, v minulosti napríklad od konca 60. do konca 80. rokov minulého storočia nezdvihol nad hlavu ani jednu trofej.

Pred príchodom SAF však klub prešiel riadnou krízou, ktorá ho mohla priviesť až k bankrotu. Glorioso vytrvalo vďaka svojim fanúšikom, ktorí ani dlho pred príchodom amerického podnikateľa Johna Textora neprestali dúfať.

Fanúšikovia Botafoga na štadióne Niltona Santosa.
Fanúšikovia Botafoga na štadióne Niltona Santosa.Vítor Silva/Botafogo

Záchrana od SAF

Dňa 6. augusta 2021 brazílsky kongres prijal zákon 14.193/2021, ktorý podporuje prechod futbalových klubov zo štatútu neziskového občianskeho združenia na akciovú spoločnosť. Model je založený na pravidlách riadenia, kontroly a spôsoboch financovania špecifických pre futbalové aktivity. Tento typ riadenia je v európskom futbale a inde na planéte celkom bežný, ale do Brazílie prišiel len nedávno. V legislatíve však stále chýbajú niektoré kontrolné mechanizmy a hlbšie spracovanie otázky zadlženosti klubov.

John Textor, jeden zo záchrancov brazílskeho futbalu.
John Textor, jeden zo záchrancov brazílskeho futbalu.Jorge Rodrigues/AGIF/AGIF via AFP

Pre niektoré špičkové mužstvá v krajine to bol východiskový bod, ktorý ich postavil na nohy a zabránil tomu, aby sa ich právne a predovšetkým finančné problémy ešte zhoršili. Botafogo bolo jedným z prvých, ktorí prijali model SAF a previedli svoj majetok súvisiaci s futbalom na spoločnosť, konkrétne Eagle Football Holdings, ktorú vlastní spoločnosť Textor.

Riskantná stávka

Podnikateľ kúpil klub v polovici roka 2021, počas jeho pôsobenia v Serii B. Získal 90 percent akcií za 400 miliónov realov. Textor neprišiel do Ria de Janeiro ako obyčajný futbalový nadšenec. Predtým, ako rozšíril svoje podnikanie v Brazílii, bol blízko k získaniu 25 % podielu v Benfice, ale rokovania s portugalským klubom stroskotali. V roku 2021 kúpil 18-percentný podiel v Crystal Palace za investíciu 87,5 milióna libier, čím sa stal jedným z majiteľov londýnskeho tímu.

John Textor s maskotom klubu.
John Textor s maskotom klubu.Thiago Ribeiro/AGIF/AGIF via AFP

V tom istom roku získal aj Molenbeek, hrajúci v druhej belgickej lige. V súčasnosti jeho holdingová spoločnosť vlastní tiež Lyon. Američan mal v hľadáčiku rovnako Everton. Botafogo bola riskantná stávka, najmä vzhľadom na zúfalý stav financií klubu a chátrajúci majetok. Textor videl príležitosť a povzbudila ho nová brazílska legislatíva. Dlhy, ktoré vznikli klubom v čase, keď boli iba občianskymi združeniami, sa v novovytvorenej SAF neprenášali.

V súčasnom modeli sa nové spoločnosti zodpovedné za správu futbalu podieľajú na splácaní týchto záväzkov v rámci limitov stanovených zákonom, a to buď prostredníctvom 20 % svojho aktuálneho mesačného príjmu, alebo prostredníctvom žiadosti o súdne vymáhanie, v ktorej môžu opätovne prerokovať občianske a pracovné dlhy, stanoviť zľavy, odpisy a nové splátkové plány.

Bira, maskot klubu Botafogo, má sochu na štadióne Niltona Santosa.
Bira, maskot klubu Botafogo, má sochu na štadióne Niltona Santosa.Vítor Silva/Botafogo

Zo Serie B na vrchol

Výkony Botafoga pod vedením Textora sú pozoruhodné. V roku 2021 sa klub prebojoval späť medzi elitu, v nasledujúcej sezóne skončil na 10. mieste a zabezpečil si účasť na Copa Sudamericana, druhom najvýznamnejšom klubovom turnaji na kontinente.

