Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Intenzívna rivalita aténskeho futbalového trojuholníka

Derby medzi Olympiakosom a Panathinaikosom je najvíťaznejším v Grécku.
Derby medzi Olympiakosom a Panathinaikosom je najvíťaznejším v Grécku.Profimedia
Atény sú domovom troch najúspešnejších klubov gréckeho futbalu, tzv. veľkej trojky. Olympiakos Pireus, Panathinaikos a AEK získali spolu 80 ligových titulov. Od založenia gréckej ligy v roku 1927 sa len v siedmich ročníkoch nestal majstrom niektorý z členov tohto triumvirátu. Také silné je aténske trio. Rivalita medzi súpermi z gréckej metropoly je naozaj veľká. AEK Atény sú úradujúcim majstrom, ale najintenzívnejším súbojom v meste a v celom gréckom futbale je súboj medzi Olympiakosom Pireus a Panathinaikosom. "Derby večných nepriateľov" je na programe tento víkend.

Atény - hlavné mesto (nielen) futbalu

Atény sú hlavným a najväčším mestom Grécka. Nachádzajú sa na polostrove Attika na brehu Saronského zálivu Egejského mora a majú približne 650-tisíc obyvateľov. Metropola však tvorí veľkú aglomeráciu s ďalšími okolitými sídlami, ako je napríklad prístav Pireus. Celá oblasť má viac ako štyri milióny obyvateľov, čo je približne tretina celkového počtu obyvateľov krajiny.

Okrem obyvateľstva, vlády, významných štátnych inštitúcií a firiem sú Atény aj domovom najlepších futbalových klubov. Okrem trojice gréckych futbalových "bohov" Olympiakos, Panathinaikos a AEK tu majú svoj domov aj ďalšie špičkové tímy. Atromitos a Kifisia sú súčasťou Superligy i v sezóne 2023/24. Futbalisti Kifisie, klubu, ktorý bol založený len v roku 2011, sú úplnými nováčikmi najvyššej súťaže. A zatiaľ si nevedú zle. Hoci svoje domáce zápasy musia hrať v azyle, po siedmich kolách majú na konte šesť bodov za tri remízy a jedno víťazstvo, ktoré vybojovali v "malom aténskom derby" proti Atromitosu.

Aténske kluby.
Aténske kluby.P3K / Google Maps

Olympiakos - grécky futbalový Olymp

Olympiakos bol založený v roku 1925 v prístavnom meste Pireus, ktoré je dnes súčasťou rozsiahlej aténskej aglomerácie. Vznikol ako posledný tím aténskej veľkej trojky, ale jednoznačne kraľuje, čo sa týka titulov, celému gréckemu futbalu. Dosiahol už 47 ligových prvenstiev a mnoho ďalších úspechov.

Zdá sa, že silu a veľkosť klubu predurčuje symbolika, ktorú zvolili jeho zakladatelia - názov a profil olympionika v klubovom znaku hovoria jasnou rečou. Olympiakos je postavený na ušľachtilých hodnotách olympijskej myšlienky a čo možno najvyššej športovej kvalite.

Panathinaikos - čistý klub s írsko-kanadskou symbolikou

Panathinaikos bol založený v roku 1908 ako "Aténsky futbalový klub". Neskôr bol premenovaný na "Panaténsky atletický klub", ktorý združoval športovcov z viacerých disciplín a, ako naznačuje názov, reprezentoval celé Atény. Jeho symbolika sa spája aj s privilegovaným športovým dedičstvom Grécka - olympijskými hrami. Avšak nie tak priamo ako v prípade veľkého rivala Olympiakosu.

Zelená ako hlavná klubová farba a trojlístok ako ústredný symbol Panathinaikosu vznikli na počesť víťaza maratónskych pretekov v roku 1906 na tzv. medzihrách (Grécko sa v tom čase bránilo tomu, aby sa olympijské hry stali súčasťou rôznych svetových výstavísk, ako to bolo v prípade LOH v Paríži v 1900 a LOH v St. Louis v Spojených štátoch v 1904 - preto si zorganizovalo "protestné" hry priamo v Aténach).

