Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fábregasovo Como sa vracia do Serie A s ambicióznymi majiteľmi a plné známych tvárí

Fanúšikovia Coma vtrhli na ihrisko, aby oslávili postup tímu.
Fanúšikovia Coma vtrhli na ihrisko, aby oslávili postup tímu.AFP
Počas čakania na návrat do Serie A zostarli skalní fanúšikovia Coma o 22 rokov. Za ten čas stihol klub zostúpiť do štvrtej ligy a niekoľkokrát privítal nových majiteľov. Odmenou za vernosť priaznivcov je nová éra talianskeho celku, ktorá kladie rovnaký dôraz na napredovanie a udržateľnosť. Tréner Cesc Fábregas (37) zlákal do tímu niekoľko zvučných mien, takže prvý ligový zápas sezóny proti Juventusu bude mať veľké grády.

Pre klub zo severného Talianska to nebolo úplne jednoduché. Musel sa vyšplhať zo Serie D a vyrovnať s bankrotom. Len pred piatimi rokmi sa však spolumajiteľom stala jedna z najbohatších indonézskych rodín, takže sa zdá, že dlhá a strastiplná cesta mala stáť za to. Letné príchody veľkých mien, ktoré posvätili ambiciózni majitelia, naznačujú, že Como pôjde už len nahor.

Como nie je v Serii A žiadnym nováčikom

V rokoch 1984 až 1989 sa Como päťkrát po sebe objavilo v najvyššej talianskej súťaži. Pred finančnými problémami na začiatku tisícročia strávili rôzne generácie Azzurri príjemné obdobia v Serii B, kde bojovali o postup späť medzi futbalovú elitu z Apeninského polostrova.

Začiatok úpadku prišiel v sezóne 2002/03, keď návrat Coma do Serie A trval len jeden rok. Bolo to pochmúrne obdobie, v ktorom klub od malebného jazera vyhral len štyrikrát a získal chabých 24 bodov. Nasledovali ďalšie dva zostupy a tím sa zrazu ocitol v Serii D.

V roku 2004 bol na Como vyhlásený bankrot. Pred ročníkom 2005/06 bolo mužstvo zlikvidované a muselo začať odznova ako nový subjekt, no jeho finančné problémy nezmizli ani v nasledujúcich rokoch. V sezóne 2016/17 bol klub vyhlásený za nefunkčný a ponúknutý do dražby, v ktorej ho kúpila manželka bývalého stredopoliara Chelsea Michaela Essiena.

To sa nakoniec ukázalo ako krátkodobé vlastníctvo, vrátane neúspešného sporu o názov. Hoci novovzniknutý subjekt pokračoval v histórii toho pôvodného, musel sa premenovať, takže oficiálny názov klubu je Como 1907.

V roku 2019, po postupe do Serie C, tím kúpila indonézska spoločnosť Djarum Group. Tú vlastnia bratia Hartanovci, miliardári, vďaka ktorým má Como najbohatších majiteľom akéhokoľvek celku v Taliansku. Djarum Group odovzdala kontrolu nad klubom ďalšej spoločnosti, ktorú vlastní - londýnskej mediálnej spoločnosti SENT Entertainment.

Toto bol zlomový bod v príbehu Coma, pretože takmer zo dňa na deň sa jeho osud zmenil. A to dramaticky. V tejto novej ére fanúšikovia, ktorí boli zvyknutí na to, že Azzurri prechádzajú od jednej finančnej katastrofy k druhej, zrazu našli nádej na lepšiu budúcnosť.

Krátko po prevzatí kontroly nad klubom Michael Gandler zo spoločnosti SENT Entertainment v rozhovore hovoril o ich ambícii stať sa "digitálnym Ajaxom" - využívať mediálne zručnosti na vytváranie inovatívneho obsahu a komerčný rozvoj celku - na domácej i globálnej úrovni. Taktiež má ambíciu vyrovnať sa mládežníckym akadémiám talianskych gigantov Interu, Ríma a Atalanty.

Nešlo o to vyhadzovať smiešne čiastky a rýchlo sa stať veľmocou ako Manchester City. Gandler chcel postupom času vybudovať projekt s modernými myšlienkami a zároveň rešpektovať tradície a históriu klubu. To však neznamenalo, že mu chýbali ambície. Gandler hovoril o tom, že v klube vytvorí atmosféru podobnú Serii A - "teda až dovtedy, kým sa do Serie A vráti samotné Como."

Čo možno očakávať od vracajúceho sa Coma

Uplynulo päť rokov a Gandler naplnil svoje proroctvo, že Como 1907 bude opäť súčasťou najvyššej talianskej súťaže. Nič však nenasvedčuje tomu, že by malo zaspať na vavrínoch. Klub vymenoval za nového hlavného trénera bývalého asistenta Cesca Fábregasa. Vďaka hráčom ako Raphael Varane, Pepe Reina, Andrea Belotti a Alberto Moreno sa Como dostalo do centra pozornosti médií. V produktívnom letnom okne získali 14 hráčov. Buď na trvalý prestup, alebo na hosťovanie. Nechýba medzi nimi ani slovenský futbalista a bývalý hráč Podbrezovej Peter Kováčik.

Hoci podpísali aj niekoľko menej známych a mladších hráčov, uvedené mená im poskytujú zmes skúseností a dôležitej víťaznej mentality v jednej z najneľútostnejších európskych líg. Obavy, ktoré sa s takýmito hráčmi spájajú, sú nasledovné - dokážu si udržať kondíciu a podávať výkony na úrovni potrebnej na prežitie v Serii A?

Dokáže napríklad Belotti znovu objaviť gólovú formu z Turína? Pretože bez gólov toho štýlom hry veľa iného neponúka. Ďalšou veľkou otázkou je, či Varane zostane fit, čo umocnilo zranenie pri jeho debute, keď Como prehralo na penalty so Sampdoriou v 1. kole Coppa Italia.

Celkovo je však nálada v klube pozitívna. A keď sa skombinuje nádherná kulisa jazera Como, snáď zostavený tím plný veľkých mien, legendárni spolumajitelia Thierry Henry a Fábregas ako menšinoví vlastníci, máte recept ako stvorený pre Hollywood. Navyše v kádri stále pôsobí klubová legenda Alessandro Gabrielloni, ktorý ešte nedávno strieľal zásahy v Serii D.

Dnešné Como má hviezdy na ihrisku aj mimo neho, ale zdá sa, že zostáva verné základným hodnotám. Hráči ako Gabrielloni sú stále kľúčovou súčasťou tímu a klub sa aktívne zapája do spolupráce s miestnou komunitou. Nové najmodernejšie tréningové zariadenie a návrat mládežníckej akadémie sú jasným príkladom toho, že Azzurri zostávajú nohami pevne na zemi.

Koniec koncov, v rozhovore pre denník Mirror po tom, ako sa v roku 2022 stal spolumajiteľom, Henry hovoril o dôležitosti komunity, ktorá ho presvedčila, aby investoval. Uvidíme, ako sa Comu bude dariť v Serii A s mužstvom, ktoré ešte zďaleka nedosahuje úroveň talianskej elity, ale bude to zábavná cesta. Rýchly vzostup v posledných sezónach naznačuje, že nováčik by mohol prekonať očakávania.

Juventus - Como (pondelok, 20:45)