Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

KOMENTÁR: De Rossiho prepustenie je zradou klubu a rímskych fanúšikov

Daniele De Rossi v stredu skončil ako hlavný tréner AS Rím.
Daniele De Rossi v stredu skončil ako hlavný tréner AS Rím. Reuters / Thilo Schmuelgen
Trénerské dobrodružstvo Daniele De Rossiho (41) v Ríme sa skončilo už po štyroch ligových zápasoch novej sezóny. A to napriek tomu, že len pred niekoľkými týždňami podpísal trojročnú zmluvu.

Pre fanúšikov Ríma je to skutočná nočná mora. Rozhodnutie vlastníkov je urážkou histórie klubu, príbehu lásky medzi De Rossim a tímom, ktorý vždy podporoval.

Jediné tri body získané v štyroch zápasoch nemôžu ospravedlniť takéto predčasné prepustenie. Už vôbec nie po letnom investovaní vyše 100 miliónovov eur a nákupe 12 hráčov. To je taký vysoký počet, že mužstvu trvá nájsť si rovnováhu. Futbalové kluby sa takto neriadia, potrebujete plánovanie, nápady a silu, ktorá ich podporí. 

Ako sa ukázalo, zlomovou bola domáca remíza 1:1 s Janovom. Prišla vďaka gólu Koniho De Wintera v záverečných sekundách, ktorým odpovedal na prvopolčasový presný zásah Arťoma Dovbyka. Konečné skóre zápasu navyše výrazne ovplyvnili zlí rozhodcovia. Avšak v tejto chvíli je už všetko, čo sa stalo na ihrisku, minulosťou, ktorá sa nedá zmeniť.

Práve Daniele De Rossi, historický kapitán, symbol a legenda klubu, bol obetovaný už po štyroch zápasoch.

Medzi trénerom a vedením bolo veľa problémov, splnomocnenkyňa Lina Souloukouová je v Ríme najdôležitejšou riaditeľkou. Je zodpovedná a pravdepodobne rozhodnutie vyhodiť De Rossiho prišlo predovšetkým z jej strany. 

Fanúšikovia AS boli opäť úplne vyvedení z miery. Tentoraz ešte viac ako v januári, keď bol prepustený José Mourinho. V lete prišli zlé výsledky, komplikácie a varovania pred možnou rozlúčkou, ktoré mohli viesť k vyhadzovu. Tieto dve situácie preto nemožno považovať za rovnocenné, no modus operandi sa nezmenil.

Tréner sa o svojom odvolaní dozvedel na poslednú chvíľu, bez akýchkoľvek náznakov. A to až tak, že De Rossi pripravoval stredajší ranný tréning, pričom hráči sa túto správu dozvedeli prostredníctvom sociálnych sietí. Niečo, čo sa ešte nikdy predtým nestalo.

De Rossi bol rázom prepustený, opäť raz vyradený zo svojho milovaného tímu. Podobne ako počas celej svojej kariéry, on myslel na dobro Ríma.

Štart Ríma do sezóny.
Štart Ríma do sezóny.Flashscore

Odvolanie teraz už bývalého trénera klubu z hlavného mesta Talianska nemôže byť motivované technickými problémami alebo výsledkami, pretože štyri zápasy nie sú dostatočnou vzorkou na takéto rozhodnutie. 

Sklamanie z remízy na pôde Cagliari, ktorú aj tak ovplyvnil chaos spojený s Paulom Dybalom, absolútne negatívna a neprijateľná prehra s Empoli, výborná remíza v Turíne proti Juventusu, v tej chvíli takmer dokonalému tímu Thiaga Mottu. Potom príde sklamanie v podobe deľby bodov. Síce proti Janovu, no stále zisk z ihriska súpera.

Všetko po skutočnej revolúcii, ktorá sa uskutočnila v lete: kúpilo sa 12 hráčov, rovnako veľa ich odišlo. V Ríme sa uskutočnila revolúcia, ale chýbala odvaha počkať na čas na vybudovanie novej vlády.

V podstate by to urobili ľudia, ktorí nie sú zvyknutí pracovať vo svete futbalu a zamenili by si realitu s hrou Football Manager. Skutočným problémom je však absolútny nedostatok rešpektu voči De Rossimu, ktorý nikdy nebol len hráčom, nikdy nebol a nikdy nebude len trénerom. De Rossi bol, je a vždy bude Rím. 

Využil sa na upokojenie situácie po prepustení Mourinha, vydržal mesiace na čele mužstva a potom ho pri prvom náznaku ťažkostí opustili. Ponechaný sám ako jeden z mála ľudí, ktorí Rím nikdy svojvoľne neopustili. Ani keď bol hráčom, ani keď sa ako tréner rozhodol prevziať zodpovednosť a vystaviť sa nebezpečenstvu pre dobro tímu. Robil to bez strachu, pretože Rímu, láske svojho života, nikdy nedokázal povedať nie. Bol to jeho sen a oni ho odmietli.

Teraz je metropola Talianska a fanúšikovia osamotení viac ako kedykoľvek predtým. Toto je pravda. Úlohou Ivana Juriča je pokračovať vo funkcii trénera, ale srdce tímu bolo zradené a hlboko zranené.