Výsledky tejto súťaže neskôr Medzinárodný olympijský výbor vyškrtol z oficiálnych štatistík, ale maratón - ďalšie čisto grécke športové podujatie - vtedy vyhral kanadský vytrvalec Billy Sherring. Keďže bol írskeho pôvodu, na tielku mal pripnutý ďatelinový list (shamrock), írsky národný symbol. Na vtedajších členov Panathinaikosu Sherringov výkon tak zapôsobil, že si chceli jeho vytrvalosť, bojovnosť a víťazného ducha prostredníctvom zeleného trojlístka "prevziať" do svojho klubu.

AEK - grécky klub utečencov

V roku 1924 založili v Aténach klub noví obyvatelia mesta. Išlo o utečencov gréckeho pôvodu z Konštantínopolu (dnešný Istanbul), ktorí boli súčasťou masívnej migrácie obyvateľstva (až dva milióny ľudí) po grécko-tureckej vojne (1919 - 1922). Konflikt medzi Grékmi a Turkami sa týkal územia bývalej Osmanskej ríše, ktorá sa po prvej svetovej vojne rozpadla. Tieto územia v Malej Ázii získalo Turecko. Následná výmena obyvateľstva medzi Gréckom a Tureckom bola založená najmä na náboženstve.

Skratka AEK znamená Athlitikí Énosis Konstatinoupóleos, teda Atletický zväz Konštantínopolu. Znak klubu, ktorým je dvojhlavý orol - symbol Konštantínopolu - tiež odkazuje na bývalý domov prisťahovalcov. Mimochodom, PAOK Solún má rovnaké historické korene (zakladatelia, názov a znak).

Úspechy najväčších aténskych klubov.
Úspechy najväčších aténskych klubov.Flashscore

Aténske derby

Kluby aténskej veľkej trojky spolu zvádzajú najlepšie a najnapínavejšie zápasy v histórii gréckeho futbalu. Väčšinou sa medzi nimi bojuje o titul alebo sa rozhoduje o víťazovi jedného z gréckych pohárov. V roku 2013 však bola situácia iná. Derby medzi AEK a Panathinaikosom viedlo k tomu, že AEK prvýkrát v histórii vypadol z najvyššej súťaže.

Panathinaikos v tomto derby vyhral 2:0, ale to ešte nebol najväčší problém AEK, ktoré sa stále nachádzalo nad pásmom zostupu. Za besnenie svojich fanúšikov v tomto dueli mu však boli odpočítané tri body - len preto AEK zažil pád. Nebola to žiadna náhoda. Klub bol v tom čase v ťažkej finančnej situácii (hospodárska kríza, ktorá trvala od roku 2009, tvrdo zasiahla aj iné grécke kluby).

Pre dlhy AEK nenastúpil ani do druhej ligy a zamieril rovno do tretej najvyššej súťaže. V roku 2015 však "dvojhlaví orli" opäť lietali medzi elitou. V roku 2018 sa im prvýkrát od roku 1994 podarilo vyhrať ligu a v súčasnosti sú úradujúcimi gréckymi majstrami.

Pre AEK je Panathinaikos vzhľadom na túto udalosť, ale aj historicky, hlavným súperom. A zelení sú najväčším rivalom aj pre Olympiakos. Práve rivalita medzi Panathinaikosom a Olympiakosom, dvoma najlepšími tímami v krajine, sa považuje za hlavné a najostrejšie grécke derby.

Matka všetkých bitiek

Derby medzi Panathinaikosom a Olympiakosom sa nazýva "derby večných nepriateľov" alebo tiež "matka všetkých bitiek". Okrem športových úspechov a sily oboch celkov tlačí na súperenie a nevraživosť medzi nimi aj fakt, že oba historicky reprezentujú rozdielne spoločenské vrstvy. Panathinaikos pochádza z centra Atén a tradične reprezentuje vyššiu a vládnucu garnitúru celej krajiny. Je považovaný za pokračovateľa dedičstva tradičnej kultúrnej spoločnosti hlavného mesta.

Na druhej strane Olympiakos ako celok z prístavného mesta Pireus je historicky spoločenstvom robotníckej triedy. Jednoducho preto, že Olympiakos stojí proti "tým z centra", z hlavného mesta, proti bohatým, mocným a vládnucej triede, získal a (v závislosti od situácie) naďalej získava fanúšikov po celom Grécku. Tento druh konfliktu býval výraznejší v minulosti, keď bola priepasť medzi jednotlivými triedami zo sociálnych a politických dôvodov výraznejšia.

