Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ak nás odvolajú, život pôjde ďalej, vraví Hašek. Atmosféra bola ako na zápase u súpera

Český reprezentačný tréner Hašek počas zápasu s Ukrajinou.
Český reprezentačný tréner Hašek počas zápasu s Ukrajinou.ČTK / AP / Petr David Josek
Tréner českej futbalovej reprezentácie Ivan Hašek (61) odvrátil pohromu, keď zvládol domáci duel s Ukrajinou, ale ani výhra mu pred očami Výkonného výboru Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) nemusí stačiť.

Predseda FAČR Petr Fousek v rozhovore pre ČT Sport Haškovi nevyjadril priamu podporu. "Nie je to len o Petrovi... Keď nás odvolajú, život pôjde ďalej," reagoval kouč, ktorý po prehre 1:4 v Gruzínsku musel znášať kritiku z každej strany. Dojem však čiastočne napravil domácim triumfom nad ukrajinským národným tímom.

V Gruzínsku ste boli kritizovaný. Beriete to tak, že teraz vám zmeny vyšli a je to na pochvalu?

"Myslím, že keby to nevyšlo, boli by sme kritizovaní ešte viac. Vždy je to o výsledku. Vieme, že prvý zápas nebol dobrý, ale proti Ukrajine to bolo iné. Z pohľadu bojovnosti, nasadenia či obetavosti. Za to hráčom patrí poďakovanie."

Pochválite sa aspoň za zaradenie Pavla Šulca?

"Šulcík dlhodobo v Plzni ukazuje svoje schopnosti, ale stále má na čom pracovať. Je to každopádne hráč budúcnosti. Odpracuje obrovské penzum práce aj do obrany. Veľmi cenný futbalista."

Upokojil vás výsledok natoľko, že nebudete pod tlakom?

"Takto to vôbec neberiem. Som nastavený tak, že koniec môže prísť kedykoľvek. Viem, že musím vyhrať každý zápas, to som sa naučil v arabskom svete. Na druhú stranu mi to dodáva energiu a zápasy majú pre mňa oveľa väčšie grády."

Každopádne predseda Fousek v televíznom rozhovore povedal, že o vašej budúcnosti rozhodne až Výkonný výbor. Čo vy na to?

"Či tu zostaneme, nie je len otázka na Petra... Bude o tom rozhodovať Výkonný výbor. Ak rozhodne, že tu nemáme byť, život pôjde ďalej."

Ako sa vám s takým pocitom žije?

"Nemám s tým problém. Žijem v tom celú trénerskú kariéru."

Máte vôbec chuť pokračovať?

"Samozrejme. K postupu na majstrovstvá sveta je ešte cesta dlhá, ale dostali sme facku na úvod, čo sa týka výkonov, emócií a celého prejavu. Už som takú facku dostal kedysi aj ako hráč. Verím, že sa z toho tím môže dostať. Hráči majú charakter, to je najdôležitejšia stránka nášho tímu."

Čo si zo zápasu proti Ukrajine vziať do ďalších zápasov?

"Viem, že máme nejakú tvár a kde sú naše nedostatky. Páčilo by sa nám, aby sme nosili saká a pekne to vyzeralo, ale musíme obliecť montérky a odpracovať to, aby sme herné nedostatky nahradili."

Prvýkrát od októbra 2018 sa Patrik Schick objavil v súťažnom zápase zo športových dôvodov len medzi náhradníkmi. Prečo?

"Nechali sme našu najväčšiu hviezdu na lavičke. Bolo to zložité rozhodovanie pre nás všetkých. Nebolo to tak, že by to v Gruzínsku nevyšlo len Patrikovi, ale viacerým hráčom. Potrebovali sme urobiť zmenu a cítili sme, že to bude dobré rozhodnutie."

Prešli ste na štvorčlennú obranu, s ktorou ste naposledy hrali v marci proti Nórsku. Čo vás k tomu viedlo?

"Vychádzali sme z toho, ako máme po Gruzínsku unavených hráčov. Chalani toho veľa nabehali a odporúčanie bolo, aby nehrali. Navyše sme chceli, aby spolu hrali tí, ktorí medzi sebou majú nejaké väzby z minulosti, preto sme ukázali na Krejčího s Vitíkom a vľavo bol pri nich ešte Zelený."

Práve Vitík, ale aj ďalší hráči sa po zápase čudovali atmosfére na štadióne. Ukrajinci mali v hľadisku drvivú prevahu. Vraj to vyzeralo ako na zápase u súpera. Ovplyvnilo vás to nejakým spôsobom? 

"Vyzeralo to tak, ale je lepšie, že bolo plno, než aby tu bolo prázdno… Hráme s Ukrajinou takmer dva zápasy vonku, takže to je náročné. Čo k tomu viac povedať?"

S výnimkou KrejčíhoKovářa ste do základnej zostavy postavili hráčov, ktorí majú v kluboch pravidelné vyťaženie. Je to smer, ktorým sa teraz budete uberať?

"Snažili sme sa skôr postaviť zostavu tak, aby bola čo najviac kompatibilná. Aby mali hráči medzi sebou väzby a vedeli, čo od seba môžu očakávať. Zelený v Sparte tiež nehrá všetko, to isté Coufal so Součkom vo West Hame. Neberiem to tak, že hráči musia mať nutne herné vyťaženie. Napríklad Lingr nás nikdy nesklamal a vo Feyenoorde celú sezónu presedel."

Česko - Ukrajina 3:2