Potom prišiel ročník 2023, počas ktorého sa Botafogo dostalo do štvrťfinále Juhoamerického pohára aj do rovnakej fázy Copa do Brasil. V prvej polovici Brasileira malo mužstvo neuveriteľné ťaženie a dúfalo, že ukončí čakanie na titul. Fanúšikovia však bezmocne sledovali bolestivý pád. Titul unikol tímu z Ria, ktorý mal trinásťbodový náskok a spadol do lona Palmeiras.

Tréning Botafoga na štadióne Niltona Santosa.
Tréning Botafoga na štadióne Niltona Santosa.Vítor Silva/Botafogo

Hoci to bola bolestivá skúsenosť, bolo jasné, že Botafogo sa stalo iným klubom. Glorioso opustil jeden z hlavných motorov tímu - portugalský tréner Luís Castro - odišiel trénovať Cristiana Ronalda do Al-Nassr. Zmenu prístupu odrážajú aj čísla. Po neúspešnom roku 2023 sa víťazstvo v brazílskom futbale stalo pre Textora otázkou cti. Dokonca obvinil ligu z údajnej manipulácie s výsledkami, ktorá podľa neho viedla k strate titulu, čo sa však nedokázalo.

Almada, víťaz majstrovstiev sveta s Argentínou, je najdrahšou posilou v histórii brazílskeho futbalu.
Almada, víťaz majstrovstiev sveta s Argentínou, je najdrahšou posilou v histórii brazílskeho futbalu.Vítor Silva/Botafogo

Americký podnikateľ splnil svoj sľub, že bude agresívny na prestupovom trhu a minul celkovo 347,35 milióna realov. Najväčším úspechom boli príchody Thiaga Almadu, víťaza majstrovstiev sveta s Argentínou v roku 2022 a Luiza Henriqueho, dvoch najväčších podpisov v histórii Brazílie. Spolu stáli približne 244 miliónov realov (viac ako 40 miliónov eur).

Okrem toho Botafogo patrilo medzi kluby, ktoré počas posledného prestupového obdobia podpísali najviac hráčov, rozšírilo sa o osem nových tvárí. Mnohí z nich navyše prišli za výhodných podmienok, napríklad po vypršaní zmlúv, takže investícia bola relatívne malá. Káder sa prebudoval, skautské operácie zahŕňali podpisovanie hráčov z Brazílie, Južnej Ameriky, Spojených štátov, Európy a Ázie.

Luiz Henrique, jedna z najvýraznejších postáv Botafoga v tejto sezóne.
Luiz Henrique, jedna z najvýraznejších postáv Botafoga v tejto sezóne.Vítor Silva/Botafogo

Jediný cieľ

Nie všetko je v Botafogu ružové, klub stále trápia miliardové dlhy, ktoré musí vyriešiť. Momentálne je však na Glorioso skutočne nádherný pohľad. Cieľom pre rok 2024 je stať sa majstrom, žiadne iné ambície nemá, všetky sily sú konsolidované, aby ukončil úmorné čakanie.

Botafogo na ceste za trofejami.
Botafogo na ceste za trofejami.Botafogo/Divulgação

A na ihrisku pod vedením portugalského trénera Artura Jorgeho tento cieľ nevyzerá nereálne. Po 51 rokoch je Botafogo opäť v semifinále Libertadores a má veľkú šancu nazrieť do finále. V Brasileire je napriek prenasledovaniu od Palmeiras tím silný a s dostatočným počtom kvalifikovaných hráčov by sa mohol vyhnúť opakovanému poklesu formy.

Všetko, čo sa dalo urobiť, sa už urobilo. A John Textor dúfa, že v Brazílii bude konečne čo oslavovať. Jeho Botafogo sa dostáva na titulky novín a celá futbalová krajina ho pozorne sleduje. Jedno z najväčších mien brazílskeho futbalu môže dokázať, že SAF je pre brazílsky futbal nevyhnutnou cestou.

Nášivka Libertadores na drese Botafoga.
Nášivka Libertadores na drese Botafoga.Vítor Silva/Botafogo