V súčasnosti "opraty" súperenia často držia v rukách veľmi tvrdé skupiny chuligánov oboch táborov. Skutočnosť, že Panathinaikos aj Olympiakos sú najväčšími gréckymi klubmi aj v iných športoch ako futbal, dodáva derby večných nepriateľov ďalší rozmer. Veľké derby medzi zelenými a červeno-bielymi sa odohrávajú i v basketbale, volejbale alebo dokonca vo vodnom póle.

Ďalšie derby medzi odvekými nepriateľmi sa uskutoční v nedeľu 22. októbra na štadióne Olympiakosu, ktorý pojme viac ako 33-tisíc fanúšikov. Ide o súboj medzi aktuálne prvým (Olympiakos) a druhým (Panathinaikos) tímom tabuľky. Duel sledujte na Flashscore so začiatkom o 18:30.

Ďalšie derby týždňa

Piatok 20. októbra

Írsko - Division 1 (2. liga)

Athlone Town - Longford Town

Midlands derby

V írskom regióne Midlands (v strednej časti ostrovnej krajiny) sú v súčasnosti veľkými futbalovými rivalmi druholigové tímy Longford Town a Athlone Town. Athlone Town vyhralo posledné derby v auguste v Longforde 3:2 a vo vzájomných meraniach síl ťahá päťzápasovú sériu bez prehry.

Severné Írsko - NIFL PremiershipLarne FC - Carrick Rangers

East Antrim derby

I v susednom Severnom Írsku sa v piatok odohrá derby. V miestnej najvyššej súťaži sa stretnú tímy z miest Larne a Carrickfergus, ktoré sú od seba vzdialené 15 km v grófstve Antrim. Larne vyhralo posledné derby 4:1. Carrick čaká na víťazstvo proti svojmu rivalovi od roku 2019 (14 duelov).

Sobota 21. októbra

Austrália - A-LeagueSydney FC - Melbourne Victory

The Big Blue ("Veľká modrá bitka")

Medzi dvoma najväčšími austrálskymi mestami - Sydney a Melbourne - panuje veľká rivalita. Derby medzi najväčšími tímami týchto dvoch miest sa nazýva The Big Blue, pretože klubová farba oboch celkov je modrá a tiež preto, že v austrálskej angličtine "blue" znamená boj, bitku alebo hádku.

Anglicko - Premier LeagueFC Liverpool - Everton

Merseyside derby (Liverpoolske derby)

Derby medzi Liverpool FC a Everton, dvoma klubmi z Liverpoolu, je pomenované podľa oblasti Merseyside (a podľa rieky Mersey, ktorá sa v Liverpoole vlieva do Írskeho mora). Je to najdlhšie hrané derby v anglickej najvyššej súťaži. Na programe je nepretržite od sezóny 1962/63.

Severné Írsko - NIFL PremiershipColeraine FC - Ballymena United

A26 derby

Ďalším severoírskym víkendovým derby je súboj medzi Coleraine FC a Ballymena United. Ich stretnutie je pomenované podľa diaľnice A26, ktorá spája obe mestá na severe krajiny. V prvom vzájomnom súboji sezóny zvíťazil Coleraine FC 2:1. Ballymena má na konte len šesť bodov a po 11 kolách je posledná.

Turecko - Süper Lig

Galatasaray - Besiktas

Galatasaray-Besiktas derbisi

Galatasaray a Besiktas spolu s Fenerbahce tvoria najsilnejšie trio futbalových klubov v Turecku, všetky tri navyše sídlia v Istanbule a medzi všetkými tromi panuje veľká rivalita. Galatasaray je historicky druhý najúspešnejší tím v krajine (25 titulov), Besiktas tretí (21 titulov).

USA - Major League Soccer

Colorado Rapids - Real Salt Lake

Rocky Mountain Cup (Pohár Skalistých hôr)

Real Salt Lake a Colorado Rapids súperia v zámorskej Major League Soccer nielen o lepšie postavenie v tabuľke, ale aj o tzv. Rocky Mountain Cup - trofej nesúcu meno Skalnatých hôr, ktoré sa týčia medzi Salt Lake City v štáte Utah a Denverom v štáte Colorado.

