Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Historické úspechy i temné dni. Po búrlivom období chce Parma patriť k špičke Serie A

Oslavy hráčov Parmy po zisku Pohára UEFA v roku 1999.
Oslavy hráčov Parmy po zisku Pohára UEFA v roku 1999.Profimedia / ČTK / AP / Japaridze Misha
Zdá sa, že tentoraz to Parma myslí naozaj vážne, čo však neznamená, že zrazu začne získavať tituly. Klub z regiónu Emilia-Romagna sa po troch dlhých rokoch v druhej lige vrátil do Serie A a konečne sa môže spoľahnúť na solídne vedenie, na čele ktorého stoja ľudia ochotní mať trpezlivosť a urobiť krok za krokom.

Moderný futbal sa sústreďuje na mládež, inak to asi nemôže byť, ale cieľom rodiny majiteľov Krauseovcov je vrátiť klubu trofeje a majstrovské primáty. V 90. rokoch to takto robila rodina Tanziovcov bez toho, aby sa vzdala udržateľnosti dlhodobého projektu.

"Užite si to," týmito slovami vyzval pred letom tréner Fabio Pecchia hráčov Parmy, aby oslávili postup do Serie A, ktorý prišiel po troch rokoch strávených v istom očistci Serie B. Prienik medzi elitu si klub vybojoval dominanciou od začiatku až do konca sezóny a obsadil prvé miesto.

Bol to však postup so zvláštnou príchuťou, pretože od čias bankrotu spoločnosti Parmalat sa tím nikdy nevrátil do najvyššej súťaže s vedomím, že má za sebou solídneho majiteľa s dlhodobou víziou a odhodlaním neustále dokazovať, že chce klub priviesť späť na vrchol.

Pred niekoľkými dňami získal Kyle Krause všetky akcie patriace skupine podnikateľov Nuovo Inizio, ktorí sa v roku 2015 spojili s fanúšikmi, aby klub znovu založili a dali mu budúcnosť. To znamená, že teraz rodina Krauseovcov vlastní 99 % klubu, zatiaľ čo zvyšné percento je stále pevne v rukách ľudových akcionárov, aj keď išlo a stále ide o symbolický podiel.

"Dnes sme zavŕšili cestu, ktorá sa začala s Nuovo Inizio. Znamená to dôležitý moment, ktorý potvrdzuje našu vášeň a záväzok voči klubu, hráčom a zamestnancom, ako aj našim fanúšikom a komunite Parmy. Sme hrdí na viac ako 110-ročnú históriu Parma Calcio a sme odhodlaní viesť ju do svetlej budúcnosti. Naše plány sú ambiciózne a spoločne budujeme pevnú budúcnosť klubu," vyhlásil Krause.

Zrodenie mýtu

Rodina Krauseovcov zažila na vlastnej koži len posledné štyri zo 110 rokov histórie klubu, ktorý až do roku 1990 nikdy nebol v Serii A. Postup oslavoval až pár dní pred štartom talianskych MS 1990, historický úspech dosiahol vtedy ešte neznámy a mladý tréner Nevio Scala. Vybral si ho klubový prezident Ernesto Ceresini. 

Ten však v polovici sezóny náhle zomrel, a tak sa nemohol tešiť z výsledkov svojej práce. Klub šiel do rúk rodiny Tanziovcov, majiteľov firmy Parmalat, ktorá bola istý čas hlavným sponzorom.

To, čo sa udialo medzi rokmi 1990 a 2002, možno bezpochyby považovať za najväčšie a najmýtickejšie obdobie klubu - dva Poháre UEFA (1995 a 1999), Pohár víťazov pohárov (1993 a o rok prehraté finále), Európsky Superpohár (1993), tri Talianske poháre (1992, 1999 a 2002) a Taliansky Superpohár (1999).

Jediné, čo chýbalo, bolo Scudetto (tesne uniklo v roku 1997 s Carlom Ancelottim na lavičke), ale nič to neuberá na skutočnosti, že v spomínaných rokoch musel každý, kto chcel vyhrať titul, počítať s Parmou.

Fenomenálni hráči

Od Claudia Taffarela po Tomasa Brolina, Faustina Asprillu, Gianfranca Zolu, Fernanda Couta, Gigiho Buffona, Fabia Cannavara, Liliana Thurama, Hernána Crespa, Enrica Chiesu, Juana Sebastiána Veróna a víťaza Zlatej lopty Christa Stoičkova, ktorý bol v Parme iba počas ročníka 1995/96, keď určite neprežil svoju najlepšiu sezónu.

Avšak už samotný fakt, že niekto jeho kalibru sa rozhodol opustiť Barcelonu a prestúpiť do tohto talianskeho klubu, o ktorom ešte pred niekoľkými rokmi ani nevedel, že existuje, naznačuje, aký veľký bol fenomén Parmy v 90. rokoch.

Stačí povedať, že vďaka triumfom dosiahnutým v danom desaťročí je Parma stále štvrtým talianskym tímom (a šestnástym európskym), ktorý získal najviac kontinentálnych titulov, pričom ho prekonali len traja giganti Serie A - AC Miláno, Juventus a Inter. Zároveň je jedným z piatich klubov s aspoň jednou európskou trofejou bez titulu v domácej lige. Nedávno sa na tento zoznam pridala Atalanta.

Temné dni

Posledný unikát, ktorý Gialloblu stanovili, bol zaznamenaný nie tak dávno, keď v období rokov 2015 až 2018 dokázali prejsť zo Serie D až do Serie A - v talianskom futbale nevídaný počin. Čo však Parma robila vo štvrtej lige? Pripomeňme si, že začiatkom roka 2000 rodinu Tanziovcov pohltil jeden z najväčších škandálov v novodobej futbalovej histórie na Apeninskom polostrove.

Nie náhodou sa 25. júna 2004 zrodil Parma Football Club Spa, na ktorý boli prevedené všetky práva insolventnej Parmy Associazione Calcio. Nová spoločnosť však vydržala len 11 rokov, v marci 2015 totiž prišiel druhý bankrot. Práve vtedy sa Nuovo Inizio spolu s fanúšikmi rozhodli urobiť krok vpred, vstúpiť opäť od Serie D a o rok neskôr dať klubu jeho súčasný oficiálny názov Parma Calcio 1913.

Na nové začiatky

Zvyšok už je nedávna história, ale pravdou je, že v Parme už majú dosť toho, aby sa stále hovorilo len o časoch minulých. Fanúšikovia sa pozerajú dopredu a rovnako aj rodina Krauseovcov. Zatiaľ je zámerom staviť na mladosť, čo dokazujú mená ako Adrián Bernabé, Ange-Yoan Bonny, Adrian Benedyczak, Simon Sohm, Alessandro Circati a Mandela Keita.

Dobrou správou pre priaznivcov je, že klub sa rozhodol budovať štruktúru odspodu nahor bez toho, aby fanúšikom vyhadzoval na oči príliš drahé posily. Cieľom je postupovať krok za krokom a premeniť Parmu na jedného z najdôležitejších účastníkov Serie A.

Como - Parma (15:00)