Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Podmanil si MS 1990, tesne mu ušla Zlatá lopta. Zomrel legendárny útočník Schillaci

Salvatore "Toto" Schillaci bol na MS 1990 hviezdou reprezentácie Talianska.
Salvatore "Toto" Schillaci bol na MS 1990 hviezdou reprezentácie Talianska. Profimedia / INTERFOTO / Alamy / Alamy
Vo veku 59 rokov zomrel najlepší strelec futbalových majstrovstiev sveta 1990 Salvatore "Toto" Schillaci. Bývalý taliansky útočník v ostatných rokoch bojoval s rakovinou hrubého čreva.

Od 7. septembra bol v nemocnici v rodnom Palerme, ktorá v stredu o jeho úmrtí informovala. Bývalý futbalista Juventusu a Interu Miláno bojoval so zákernou chorobou od roku 2022 a podstúpil dve operácie.

Schillaci strelil v 16 zápasoch za národný tím sedem gólov, z toho šesť na domácich majstrovstvách sveta 1990, kde pomohol Taliansku k zisku bronzovej medaily. 

V tabuľke strelcov sa dostal o jeden gól pred Tomáša Skuhravého a vďaka svojim výkonom bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja. V ankete o Zlatú loptu skončil druhý za Lotharom Matthäusom, ktorý s Nemeckom získal titul majstra sveta.

Malý útočník s prezývkou "Toto" strávil prvé roky svojej kariéry v nižších súťažiach, keď obliekal dres sicílskeho klubu Messina. V sezóne 1988/99 bol najlepším strelcom Serie B, talianskej druhej ligy, čo mu vynieslo prestup do Juventusu.

Talianskemu gigantovi pomohol získať trofej Coppa Italia a Pohár UEFA v ročníku 1989/90. O štyri roky neskôr získal ďalší titul s Interom Miláno. Potom sa stal prvým talianskym hráčom, ktorý hral v japonskej J1 League. V roku 1997 získal so svojím klubom Jubilo Iwata ligový titul, o dva roky neskôr ukončil kariéru.