Nedeľa 22. októbra.

Holandsko - EredivisieHeracles Almelo - FC Twente

Twentse derby (Overijssel derby)

V holandskej provincii Overijsselse, bohatej na prvoligový futbal, sa odohrá regionálne derby. Tentoraz sa proti sebe postavia Twente Enschede (momentálne tretie miesto v tabuľke) a Heracles Almelo (ôsme miesto). Mestá Enschede a Almelo delí 30 km na samom východe Holandska.

Nórsko - Eliteserien

Lilleström SK - Valerenga IF

VIF-LSK derby

Lilleström a Valerenga sú dva najväčšie a najtradičnejšie kluby nórskeho futbalu. Ich rivalita má svoju históriu. Ide o derby, pretože Valerenga je celkom z Osla a Lilleström sa nachádza v rovnomennom meste, ktoré je súčasťou aglomerácie metropoly Nórska.

Chorvátsko - HNLNK Istra 1961 - HNK Rijeka

Derby della Učka (Derby o pohorie Učka)

Derby medzi klubmi z chorvátskej Istrie - Istra 1961 a HNK Rijeka - bolo jedným z augustových častí rubriky Derby Week. Rijeka uštedrila svojmu súperovi v poslednom letnom zápase "kanára" 6:0. Istria nie je favoritom ani tentoraz. Rijeka vedie ligu, Istra je predposledná.

Švédsko - AllsvenskanDjurgaardens IF - Hammarby IF

Stockholmsderbyt II (Štokholmské derby II)

Ligová sezóna vo Švédsku sa blíži ku koncu, do konca zostávajú ešte štyri kolá. V "štokholmskom derby 2" sa proti sebe postavia momentálne štvrtý v tabuľke Djurgaarden a piate Hammarby. Ich posledné stretnutie prinieslo gólovú prestrelku, ktorú Hammarby vyhralo 4:3.

Nemecko - Bundesliga1. FC Kolín - Borrusia Mönchengladbach

Rheinische Derby (Rýnske derby)

Stretnutia medzi klubmi so sídlom v Severnom Porýní-Vestfálsku sa označujú ako "Rýnske derby". Najväčšie tímy z tejto husto osídlenej časti Nemecka sú 1. FC Kolín, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, Fortuna Düsseldorf (2. liga), MSV Duisburg (3. liga) a Rot-Weiss Essen (3. liga).

Slovensko - Niké Liga

Spartak Trnava - Slovan Bratislava

Tradičné derby

Duel medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava je dlhodobo najväčším šlágrom slovenského futbalu. Predstavuje nielen športovú rivalitu, ale aj konkurenčný vzťah medzi hlavným mestom Bratislava a len 50 km vzdialenou Trnavou. Trnava vyhrala posledné finále Slovenského pohára po predĺžení.

Belgicko - Jupiler Pro LeagueStandard Liège - Anderlecht

Classique de Belgique (Belgické clásico)

Belgicko je rozdelené (administratívne a kultúrne) na Flámsko, Valónsko a región hlavného mesta Brusel. Zápas medzi bruselským Anderlechtom a valónskym Standardom Liège (v origináli Standard de Liège) je najdôležitejším súbojom pre valónsku (frankofónnu) časť Belgicka.

Brazília - Serie AAtlético Mineiro - Cruzeiro

Clássico Mineiro (Derby Sao Paula)

Atlético Mineiro a Cruzeiro sú kluby z Belo Horizonte, hlavného mesta brazílskeho štátu Minas Gerais. Ich derby sa označuje prídavným menom mineiro, čo je synonymum pre niečo, čo pochádza z Minas Gerais. Clássico Mineiro sa hralo viac ako 500-krát.

Flamengo - Vasco da Gama

Clássico dos Milhoes (Clásico miliónov ľudí)

Derby medzi Flamengom a Vasco da Gama, dvoma veľkými rivalmi z Ria de Janeiro, sa nazýva "Clásico Millions", kde "milióny" predstavujú obrovské fanúšikovské základne, ktoré si oba tímy získali ešte v 20. rokoch minulého storočia. V tom čase totiž dominovali futbalu v oblasti Ria (vtedy sa ešte nehrala žiadna národná súťaž).