Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hnev prezidenta Fiorentiny: Systém v Taliansku je hanbou, tituly vyhrávajú zadlžení giganti

Prezident Fiorentiny kritizuje zákulisie futbalu v Taliansku.
Prezident Fiorentiny kritizuje zákulisie futbalu v Taliansku. Profimedia / Stefanos Kyriazis / IPA Sport
Taliansky futbalový systém je hanbou, pretože klubom neumožňuje investovať do nových štadiónov. Giganti pritom vyhrávajú vďaka dlhom. Kritickým názorom voči dianiu na Apeninskom polostrove sa prezentuje Rocco Commisso (74), prezident ACF Fiorentina.

Americký miliardár talianskeho pôvodu stojí na čele klubu sídliaceho v centre Toskánska už päť rokov. "Dostali sme sa do dvoch finále Konferenčnej ligy a jedného v rámci Coppa Italia. Mrzí nás, že sme nevyhrali, ale je to cenný výsledok. Ak si dáme dokopy výsledky, investície a vytvorenie nového tréningového centra, celkové hodnotenie je určite pozitívne," reflektuje obdobie strávené pri kormidle v rozhovore pre denník La Gazzetta dello Sport. 

Fiorentine sa podarilo vybudovať jedno z najrozvinutejších centier v Európe. Nový štadión je však nateraz v nedohľadne. "Je to boľavý bod. Žiaľ, taliansky futbalový systém je hanbou nielen pre nás, ale pre všetkých, ktorí chcú investovať," vyjadruje sa kriticky na margo tamojšej federácie. 

"Všetko vlastnia obce, kladú tisíce limitov, tie v konečnom dôsledku blokujú súkromných investorov, ktorí sú pripravení napredovať. Štadióny musia vlastniť kluby," myslí si Commisso, okrem iného zakladateľ piatej najväčšej káblovej televíznej spoločnosti v USA. "Neverím, že to je moja chyba, ale absenciu nového domovského stánku považujem za svoje najväčšie zlyhanie. Za päť rokov sme nemohli nič zmeniť," pokračuje. 

Stadio Artemio Franchi, domov hráčov Fiorentiny.
Stadio Artemio Franchi, domov hráčov Fiorentiny.Profimedia / Fabrizio Corradetti / LaPresse

Špičkovým mužstvám Serie A nezávidí. Úspechy podľa jeho názoru získavajú vďaka dlhom, ktoré ich neraz takmer priviedli k bankrotu. Späť k životu sa následne mali dostať vďaka peniazom z fondov.

"Stále sa pýtam, či sa niektoré tímy, ktoré v minulosti triumfovali, vôbec mohli prihlásiť do ďalšej sezóny. Chcel som kúpiť AC Miláno, ale dostal ho pán Yonghong. Všetci vieme, ako sa to skončilo. A čo Zhang Kangyang? Už ani nevieme, kde je. Inter bol nútený opustiť z dôvodu dlhov v spoločnosti Oaktree," vyťahuje z talóna konkrétne prípady. 

Neopomenul ani Juventus, najúspešnejší taliansky futbalový klub. "Spoločnosť Exor musela po Ronaldovi prijať finančnú injekciu vo výške 900 miliónov eur, aby vyrovnala účty. A to napriek ročným príjmom na úrovni 450 miliónov, čo je trikrát viac ako Fiorentina," prirovnáva Commisso.