Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Serie A štartuje aj s piatimi Slovákmi. Inter chce byť prvým obhajcom titulu od roku 2020

Titul obhajuje Inter.
Titul obhajuje Inter.Profimedia
Aj s päťnásobným slovenským zastúpením odštartuje cez víkend talianska futbalová Serie A. Najväčší favorit na zisk titulu je obhajca Inter Miláno, ktorý v minulej sezóne jasne dominoval a ligu vyhral s 19-bodovým náskokom pred mestským rivalom AC.

Na súpiskách tímov pred štartom novej sezóny figurujú piati Slováci - Stanislav Lobotka v SSC Neapol, Ondrej Duda a Tomáš Suslov v Hellase Verona, Adam Obert v Cagliari Calcio a Peter Kováčik v tíme nováčika súťaže Como 1907.

Inter je jeden z iba šiestich tímov, ktorý po minulom ročníku neohlásil zmenu na trénerskom poste. Zverenci Simone Inzaghiho prehrali v celej ligovej sezóne len dva zápasy a titul mali vo vrecku vo výraznom predstihu. Nerazzurri udržali úspešný káder pokope aj s novou päťročnou zmluvou pre kapitána Lautara Martíneza.

Pribudli doň poľský stredopoliar Piotr Zieliňski z Neapola a iránsky útočník Mehdi Taremi z Porta. Inter má na konte spolu 20 majstrovských titulov, obhájiť ho môže ako prvý klub od roku 2020, keď sa to podarilo Juventusu. V prvom kole sa predstaví v sobotu na ihrisku FC Janov.

Druhý i tretí tím z minulého ročníka vstúpi do ligy s novým trénerom. Portugalský kouč Paulo Fonseca prišiel do AC Miláno po pôsobení v Lille. Juventus povedie Thiago Motta, ktorý v predchádzajúcom ročníku priviedol Bolognu z piateho miesta ligovej tabuľky do Ligy majstrov prvýkrát od roku 1965. Zmena pri kormidle nastala aj v SSC Neapol, s ním minulú sezónu dokončil súčasný šéf slovenskej lavičky Francesco Calzona.

Neapolu ako obhajcovi Scudetta sa vôbec nedarilo a skončil až desiaty, na špicu ho má pomôcť vrátiť Antonio Conte. Ten má za sebou viac ako rok trvajúcu prestávku, odkedy v marci 2023 skončil na lavičke Tottenhamu. Stabilná situácia je v Atalante Bergamo, do deviatej sezóny na jej čele vstupuje Gian Piero Gasperini.

Najvýraznejšou akvizíciou milánskeho AC je španielsky útočník Álvaro Morata z Atlética Madrid, do klubu prišiel aj brazílsky obranca Emerson Royal z Tottenhamu. Juventus zaplatil najviac (52 miliónov eur) za príchod brazílskeho stredopoliara Douglasa Luiza z Aston Villy, z Nice získal Khéphrena Thurama.

Turínčania hostia v prvom kole Como, finančne silno zabezpečený nováčik súťaže bol mimoriadne aktívny na prestupovom trhu (Pepe Reina, Raphael Varane, Alberto Moreno, Andrea Belotti) a trénersky ho vedie Cesc Fábregas. Pod taktovkou bude mať aj bývalého hráča Pohronia Fadeiru.

Fiorentina získala zaujímavú posilu do brány, ako voľný hráč sa jej upísal David de Gea a do útoku pribudol Moise Kean. AS Rím, šiesty tím minulej sezóny, priviedol z Girony strelca Arťoma Dovbyka, posilnil ho aj Matías Soulé a Enzo Le Fee. Mestského rivala Lazio, pod vedením nového kouča Marca Baroniho, opustili Luis Alberto, Daiči Kamada, Felipe Anderson i Ciro Immobile a klub potrebuje generačnú výmenu.

Como sa do Serie A vrátilo po 21-ročnej pauze, ďalšími nováčikmi sú Benátky a Parma. Medzi elitou nahradili Frosinone, Sassuolo a Salernitanu. Až osem tímov z najvyššej talianskej súťaže má amerických majiteľov.