Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dybalovo miliardové odmietnutie. Radosť pre fanúšikov, bolesť pre AS Rím

Dybala zostáva v Ríme.
Dybala zostáva v Ríme.FEDERICO PROIETTI / Alamy Live News
Pred niekoľkými dňami Paulo Dybala (30) odmietol trojročný kontrakt na 75 miliónov eur, ktorý prišiel zo Saudskej Arábie. Za jeho rozhodnutím je niekoľko rôznych dôvodov, ktoré ešte viac posilnili jeho pozíciu v očiach fanúšikov AS Rím. Jeho dlhodobá budúcnosť však zostáva neistá.

Jedným z mužov, ktorí sa v tomto prestupovom období postarali o rozruch, je Paulo Dybala. Ten, keď sa už zdalo, že zamieri do Al-Qadisiya, zmenil plány. Lukratívnej trojročnej zmluve povedal rázne "nie".

Argentínčan najprv začiatkom augusta odmietol pôvodnú ponuku, pretože sa domnieval, že by mal zostať v Európe, aby tým neohrozil prípadné pôsobenie v národnom tíme. Potom ho však tréner Daniele De Rossi nezaradil do základnej zostavy v úvodnom zápase novej sezóny proti Cagliari a zdalo sa, že možný odchod je opäť na spadnutie. Zmluva na 75 miliónov eur sa zdala byť takmer neodmietnuteľná...

Čo viedlo k tomuto rozhodnutiu?

Štvrtok 22. augusta mal byť dňom, keď bude Dybala naposledy hráčom AS Rím. A tak aktuálny majster sveta v tichosti zamieril do športového centra tímu, kde si však iba zatrénoval v posilňovni. Potom začal vyťahovať veci zo skrinky a zdraviť spoluhráčov.

Len čo odišiel, čakal naňho príval fanúšikov Giallorossi, ktorí ho medzi kartičkami na podpis a žiadosťami o selfie zasypali prosbami a žiadali ho, aby zostal v Ríme. Lenže Dybala sa podpísal, bez úsmevu zapózoval na niekoľkých fotografiách na pamiatku, nasadol do auta a odišiel.

Následne prišiel večer a Argentínčan ako blesk z jasného neba zverejnil na Instagrame svoju fotografiu v drese Ríma. Vyzeralo to ako posledný odkaz fanúšikom. A v pravej irónii ju začal slovami: "Ďakujem, Rím..." a pod ňu napísal "Uvidíme sa v nedeľu".

Prekvapujúco Dybala roztrhal zmluvu, ktorú dostal od Saudov a rozhodnutie vysvetlil nasledovne: "V Taliansku som už trinásť rokov a cítim sa tu ako doma. Na všetkých miestach, kde som bol, som zažil skvelé časy. Som tu šťastný, spokojný a moja rodina je tu tiež doma. Takto som sa rozhodol, teraz sa musíme sústrediť na budúcnosť," odkázal.

Médiá aj priaznivci sa pýtali na skutočné dôvody odmietnutia hory peňazí a aj teraz sa vynárajú rôzne hypotézy. Pravdepodobne išlo o kombináciu viacerých faktorov - láska fanúšikov a celého mesta, v ktorom je Dybala doma, strach z možného vylúčenia z argentínskej reprezentácie a priateľstvo spoluhráčov ako Leandro Paredes či nováčik Matías Soulé. Tí ho dotlačili k tomu, aby si to rozmyslel.

Dôležitý bol aj postoj jeho manželky Oriany a tiež matky, ktoré sa na život v Saudskej Arábii nepozerali priaznivo pre kultúrne zmeny. V neposlednom rade to bola, pravdepodobne, ponuka zo strany Al-Qadisiya, ktorú rímske AS nepovažovalo za adekvátnu.

Faktom je, že Dybala nateraz zostáva v Ríme. Paradoxne sa po jeho rozhodnutí zostať klub rozhodol kúpiť z Al-Hilalu Sauda Abdulhamida. Pravý obranca sa tak stal vôbec prvým saudským hráčom, ktorý hral v Serii A a piatich najlepších európskych ligách.

Dybalova cesta do Ríma

Argentínčan sa zotrvaním rozhodol priniesť ďalšiu radosť fanúšikom Giallorossi, ktorí ho v lete 2022 vítali v hlavnom meste ako spasiteľa. Jeho príchod z Juventusu vtedy v centre mesta sledovalo viac ako desaťtisíc nadšených fanúšikov.

Od júla 2022 do augusta 2024 Dybala potešil Rimanov gólmi a asistenciami, no sem-tam ich aj sklamal, keďže ho zdravotné problémy mnohokrát odstavili na vedľajšiu koľaj. Tak ako v drese Juventusu.

Aj v nedávnom strete proti Cagliari, do ktorého nastúpil len z lavičky a ktorý mal byť jeho posledným v drese Giallorossi, predviedol všetok talent, keď krásne pripravil gólovú pozíciu pre Arťoma Dovbyka, ktorý z voleja napálil loptu nad brvno. A pred týždňom pri prehre 1:2 s Empoli mu v skórovaní zabránila žrď. Napriek tomu naďalej predvádzal záblesky geniality.

Akú má budúcnosť v AS?

Počas dvoch sezón v klube bol Argentínčan jednoznačnou oporou. Aj keď možno nie natoľko, aby ospravedlnil tučné zvýšenie platu, ktoré podľa jeho zmluvy príde v januári a ktoré hráčovi vynesie sedem miliónov eur + bonusy, čo je suma blížiaca sa k deviatim miliónom eur. To je dosť veľa pre celok, ktorý by sa musel vzdať sna o znížení miezd.

Spojenie Ríma a Dybalu z finančného hľadiska zostáva komplikované. Samotný De Rossi už zrejme uvažoval o jeho náhrade, zbavil ho kľúčovej úlohy a vyskúšal napríklad Soulého, ktorý hrá na rovnakej pozícii. S týmito dvomi hráčmi a Tommasom Baldanzim má tréner slušné manévrovacie schopnosti. Z ekonomického hľadiska to však vyzerá ako problém...

Talent, ktorý má stále čo ponúknuť

Tým, že sa Dybala zriekol arabskej ponuky a zostáva v prestížnom európskom futbale, ukazuje, že je hráčom, ktorý má stále čo ponúknuť. Na rozdiel od mnohých mien, ktoré sa rozhodli vstúpiť do saudskej finančnej zlatej klietky, chce byť stále na vysokej úrovni.

Niet totiž pochýb o tom, že hoci sa saudská liga zlepšuje, zostáva herne limitovaná. Medzitým tréner Lionel Scaloni po potvrdení Dybalovej voľby povolal Argentínčana na nadchádzajúce kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá sveta proti Čile a Kolumbii. Dybala je konečne späť v reprezentácii - odohrať môže prvý duel od 29. marca 2023. 

Dybala a jeho čísla v Ríme.
Dybala a jeho čísla v Ríme.Flashscore/Profimedia

V Ríme sa pre zmenu pokúsi presvedčiť De Rossiho o svojej dôležitosti v tíme. Ťažšie však bude presvedčiť Friedkina o zvýšení platu. To je však už iný príbeh.