Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

POHĽAD: Depay do Corinthians? Prestup hviezdy odhaľuje svetu problémy brazílskej Serie A

Depay sa stal novým hráčom tímu Corinthians.
Depay sa stal novým hráčom tímu Corinthians.Profimedia
Hviezdny Memphis Depay (30) sa stal nečakanou posilou Corinthians a brazílska Serie A sa môže tešiť na hráča, ktorý na nedávnom Eure zaujal hlavne svojou výraznou bielou čelenkou. Príchod holandského útočníka však trochu odhaľuje problémy v tamojšom futbale.

Kluby najvyššej brazílskej súťaže navýšili v poslednom prestupovom období podľa špecializovaného serveru Football Observatory (CIES) svoje výdavky na nákup hráčov oproti minulému roku o 179 %. Celkovo sa liga umiestnila vo výške investícií na ôsmom mieste svetového rebríčka. Jedným z hlavných dôvodov tohto javu je príchod nových investorov do krajiny a s ním súvisiace "multiklubové vlastníctvo".

Spoločnosť City Football Group (majitelia Manchestru City) kúpila Bahiu a holding miliardára Johna Textora (majiteľ Crystal Palace) prevzal kontrolu nad Botafogom. K tomu treba pripočítať miliónové predaje mladých hráčov a dobré finančné riadenie klubov s veľkou fanúšikovskou základňou, ktorými sú najmä Flamengo a Palmeiras.

Depay (vľavo) pred podpisom zmluvy s Corinthians opustil Atlético Madrid.
Depay (vľavo) pred podpisom zmluvy s Corinthians opustil Atlético Madrid.Profimedia

Známe mená

Depay rozhodne nie je prvým cudzincom, ktorý do ligy prichádza. V 20 kluboch súťaže, ktorej sa hovorí Brasileirao, hrá v súčasnosti 132 zahraničných futbalistov. Absolútnu väčšinu tvoria hráči z Latinskej Ameriky, avšak je tam aj osem Európanov.

Nie sú to vôbec neznáme mená. Za Vasco hrá bývalý francúzsky reprezentant Dimitri Payet, za Corinthians zasa Španiel Héctor Hernández. Dán Martin Braithwaite pôsobí v Grémiu, rovnako ako Diego Costa, rodený Brazílčan, naturalizovaný Španiel a dlhoročná opora Atlética Madrid. Spomínané Vasco, kontrolované holdingom 777, oznámilo príchod 28-ročného švajčiarskeho záložníka Maxima Domingueza, ktorý naposledy pôsobil v portugalskom Gil Vicente.

Veľa rozruchu, málo futbalu

Zahraniční hráči však zvyčajne prichádzajú do Brazílie až vtedy, keď majú to najlepšie zo svojej kariéry už za sebou. Zvyčajne tesne pred futbalovým dôchodkom, keď už v Európe nenašli nikoho, kto by ich chcel. Takto sa zrodil napríklad príchod Čiľana Artura Vidala do Flamenga v roku 2022. V klube vydržal len jednu sezónu...

Uskutočnilo sa však aj niekoľko veľmi úspešných prestupov. Historicky najlepší bol pravdepodobne ten s Clarencom Seedorfom. Holandský stredopoliar prišiel do Botafoga v roku 2012 priamo z AC Miláno a odohral tri skvelé sezóny. Uruguajský kanonier Luis Suárez sa tiež ukázal ako výnimočná posila Grémia, keď strelil 17 gólov za jednu sezónu.

Holanďan Clarence Seedorf v drese Botafoga.
Holanďan Clarence Seedorf v drese Botafoga.Satiro Sodre/AGIF/Botafogo

Krátko pred príchodom Depaya a Payeta priviedol FC São Paulo Kolumbijčana Jamesa Rodrígueza, ktorý hrával za Real Madrid. Išlo o "hviezdny" podpis, ktorý však stál len päť miliónov eur. Willian, ktorý opustil Premier League a odišiel "domov" do Corinthians, stál o niečo viac (deväť miliónov). Obaja však doslova pohoreli.

Depay sa presťahoval do Brazílie aj preto, že ho nechcel žiadny veľký európsky klub a zmluva v Atléticu mu nebola predĺžená. Väčším úlovkom ako príchod holandskej hviezdy bol skôr augustový prestup Argentínčana Carlosa Alcaraza, ktorý sa vo veku 21 rokov rozhodol opustiť Southampton a prijal ponuku Flamenga.

Liga bez finančného fair play

Práve tak vyzerá súčasný limit Brasileirao - vyfúknuť nádejného stredopoliara priemernému tímu Premier League. Zadlžení Corinthians priviedli Depaya v podstate zadarmo a špeciálne pre finančné požiadavky holandského útočníka získali partnera, ktorý sa bude z 80 % podieľať na úhrade jeho platu. Naopak Flamengo už na získanie futbalových hviezdičiek skutočne má silu aj peniaze.

Zatiaľ čo veľká časť fanúšikov Corinthians je spokojná, brazílskymi médiami je Depayov príchod veľmi kritizovaný. Očakáva sa, že útočník bude stáť klub okolo troch miliónov realov mesačne (480-tisíc eur), pričom samotný klub má dlhy vo výške dvoch miliárd realov (cca 320 miliónov eur) a jeho prezident je navyše obžalovaný.

"Nerozumiem tomu, ako je možné, že klub môže získať nových hráčov, keď dlhuje platy svojim bývalým hráčom. Takto sa účet nikdy neuzavrie," nechala sa počuť Leila Pereirová, prezidentka konkurenčného klubu Palmeiras. Corinthians dokonca dlžia peniaze klubu Cuiabá, ktorý je aktuálne ich priamym rivalom v boji o záchranu.

Ďalším priťažujúcim faktorom v prípade je skutočnosť, že popri zložitej finančnej a administratívnej situácii nemá klub svojho patróna a jeho hlavný sponzor – stávková spoločnosť Esportes da Sorte – je vyšetrovaná za pranie špinavých peňazí.

V najvyššej brazílskej súťaži aktuálne neexistujú žiadne pravidlá finančného fair play. Rozpočty účastníkov ligy nemusia byť transparentné a kluby môžu míňať viac než zarobia. Ich povinnosťou je iba podávať interné správy. Napríklad to, čo podnikateľ John Textor začal robiť v Botafogu, by si nikdy nemohol vo svojom Crystal Palace dovoliť. Jeho klub z Ria de Janeiro minul 100 % svojich ročných príjmov pri podpisoch nových posíl.

Prostredie brazílskeho futbalu sa obáva situácie, ktorá nastala v roku 2005, keď sa práve Corinthians stali cieľom operácie federálnej polície pre investície skrachovanej kontroverznej spoločnosti MSI, vlastnenej perzským podnikateľom Kiom Joorabchianom. Tím vtedajších brazílskych šampiónov s niekoľkými veľkými hviezdami sa potom totálne rozložil a zostúpil do druhej ligy.

Pokiaľ panuje nadšenie z príchodu Depaya do Itaquery, objavujú sa aj pripomienky udalostí z roku 2005. Volanie po zavedení finančného fair play v brazílskej Serii A silnie...