Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zrušte VAR, spôsobuje nevyčísliteľné škody, vyzýva riaditeľ Lazia

Fabiani, športový riaditeľ Lazia, je za zrušenie systému VAR.
Fabiani, športový riaditeľ Lazia, je za zrušenie systému VAR. Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Giuseppe Maffia
Taliansko je ďalšou vyspelou futbalovou krajinou, kde sa zvyšuje kritika systému videorozhodcov. Po sobotňajšej prehre 0:1 na pôde Juventusu v 8. kole ligy sa do nej razantne zapojil aj zástupca vedenia Lazia Rím. Športový riaditeľ Angelo Fabiani (63) v rozhovore pre televíziu Sky Sport Italia vyzval na zrušenie tejto technológie. V lete tohto roku sa v anglickej Premier League hlasovalo o rovnakej otázke, ale väčšina klubov sa nakoniec vyslovila za zachovanie VAR.

Juventus - Lazio 1:0

Zverenci trénera Marca Baroniho hrali od 24. minúty v desiatich. Unikajúci Pierre Kalulu spadol na trávnik veľmi ochotne po strete s Alessiom Romagnolim a po dlhom skúmaní bol hosťujúci obranca vylúčený. "Chcel by som vedieť, na čo je dobrý videorozhodca. Urobme petíciu za jeho zrušenie, pretože v tejto sezóne spôsobuje nevyčísliteľné škody. A nielen pre Lazio," reagoval ostro nahnevaný Fabiani.

Juventus nakoniec zvíťazil vďaka jedinému presnému zásahu, ktorý si v 85. minúte dal do vlastnej siete Mario Gila. "Douglas Luiz tesne pred gólom udrel nášho Patrica päsťou, ale VAR nezasiahol, hoci to na zázname jasne vidieť. Ten istý hráč mal aj tvrdý zákrok na Rovellu, ale opäť sa nič nestalo. Zasiahli až pri vylúčení Romagnoliho, no rozhodca musel tento incident jasne vidieť z ihriska," argumentoval športový riaditeľ Lazia.

"Douglas sa dopustil násilného správania. Nechápem, prečo nebol potrestaný. Cítime sa poškodení, ale neviníme rozhodcu, má za sebou skvelý zápas. Je však na systéme VAR, aby vysvetlil, prečo Douglasovi nebol udelený trest. Ak urobím chybu pri prestupoch, dostanem výpoveď od prezidenta klubu. Rovnako musia niesť následky aj ľudia, ktorí rozhodujú pri monitroe. Mali by byť suspendovaní na dva mesiace," povedal Fabiano.

V anglickej Premier League už tento rok v lete dokonca prebehlo hlasovanie, pre zrušenie technológie sa však nevyjadril dostatočný počet klubov. Ich zástupcovia sa však na  zasadnutí zhodli, že systém videorozhodcu treba zlepšiť pre dobro hry a fanúšikov.

VAR teraz vyvoláva v talianskej Serii A veľké emócie. Pred reprezentačnou prestávkou sa naň sťažovali aj zástupcovia AS Rím a AC Miláno. Tréner druhého menovaného celku Paulo Fonseca označil zápas vo Fiorentine za cirkus, v ktorom sa kopali tri penalty. Domáci zahrávali jednu, AC Miláno dve a ani jedna nebola premenená. "Každý kontakt v pokutovom území je teraz penalta," povedal Fonseca.