Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ikonický Bonucci o reprezentácii, Juventuse, Ronaldovi a nesplnenom sne v Lige majstrov

Bonucci v rozsiahlom rozhovore rozobral viacero tém.
Bonucci v rozsiahlom rozhovore rozobral viacero tém.Profimedia
Leonardo Bonucci (37) kapitolu aktívnej kariéry nedávno uzavrel. Ostrieľaný obranca sa teraz pre talianske periodikum Gazzetta dello Sport rozrozprával o odchode z Juventusu, o najťažších chvíľach v drese Talianska, Cristianovi Ronaldovi (39) a aj o tom, čo by rád dosiahol po zavesení kopačiek na klinec.

S koncom sezóny 2023/24 sa vo svete futbalu skončila aj hráčska cesta Bonucciho. Posledných šesť mesiacov strávil v tureckom Fenerbahce, ročník však začínal v službách Unionu Berlín po tom, čo po dlhých rokoch nadobro opustil Juventus.

V klube z Turína strávil 12 rokov kariéry, po boku Chielliniho a Barzagliho bol súčasťou jednej z najsilnejších obran v európskom futbale. Za tamojší klub odohral 502 zápasov, pomohol mu vyhrať deväť ligových titulov a päť Talianskych pohárov.

Pre Gazzetta dello Sport taliansky bek prezradil, ako by opísal momenty, keď s Talianskom dvakrát vypadol z majstrovstiev sveta. "Skôr než zlé by som ich definoval ako náročné, boli však prípravou na dobré chvíle," povedal a pokračoval:

"Po druhom vypadnutí som mal to šťastie, že som stretol Vialliho, skvelého človeka, ktorý mi povedal, že som jeden zo starších, musím reagovať a nemyslieť si, že je po všetkom. Bez toho by možno neboli majstrovstvá Európy 2021 jednou z najkrajších spomienok."

Bonucci dostal aj otázku ohľadom toho, čo by vo svojej kariére určite nezopakoval. "Hádku s Allegrim v zápase Juvenetus - Palermo. Bola to inštinktívna reakcia, ktorú som mohol zvládnuť lepšie," priznal.

Následne pridal slová aj o prehrách vo finálových dueloch Ligy majstrov: "Boli rovnako bolestivé ako rozlúčka s Juve, ale našlo sa v nich niekoľko skvelých vecí. Bola to veľmi dlhá cesta úspechu. Nič lepšie som si nemohol želať."

Defenzívny pilier prezradil aj ingredienciu, ktorá stála za tajomstvom slávnej obrany BBC (Bonucci - Barzagli - Chiellini): "Bol to Conte, ktorý dal dohromady našu magickú líniu a za sebou sme mali brankársku svetovú jedničku Buffona. Medzi nami bola okrem priateľstva aj dôvera, vedomosti a talent. Navzájom sme sa dopĺňali, a tak sme sa zapísali do histórie Juventusu, reprezentácie aj futbalu."

Vyjadril sa aj k minuloročnému trpkému odchodu z milovaného Juventusu: "Je to jazva, ktorá stále bolí. Prial by som si iný koniec, ale možno ešte neprišiel. Po počiatočnom hneve, ktorý som si premietol, sme si to vydiskutovali. Vzdať sa súdneho konania bolo správne, pretože Juve bolo pre mňa vždy všetkým, odkedy som hral futbal v izbe s bratom. Láska zostáva nedotknutá."

Skúsený bek sa zamyslel aj nad tým, akým trénerom by bol: "Mám rád taktiku. Conte zmenil otvorením pozičnej hry nielen Juventus, ale aj futbal. Dnes je to viac o pohybe, Mancini s piatimi líniami nám umožnil vyhrať majstrovstvá Európy. Vo vedení tímu vám Allegri, Lippi a Ancelotti dajú veľa. Budem študovať, aby som našiel správnu kombináciu a zlepšil svoj pohľad na to.“

Talianské médium sa ho spýtalo aj na jeho posledný rozhovor s Massimilianom Allegrim. "Naposledy som s ním hovoril v máji 2023 v Udine. Každý sa správa, ako uzná za vhodné. Vzhľadom na to, čo sme spolu zažili, a aj napriek nezhodám si myslím, že všetko sa dalo zvládnuť inak, aj to, že ma v zostave už nechcel. Ak by som ho stretol v bare, pozdravil by som ho, no určite by som ho hneď nezavolal na kávu," prezradil.

Bývalý obranca hovoril i o tom, prečo Cristiano Ronaldo v Turíne nepriniesol zmenu: "Zdalo sa, že priviesť Cristiana znamenalo vyhrať Ligu majstrov, ale futbal nie je presná veda. Cristiano nám dal veľa, čo sa týka mentality. Niekedy sa na ihrisku zasekol pri pokuse o tvorbu hry, ale takému šampiónovi by to malo byť povolené, s ním sme vždy začínali zápas za stavu 1:0. Ako všetky jednotky, i on potreboval svoj priestor, to isté sa stalo aj Gigimu."

Bonucci prezradil aj to, či bolo ťažšie brániť Lionela Messiho alebo spomínaného Portugalčana. "Messiho, pretože je menej predvídateľný. Cristiano je dokonalý stroj, ale lepšie dešifrovateľný."

Talianska ikona odpovedal na otázku, či sníva o tom, že raz bude trénovať Juventus. "Mojím snom je pozdvihnúť trofej Ligy majstrov ako kouč Juventusu, keďže som ako hráč neuspel," uviedol a vyjadril sa k tomu, ako ďaleko môže Taliansko na blížiacom sa európskom šampionáte zájsť.

"Ak Spalletti nájde správnu zostavu a dostane sa cez náročnú skupinu, môže sa dostať až na vrchol. Od Scamaccu, ktorý dosiahol vysoký stupeň sebauvedomenia, očakávam na ME skvelé výkony," uzavrel.